Ekonomi

Asgari ücrette ikinci toplantının ardından ilk açıklama TÜRK-İŞ’ten geldi! Komisyonda o detay dikkat çekti

Yeni asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan ilk açıklama geldi. Toplantının ardından konuşan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, henüz bir rakamın belirlenmediğini söyledi. İşte ayrıntılar...

Abone Ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantısını yaptı. Toplantının ardından konuşan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, henüz bir rakam belirlenmediğini ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Ağar, asgari ücretle geçinen işçilerin zor durumda olduğunu ve hükümet ve işverenlerin bu konuda anlayışlı olmasını beklediklerini ifade etti.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM SENARYOLARI

Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. 7 milyonu aşkın işçiyi ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren bu konuda, enflasyon oranlarına göre bir zam beklentisi var. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak belirlendi. Bu durumda, 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 olarak hesaplanıyor. Bu oranın en az yüzde 40’a tamamlanması ve refah payı eklenmesiyle, asgari ücrette yüzde 50’ye yakın bir zam olabileceği konuşuluyor.

Asgari ücrette yapılacak zam oranına göre, yeni asgari ücret rakamları da değişecek. Şu anda bir işçi için net 11 bin 402 lira 32 kuruş olan asgari ücret, yüzde 40 zam gelirse 15 bin 963 liraya, yüzde 45 zam gelirse 16 bin 533 liraya, yüzde 50 zam gelirse 17 bin 103 liraya yükselecek.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU’NDA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu yıl bir ilke imza atıldı. Türk-İş’in 5 kişilik heyetinde, ilk defa 4 farklı sektörden işçi yer aldı. Bu işçiler, kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi olarak, asgari ücretin belirlenmesi sürecine katıldılar.

ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Işıkhan, önümüzdeki yıl asgari ücrete sadece bir kere zam verileceğini açıkladılar. Bu kararın, son iki yılda yapılan ikişer zamdan farklı olduğunu belirttiler.

BAKAN IŞIKHAN’IN AÇIKLAMASI

Çalışma Bakanı Işıkhan, asgari ücretin yılda bir kere belirlendiğini, geçen yıl temmuzda yapılan ek zammın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Bakan Işıkhan, gelecek yıl enflasyonun düşeceğini, bu nedenle temmuzda ikinci bir zam toplantısı yapmayacaklarını ifade etti. Bakan Işıkhan, asgari ücretin enflasyona göre ayarlanacağını da vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan da tek zam yapılacağını doğrulayarak, asgari ücret artışının yıllık olarak belirlendiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin sorumlusunun Çalışma Bakanı Işıkhan olduğunu, vatandaşın enflasyon karşısında korunduğunu söyledi.

ASGARİ ÜCRETİN ŞİMDİKİ DURUMU

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bu rakamın 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi olarak dağılıyor.