Başarı ve motivasyon: istikrarlı adımların yolculuğu

Abone Ol

Başarı ve Motivasyon: İstikrarlı Adımların Yolculuğu

Başarılı kişiler her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Hayatımız boyunca hep birileri örnek gösterilmiştir. Hatırlayın; “Eğer böyle yaparsan şöyle olur” cümleleriyle büyümedik mi? Başarının tesadüf olduğunu savunanlar da elbette vardır! Ancak başarı, tesadüf değil, emek, çaba ve gayretle şekillenir. Her bireyin kendine örnek aldığı bir rol modeli olmalıdır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey vardır: Başarıya ulaşıldığında örnek alınan kişi değişmelidir. Bu, başarının kaçınılmaz olmasını sağlar.

Başlamak İçin Neden Gerekli?

Her şeyden önce, bir amacı olan kişinin yolculuğu daha net ve odaklı olur. Amaç, uğrunda sorumluluk bilincini gerekli kılar. Bu da öz disiplin ve sorumlulukları tek tek ele almayı gerektirir. Zaman yönetimi bu noktada önem kazanır. Verimli kullanılan zaman, herkesin eşit sahip olduğu en değerli varlıktır. Bilgiye ulaşmak için okumak, donanımlı olmak ve sürece eşlik etmek gerekir. Risk almak, düşünceyi korkup bırakmak yerine hataları düzeltmeye yönelik çabaları içerir. Sevilen şey yorucu olsa bile en büyük ödül olduğunu bilen kişi, istikrarlı adımlarla hedefine ulaşır.

Motivasyon ve Başarı

Motivasyon, başarılı kişilerle daha az başarılı olanları ayırt eden önemli bir faktördür. Harvard’lı ünlü psikolog McClelland, başarıyı belirleyen özellikleri araştırmış ve başarı motivasyonunun bu farkı yarattığını göstermiştir.

Anne-Babaların Rolü

Başarı kökeninde tesadüfler yoktur. Özellikle ebeveynler, çocuklarının başarılı olmalarına destek olabilirler:

  • Cesaretlendirme: Anne-babalar, çocuklarını cesaretlendirmeli ve kendi başına bir şeyler yapmaya teşvik etmelidir. Cesaretlendirici anne-babaların çocukları, adım atma konusunda daha özgüvenli davranışlar sergiler ve risk almaktan çekinmezler.

  • Destek: Anne-babalar, otoriter bir tutum yerine çocuklarını desteklemelidir. Desteklenen çocuklar, kendilerine güven duymaya başlarlar ve girişim yapma konusunda daha aktif olurlar.

  • Dil Kullanımı: Anne-babalar, çocuklarına olumsuz kelimeler kullanmamalıdır. Çocuğun yapabileceği bir şeyi yapamayacağına dair inanç geliştirmesine sebep olmamalıdır.

  • Eğitim Desteği: Anne-babalar, çocuklarının eğitimini desteklemeli ve olanaklarını artırmalıdır. Olanak ve fırsat eksikliği, başarı düzeyini olumsuz etkileyebilir.

Başarı, istikrarlı adımların sonucunda selamete ulaşır. Var gücünüzle istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz. Çevrenizde sizi yolunuzdan etmeyen kişilerle dolu olduğunda, motivasyonunuz da artar. Unutmayın, başarı tesadüf değil, emek ve azimle şekillenir.