Balıkesir sanatla bir kez daha şenlendi!

Abone Ol

Balıkesir sanatla bir kez daha şenlendi! Şenlenenlere ve dahi şenlendirenlere ne mutlu!
 
Geleneksel sanatların sergilendiği, konuşulduğu ve uygulamalı atölyelerin yer aldığı Balıkesir Sanat Günleri, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı ile Balıkesir Kent Konseyi iş birliğinde eş zamanlı olarak şehrin dört bir yanında düzenlendi. Bu kapsamda 27-31 Ekim günleri arasında gerçekleştirilen atölyelere vatandaşların ilgisi büyük oldu.

Yaşayan İznik Çinileri ve Sanat Felsefesi
“Yaşayan İznik Çinileri ve Sanat Felsefesi” temalı söyleşi; 2009 yılında UNESCO tarafından miras taşıyıcı kabul edilmiş ve “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen Dr. Mehmet Gürsoy’un katılımıyla Çamlık BALMEK Atölyelerinde gerçekleştirildi. Çini sanatını bir “Göz Musikisi” olarak tanımlayan Mehmet Gürsoy, ecdadın mirasını günümüze taşımaya çalıştığını vurgulayarak “Bir sanatkârın dünyasında miras taşıyıcı kabul edilmek, buna layık olmak güzel bir hadise. Yarışmalar yıldız sanatçı adaylarının keşfedilmesi için bizlere sunulan imkânlardır.” dedi.
 

Gelenekten Geleceğe Keçe Sanatı
“Geleneksel Keçe Tekniği İle Kukla Yapımı” temalı atölye çalışması Öğr. Gör. Salih Girgiç’in katılımıyla Çamlık BALMEK Atölyelerinde gerçekleşti. Selçuklu Türkleri ile Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Konya ve Mevlana ile özdeşleşen keçe sanatının ailesinde nesilden nesle aktarıldığını söyleyen Girgiç, babasından ve dedesinden miras kalan bu sanatı, Girgiç’in evlatları olarak devam ettiklerini belirtti. Atölye çalışması; geleneksel keçe tekniği ile kukla yapımı sanatlarının tarihsel süreçleri, yapı, içerik ve gösterim özellikleri, kukla ve tasvir yapım tekniği üzerine gerçekleştirildi.

Her Yönüyle Ebru Sanatı
“Ebru” temalı söyleşi, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinde Geleneksel Sanatlar Dalında ödül alan hat ve ebru sanatçısı Fuat Başar’ın katılımıyla Besim Ağa Konağı Ebru Atölyesinde gerçekleşti. Fuat Başar, özellikle ebru fizikokimyası başta olmak üzere ebrunun her yönü ile ilgili araştırmalarından ve sanata dair deneyimlerinden bahsetti.
Minyatür Sanatı Konuşuldu!
Öğr. Gör. Jahongir Ashurov’la “Minyatür Sanatı ve Teknikleri” temalı söyleşi Balıkesir Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti. Ashurov, “Gelenekten geleceğe, eşsiz kültürümüze emek veren kıymetli ustalarımızla, somut olmayan kültürel mirasımızı koruyarak yeni yüzyıla aktarmak üzere bir araya geldik.” Dedi.

Osmanlı’dan Günümüze Kahve Ritüelleri
“Osmanlıdan Günümüze Kahve Ritüelleri” temalı söyleşi tarih araştırmacısı Uğur Atik’in katılımıyla BALBUCKS’ta gerçekleşti. Söyleşi, Osmanlı Dönemi’nde 16. ve 19. yüzyıllarda özel günlerde kullanılan; kahve fincanları, tepsiler, şekerlik ve çorbalık gibi servis ürünleri, orijinal renk ve süslemelerin hikâyelerin anlatımıyla sona erdi.

Kök Boya Tecrübesi…
“Sındırgı’nın Renkleri Çivitten İndigoya” söyleşi, Doç. Dr. Mustafa Genç’in katılımıyla Kışla Müze Han’da gerçekleşti. 100 metre kumaşın kök boya tekniği ile boyandığı etkinlikte; odun ateşinde kaynatılan bitkilerden elde edilen boyalarla boyanan kumaşlar, Yağcıbedir Halılarının döşendiği Yağcıbedir Kültür Yolu’nda iplere asıldı ve kurumaya bırakıldı. Etkinliğe; ilçedeki okullardan ve farklı illerden öğrenciler de katıldı.
 
Ustaya saygı ödülleri
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı ile Balıkesir Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen ‘Sanatın On Hali III Geleneksel Türk Sanatları Yarışması’nın ödül töreni, Cumhuriyet’in 100. Yılı onuruna gerçekleştirildi. Törende 3 dalda “Ustaya Saygı Özel Ödülü” de takdim edildi.
 
Cumhuriyetin 100. Yılı onuruna; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı ile Balıkesir Kent Konseyi ortaklığında düzenlenen ‘Sanatın On Hali III Geleneksel Türk Sanatları Yarışması’nın ödül töreni Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Program, üstatların eserlerinin yer aldığı “Ustalardan Seçkiler” temalı sergiyle başladı. Serginin ardından “Balıkesir’de Sanata Dair” söyleşi Prof. Dr. Fatih Özkafa’nın moderatörlüğünde; Fuat Başar, Dr. Mehmet Gürsoy ve Prof. Dr. Faruk Taşkale’nin konuşmalarıyla gerçekleştirildi. Söyleşi sonunda; Balıkesir’in kültürel medeniyet birikiminin yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasına sağladığı katkılardan dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a, Prof. Dr. Faruk Taşkale tarafından plaket takdim edildi.
 
10 Dalda 76 Eser Ödüllendirildi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Kent Konseyi geleneksel Türk sanatlarının gelişimine ve tanıtımına katkı sağlamak, sanat bilincini yaygınlaştırarak üretimini desteklemek amacıyla “Sanatın On Hali” serlevhalı Geleneksel Türk Sanatları Yarışmaları düzenliyor.
 
Özellikle son yıllarda geleneksel sanatlar konusunda yapılan etkinliklerde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi tarafından düzenlenen nitelikli yarışmalarla adından söz ettiriyor.  
 
Sanatkârlar, ‘Sanatın On Hali III’ Geleneksel Türk Sanatları Yarışması’na bu yıl 274 eserle müracaat edildi.  Yapılan titiz değerlendirmeler neticesinde seçici kurul tarafından belirlenen 76 eser; iki kategori halinde ve on dalda ödüllendirildi.
 
Birinci Kategori: Hüsn-i Hat, Tezhip, Minyatür, Çini ve Serbest Tasarım. İkinci Kategori: Geleneksel Keçe Yapımı, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Sındırgı Yağcıbedir Halısı ve Balıkesir Aba Dokuması.

Ustaya Saygı Özel Ödülleri
Sanatın aslî unsuru ustadır. Malum olduğu üzere insan ahsen-i takvîm üzere yaratılmıştır. Yani en güzel kıvamda... Onun için güzel görür, güzel söyler ve güzel eyler. Önce ustaların gönüllerine, gözlerine, ellerine çarpar güzellikler; ustalar ikliminde, kabiliyetle, emekle, azimle, gayretle ve sabırla tanışır, yoğrulur, ardından sanata, zanaata, esere dönüşür. O zaman biz, usta bir el tarafından çekilmiş, edalı bir celî sülüs elifin önünde dalıp gideriz. Bir ata vurulacak eyerin koşum takımlarının bakır kakmalarında ruhumuzun ışıltılarını görürüz. Bir tezhibin paftalarında dağılıp karışır gideriz ötelere ve ötelerin ötesine. Bir çininin turkuazına karılıp pişeriz ateşlerde. En esrarlı renk olmayı hayâl ederiz bir nakkaşın fırçasında. Bir tesbih ustasının habbeleriyle yıllarca sürecek çilelerin sabrına çekiliriz. Bir mûsikî ustasının nefesinde, bir sazendenin mızrabında ağlamaya dururuz bazen. Hâsılı ustalar bizi ilmek ilmek dokurken aynı zamanda güzelliklerle donatır. Ustalarla biz, mesleği, sanatı ve hayatı kuşanırız. Böylelikle ustalar eserleriyle hayatımızı şenlendirir. Eserleriyle hayatımızı şenlendiren ustalar Balıkesir’de ödüllendirildi.

 

Balıkesir’de düzenlenen törene Cumhuriyetin 100. Yılı anısına 4 dalda “Ustaya Saygı Özel Ödülü” verildi. Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına Ustaya Saygı Özel Ödülü Çini Alanında -2009 yılında UNESCO tarafından miras taşıyıcı kabul edilmiş ve “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen- Dr. Mehmet Gürsoy’a; Hat Alanında -Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kültür Sanat Büyük Ödülleri” alanındaki “Geleneksel Sanatlar” dalı ödülü alan- Fuat Başar’a; Tezhip Alanında: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi GSF Tezhip Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale’ye verildi. Ayrıca Gönen İğne Oyası ve Balıkesir Pullusu Alanında üç yıl üst üste 1.lik alan Müyesser Baykal ve Nesrin Kandolu’ya da Onur Ödülü takdim edildi.

Sanatın 10 Hali Balıkesir’e İlave Katma Değerler Üretiyor.
Sanatın 10 Hali Yarışmaları Balıkesir’e ilave katma değerler üretiyor. Mezkûr değerlerin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale’nin işaret ettiği üzere el üzerinde tutulması gerekiyor: “Geleneksel sanatların devlet kurumları ve özel kurumlar tarafından desteklenmesi, üniversitelerimizde Geleneksel Türk Sanatları Bölümlerinin kurulması, bu sanatların akademik açıdan doğru olarak öğretilmesi ve geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir.
 
Geleneksel sanatlar konusunda yapılan etkinliklerin başında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi tarafından düzenlenen yarışma gelmektedir. Bu etkinlik organizasyonun her aşamasında yapılan disiplinli çalışma ile benzer etkinliklere ışık tutacak, yol gösterecek nitelik taşımaktadır.”
 

 
 

Ustalardan Seçkiler
Balıkesir’de düzenlenen sanat etkinlikleri Ustalardan Seçkiler Geleneksel Sanatlar Sergisiyle taçlandı. Hüsn-i sanatında Hüseyin Gündüz, Fatih Özkafa, Berrin Ünal, Mehmet İşcan;  Tezhipte Faruk Taşkale, Münevver Üçer, Atilla Turgut, Asiye Kafalıer, Hasan Türkmen, Betül Gündüz, Hüsnü Kılıç; Minyatürde Şehnaz Biçer, Cihangir Aşurov, Dilek Yerlikaya, Sabriye Şeker; Çinide Mehmet Gürsoy, Timur Bilir, Başak Çoraklı, Latife Aktan, Özkan Topaç; Ebruda Fuat Başar, Atilla Can ve Melis Uludağ eserleriyle Balıkesirlilere öz sanatlarımızın gönül diliyle merhaba dedi: Merhaba!

 
Şenlenenlere ve dahi şenlendirenlere ne mutlu!
Öz sanatlarımıza gösterdikleri yakın alaka için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a ve Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı’ya İttifak gazetesi camiası nezdinde tebrik ederken yazımızın giriş cümlesinde yer verdiğimiz altı kelimelik cümleye teberrüken bir daha nazar ediyoruz: Şenlenenlere ve dahi şenlendirenlere ne mutlu!
 
 
İbrahim Ethem Gören/07.11.2023 Yazı No: 536