Atatürk Kültür Merkezi’yle gurur duydum

Abone Ol

2018 yılında ise yenisi yapılmak üzere yıkım kararı alındığında 'Neden onarım değil de yıkım' diye patırtı koparanlara bir tavsiyem olacak: En kısa zamanda Atatürk Kültür Merkezi`ni gezin ve dünyanın en önemli kültür merkezi nasıl olurmuş görün!
&nbsp 2.5 yıl gibi kısa bir sürede, 29 Ekim 2021 akşamı, Cumhuriyet Bayramımızın büyük bir coşkuyla kutlandığı o güzel günün akşamı, Atatürk Kültür Merkezi, Hasan Uçarsu`nun bestelediği, librettosunu Bertan Rona`nın yazdığı ve orkestrayı Gürer Aykal`ın yönettiği 'Sinan Operası' ile açılmıştı.
Hatırlatayım, bu bina ilk yapıldığında temeli atıldıktan sonra 23 yılda ancak yapımı tamamlanarak hizmete açılmıştı.
Dün akşam Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali nin ödül töreni münasebetiyle bu muazzam eseri görme imkanı buldum. Tek kelime ile hayran kaldım. Emeği geçen herkesi kutluyorum.
Törende, Türk dünyası halk oyunlarının sergilenmesinin yanı sıra sanatçı Arslanbek Sultanbekov, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan katılımcılara &nbsp verdiği mini bir konserde salonun &nbsp akustik özelliklerine hayran kaldım.
AKM`nin yenileme hikayesine gelince:
Kasım 2008`de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan protokolle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı`nın üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi nin yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğlu Mimarlık görevlendirildi. Tadilat, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası`nın açtığı dava nedeniyle mahkeme kararıyla durduruldu.
Orijinal AKM nin yerine yeni bir bina yapılması için, on yıl önce terk edilen binanın yıkım çalışmalarına 13 Şubat 2018 de başlandı. Yaklaşık üçbuçuk ay sonra aynı yıl 30 Mayıs ta yıkım tamamlandı.
10 Şubat 2019 da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın da katıldığı temel atma töreniyle yeni kompleksin yapımına başlandı.
Yeni kültür kompleksi, toplam 95.000 m2 alana sahip beş bölümden oluşmaktadır.
Tiyatro, sinema ve konser salonlarının yanı sıra sergi merkezi, kongre salonu, kütüphane, müze, sanat galerisi, kafe ve restoranlar yer almaktadır. Yeni binanın mimarı, 1969 yılında inşa edilen AKM yi tasarlayan Hayati Tabanlıoğlu nun oğlu Murat Tabanlıoğlu dur.
Yeni AKM, 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın katılımıyla Sinan Operası performansıyla açılmıştır.
Orijinal Atatürk Kültür Merkezi nde 1307 kişilik Büyük Salon, 502 kişilik konser salonu, 296 kişilik tiyatro salonu, 190 kişilik 'Aziz Nesin Sahnesi' ve 206 kişilik sinema salonu bulunmaktaydı. Ü st katlarda büyük de bir sergi salonuna sahip olan AKM, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası nın daimi sahnesi olarak da hizmet vermekteydi.
Hayati Tabanlıoğlu nun son şeklini verdiği çalışma, 1950 lerin yalın ve işlevsel mimari anlayışının tipik bir örneği olarak kabul edilmektedir. Özellikle Büyük Salon un yüksek sofitası, derin ve geniş sahnesi, yine bu sahnenin çeşitli asansörlerden oluşan gelişmiş mekanik kapasitesi ile farklı kullanımlara imkân vermesi, AKM yi Türkiye nin en gelişmiş gösteri sanatları mekanı yapmaktadır.