Barbie filmini yasaklayan Arap ülkelerine sistemli saldırı mı başladı?

Abone Ol

Amerika’da, Hollywood’da ya da Avrupa’da üretilen her filmin her ülkede gösterilmesinin zorunlu olduğu yönünde bir yasa yok ancak uluslararası film yapımcıları açısından artık 21. yüzyılın propaganda tekniği olan sinema filmleri her ülkede neredeyse dengeleri, kültürel etkileri ve geleneksel yapıları değiştirebilecek birer patlamaya hazır bomba niteliği taşıyor; yani sosyal film bombaları.

Bunu fark eden bazı ülkeler Amerikan yapımı propaganda filmlerine geçit vermiyor.

Pembe kıyafetleriyle yıllarca çocukların ince belli vs. şekilli kadın modeli bebeklerle oynadığı ve hatta yetiştiği bir dönem artık sinema filmi olarak tartışmalı bir karaktere dönüştü.

Ağustos ayında Kuveyt hükümetinin Barbie'yi yasaklama kararı Batı'da hemen tepki gördü. 

Kuveyt, seçilmiş bir parlamentosu, anayasa mahkemesi ve canlı bir sivil toplumu ile güçlü Körfez ülkelerinden biri. Ancak Batı'ya göre Kuveyt, komşuları arasında en muhafazakar pozisyonu aldı.

Los Angeles Times ve USA Today dahil olmak üzere birçok Batılı haber kuruluşu, kararı filmdeki LGBTQ karakterlerinin ve temalarının varlığına bağladı. Ancak Lübnan da Barbie'yi “eşcinselliği teşvik ettiği" için yasaklarken, mesele Batılıları çok üzdü.

Filmin ana karakteri Barbie, ABD'deki muhafazakarların bile haberlerde ve sosyal medyada kötülediği çağdaş Batı feminizminin bir versiyonuyla şekilleniyor. Film, kadınların güçlenmesini ve ataerkillikten kurtulmasını, olumsuz erkeksi klişelerle temsil edilmesini istiyor. Bunlar, son yıllarda muhafazakarları alaşağı edip eşcinselliği normallştiren bir gücün adımları, aile yapısına da karşı çıkan fikirler.

Batılılar, Kuveytli STK'lar eliyle yasağa karşı harekete geçti ve bu kararlara karşı olduklarını ifade ettiler.

Barbie'nin yasaklanması Kuveyt siyasetinde İslam düşmanlığının tespit edildiği bağlamında anlaşılmalı.

Yasağı övenler, filmin “Kuveyt toplumuna ve kamu düzenine yabancı fikir ve inançları duyurduğunu" belirttiler.

Basın ve Yayın Bakanlığı Müsteşarı Lafy Al-Subei halkını aydınlatıcı açıklamalar yapmak zorunda bırakıldı karar sonrası.
Kuveytli gazeteci ve televizyon sunucusu Dahem Al-Qahtani, medya eleştirmeni Ted Baehr'in Barbie'yi eleştirdiği bir videoyu paylaştı ve filmin “çirkin fikirleri teşvik ettiğini" orataya koydu.

Kuveyt'teki Barbie konusundaki tartışmalar daha geniş bir konunun resmidir.

BAE ve Suudi Arabistan’dan sonra illaki Kuveyt üzerinde bir baskı kurulacak, her türlü ağır saldırılar yaşanacak gibi.

Kuveytliler medyada diyalog alanları geliştirecek.

Ama diğer ülkeler gibi Kuveyt’te köklü adımları beklemek erken olacak.