Eski gazeteci, mali müşavir, muhasebeci Bekir Ü lker ile doğal tatil turizmi, kampçılık, pandemi sürecinin turizm sektörüne etkileri ve Kelebekler Vadisi üzerine hasbihal ettik.
Bekir Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Konya Yunak İlçesi doğumluyum. Ortaokulu Altınova Devlet Ü retme Çiftliği`nde okudum. Yunak Lisesi`ndeki tahsilim sonrasında üniversiteyi Eskişehir İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde tamamladım. Gazeteciliğe ilgimden dolayı İstanbul`a geçtim. Bir yıl, haftalık Bayrak Gazetesi`nde muhabirlik yaptım. Eskişehir`den Nabi Avcı`nın kanalıyla ilk çıkan Zaman gazetesinde 2 yıl ekonomi muhabirliği yaptım. FETÖ`cüler gazeteyi ele geçirdiğinde onlarla anlaşamayıp ayrıldım. Türk Edebiyatı dergisinde Ahmet Kabaklı Hoca`nın döneminde vakfın ve derginin mali işlerini deruhte ettim ve kitap dağıtım işlerini yaptım. 2013 yılına kadar İstanbul`da Mali Müşavirlik bürosu işlettim.
İstanbul`un kalabalığından yoruldum.`
İstanbul`un kalabalığından biraz yoruldum. Biraz da çocuğuma yakın olmak için 2018 yılında Ankara`ya taşındım. Halihazırda mali müşavirlik mesleğime devam etmekteyim. Yaz dönemleri de Fethiye Kelebekler Vadisi`nde mali danışmanlık yapmaktayım.
Çeyrek asırlık gazetecilik, muhasebecilik/müşavirlik hizmetlerinizin ardından doğal turizm ve kampçılık sektörüne nasıl dahil oldunuz?
2012 yılında İstanbul`daki mali müşavirlik büromu devrettim. Emekli oldum. Sultanahmet`ten tanıdığım SS Anadolu Turizm Kooperatifi`nden tanıdık arkadaşlar Kelebekler Vadisi`nde ihtiyaçolduğunu söylediler bu vesileyle Vadi`yle tanışmış olduk.
Doğal turizm ve kamp başka bir dünya!`
Sultanahmet`te 20 yıl zamanım geçti. Turizmci mükelleflerimiz de vardı, ama doğal turizm ve kamp başka bir dünya tabii ki;
Doğal turizm tabirinin içerisine neler geriyor?
Doğal turizm deyince bir kere, beton olmayan, çim ekilip biçilmeyen, gerçekten olduğu gibi doğası korunmuş kamp alanları öne çıkıyor. Konaklama için de ahşap bungalov evler ve çadır tercih ediliyor. Bazı alanlar da zaten sit alanı ve yapılaşma yasaktır.
Doğal turizm sektörünü kimler/hangi gruplar hangi mülahazalarla tercih ediyor?
Doğal turizmi, şehirli, hatta şehirlerin de belli semtlerinde ikamet eden İstanbul için Cihangir, Kadıköy ve Bakırköy gibi ilçe ve semtlerde ikamet etmekte olan eğitimli kişiler tercih ediyor.
Kelebekler Vadisi`nin misafir ağırlığından bahseder misiniz?
Tabii ki; Kelebekler Vadisi`nin misafir ağırlığını İstanbul`dan, İzmir`den, Ankara`dan, biraz Eskişehir`den, biraz da Bursa`dan gelenler oluşturuyor. Kelebekler Vadisi`nin misafirleri, diğer otellerin tatilcilerine benzemez. Sakinliği severler. Gösterişi sevmezler, sakin, dingin, bilinçli kişilerdir.
İnsanlar şehirlerin betonundan sıkıldı.`
İnsanlar şehirlerin betonundan sıkıldı. Doğayla baş başa olmak için, kafa dinlemek için tercih ediyorlar Kelebek Vadisi`ni. Kamp alanında tavukları görmek bile insanlara ilginçgeliyor.
Doğal turizm/kampçılık sektörü tatil pastasından ne kadar pay alıyor?
Pastadan ne kadar pay aldığını yüzde olarak söylemem ama son yıllarda hızla alınan pay yükseliyor. Pandemi sürecinden sonra daha da ivme kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Müstakil evlere ve karavanlara talep artmış durumda.
Sektörünüzün fırsatları/tehditleri neler?
Bir kere talepte artış var. Doğal turizmi tercih eden kişiler bilinçli ve eğitimli insanlar. Aşırı beklentiyle gelmiyorlar. Kapris de yapmıyorlar. Yemekler güzel olsun, yattığı yer temiz olsun yeterli. Zaten tozu, toprağı bilerek geliyor. Memnun etmesi daha kolay bir kesim. Yatırım maliyeti de yıldızlı otellere göre daha düşük.
Doğal turizmin sıkıntıları ise   kamp yapılan alanlar köy arazisi. Köy arazileri de tarım alanı olduğu için yapılaşma yasağı var. Ruhsat almakta zorluklar yaşanıyor.
Geleneksel tatil anlayışımız nasıldı? Bizi buradan bir asır öncesine götürür müsünüz?
Geleneksel tatil anlayışımız sıla-i rahim akrabaları ve doğup büyüdüğün yerleri ziyaret etmek şeklindeydi. Bir asır öncesinde insanlar hayvancılık ve tarıma, yani geçim kaynaklarına göre yaşıyorlardı. Yoğun yapılan iş hayvancılıktı. Yazın yaylaya kışın kışlağa inerlerdi. Bu keyfiyet takdir edeceğiniz üzere hayvanların ve insanların tabiatına daha uygun bir hayat şekliydi.
Günümüzde vatandaşlarımızın tatil ve turizm anlayışına dair neler söylemek istersiniz?
Aslında tatil insanların biraz da akrabalarını, doğduğu büyüdüğü yerleri görmesi, hasret gidermesi, dinlenmesi, mekân değiştirmesidir. Tatil dönemi yoğun olarak Türkiye`nin her yerinde iki aydır: Temmuz ve ağustos. Çocukların sınavları ve okulların açılıp kapanması tatil zamanını belirliyor.
Deniz kıyıları bütün vatandaşların ortak malıdır.`
'Turizm' işte kulağa hoş geliyor ama! Beş yıldızlı otellerle Türkiye`nin en güzel sahilleri betonlaştı. Sahilleri de kapattılar. Deniz kıyıları bütün vatandaşların ortak malıdır. Kimse kapatamaz. Otellere yapılan büyük yatırımlarla fabrikalar yapılsa 12 ay boyunca çalışırdı. Turizmde en fazla kullanacağınız zaman dört ay. Geri zaman da atıl. İnsanlar sürekli çalışamadığından emeklilik ve düzenli gelir de sağlayamıyor. Bu durum ülkemizin yumuşak karnı. Turizm, terör ve salgın hastalıklardan çabuk etkileniyor. İsmet Özel buna dolaylı sömürgecilik` diyor.
Türkiye çok hızlı şehirleşti.`
Türkiye çok hızlı şehirleşti. Nüfusun yüzde sekseni şehir ve kazalarda yaşıyor, nüfusun yüzde yetmişinin ise köyleriyle, kasabalarıyla bağlantıları var. Her bölgenin kendine göre güzelliği var. İnsanlar köydeki evlerini biraz elden geçirse, bağını, bahçesini biraz ekse; Hem doğayla içiçe olur hem de doğal olarak yetiştirdiği ürünlerden faydalanmış olur. Orta yaşın üzerinde bu dediklerimizi yapanlar var, ama gençkuşakta pek rastlayamıyoruz.
Vatandaşlarımız tatil tercihlerini nasıl şekillendiriyor?
Günümüzde tatil anlayışını sosyal medya, reklam ve tanıtım mecraları belirliyor. Türkiye`nin çok az yerini görmüş insanlar yurt dışı turlarına ilgi gösteriyor. Tabii bunda yerli otellerin fiyatlarının yabancı otellere yaklaşması hatta daha pahalı olması da etkili oluyor. Turizm şirketlerinin reklam ve haberleri tatil ek ve sayfalarında beraber yer alıyor.
İçinde yaşamakta olduğumuz pandemi süreci genel anlamda sektörü nasıl etkiledi?
Pandemi süreci en çok turizm sektörünü etkiledi. Bilinen her şey dahil` büyük kompleks oteller ve şehir otelleri çok etkilendi. Birçokları açmadı bile.
Ne türden önlemler alıyorsunuz?
Pandemi ile ilgili Sağlık Bakanlığı`nın talimatları çerçevesinde gerekli tüm önlemler alınıyor. Herkese maske dağıtıyoruz. Açık büfe yemekleri eldiven ve maske takmış personel tarafından dağıtılıyor. Masalar sürekli hijyenik bir şekilde siliniyor. Tuvaletler banyolar sürekli dezenfektanlı suyla siliniyor. Kampımızda pandemi görevlisi tarafından her gelen misafirin ateşi ölçülüyor. Sosyal mesafeye uymayanlar, maske takmayanlar uyarılıyor.
Bahsettiğiniz tedbirler yeterli mi? Tatilcilere bu noktada ne türden görev ve sorumluluklar düşüyor?
Tatilcilerin  her yerde uymaları gereken kurallara (el yıkama, maske kullanımı ve mesafe kuralı) uydukları zaman risk azalacaktır.  Kelebekler Vadisi çok geniş alana sahip. Yaklaşık seksen dönüm; Çadırların ve bungalovların arasında en azından 20 metre mesafe var. Pandemi ile ilgili tüm önlemler alınmış durumda. Bu dönemde Vadi`ye talep var. Bilenler gönül rahatlığıyla geliyor.
Kelebekler Vadisi söz konusu sektörün içerisinde nerede konumlanıyor?
Kelebekler Vadisi doğal turizmin Türkiye`de başladığı yer. Bu işin atası sayılır. 1978`den sonra ilk olarak Vadi`yi hippiler ve İstanbullu eğitimli kesim keşfediyor. Kelebekler Vadisi hiçtartışmasız dünyanın en güzel vadisi, eşi, benzeri olmayan bir yer. Bunu buraya gelen eski gezginler -sosyal medya yokken- dünyanın her yerini gezen insanlar anlatıyor. 'Kelebekler Vadisi'nin eşi, benzeri yok' diyorlar. Vadi, ada değil ama sanki bir ada gibi... Sadece denizden ulaşım var. Ulaşım Fethiye Ölüdeniz`den teknelerle sağlanıyor.
'Vadi`nin her anı başka bir güzellik sunuyor.'
Akdeniz`e sıfır, mavi denize içeriye doğru üçgen şeklinde daralan derin yapısıyla Vadi`nin her anı başka bir güzellik sunuyor. Yazın en sıcak günlerde Babadağlardan saat gece on ikiye doğru serin rüzgar esmeye başlıyor en sıcak günde bile serince klimasız uyuyabiliyorsunuz.
Ulaşımından ve doğal tatil/kamp imkânlarından söz eder misiniz?
Bilindiği üzere Kelebekler Vadisi Muğla Fethiye`de. Ölüdeniz`den kalkan teknelerle ulaşım sağlanıyor. Vadiye yolculuk bile tek başına keyiflidir. Yaklaşık kırk dakikalık bir mavi yolculuktan sonra Vadi`ye ulaşılıyor. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği açık büfe dâhil konaklama yapılabiliyor. Bungalov evler ve çadırlarda kalınabiliyor. Vadi doğal olarak çok güvenli, çocuklar çok seviyor ve hayvanlarını da getirebiliyorlar.
Turizm sektöründe takip ettiğim kadarıyla epeyce gönüllü çalışan var. Gönüllü çalışanlar sizi nasıl buluyor? Kendilerinden ne/neler bekliyorsunuz? Çalışma şartları nasıl?
Tüm dünyada değişik yerleri görmek, kendini geliştirmek isteyen gençler için gönüllülük uygulaması var. Bu herhangi bir çiftlik de, hayvancılık merkezleri de, turizm kampları da olabiliyor. Gönüllülükle ilgili yerli yabancı internet siteleri var. Gönüllü çalışanlardan yemek yatak ücreti alınmıyor. İçeceklerini indirimli alıyorlar.
Gönüllüler ne kadar çalışıyor? Neler yapıyor?
Günde 7 saat çalışıyorlar. İş ayrımı yok. Ne görev verilirse yapıyorlar. Çöpleri toplamak, garsonluk yapmak, temizlik yapmak, tarlada çalışmak gibi her işi yapıyorlar.
Yabancı gönüllüleriniz de var sanırım. Çalışma şevkleri nasıl?
Yabancılar daha disiplinli çalışıyorlar.
Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?
Türkiye`nin Muğla il sınırlarından başlayarak Mersin`e kadar uzayıp giden sahillerinin deniz suyu çok sıcaktır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında.
Diğer aylar?
Mayıs, haziran ve eylül ayları tatil için daha keyiflidir. Hele eylül ayı denizin çarşaf gibi olduğu, sıcakların azaldığı, fiyatların da düştüğü bir dönmedir. Vakti olanlar için en ideal zamanın Eylülün 20`sine kadar olan dönemidir. Tavsiye tavsiye ederim.
Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Önce ülkemizi gezelim. Herkesin kendi memleketin de  tatil yapmasını tavsiye ederim.
İlginiz için teşekkür ediyorum.
Ben de sizlere ve çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum İbrahim Ethem Bey.