Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşecek olan toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacak.

İlk toplantıda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 4 işçi de katılarak geçim şartlarını anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümet olarak hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla yeni asgari ücreti tespit etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise süreci dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak istediklerini belirtti.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulunarak, yeni asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını talep etti.

Nasıl belirleniyor?

Asgari ücret, yasa gereği 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor ve aralık ayında belirli tarihlerde toplanarak yeni asgari ücreti belirliyor.

Oyların çoğunluğu ile karar alınıyor ve eşitlik durumunda başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor. 

Asgari ücret şu anda 11 bin 402 lira 32 kuruş

2023 yılında geçerli olan asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş olarak belirlenmişti. Vergiler ve kesintiler düştüğünde ise net asgari ücret 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş olarak hesaplanmakta. Bu maliyetin 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Kaynak: AA