Armutlu’da müstesna bir sanat günü!

Dün, 2024 yılının haziran ayında eğitim, kültür sanat hizmetleri alanında hizmet üretmek gayesine matufen tesis edilen Mustafa Rıza Bey Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı’nın Yalova Armutlu’da düzenlenen sanat ödülleri programına iştirak ettik.

Abone Ol

Hattat Mahmut Şahin ve Sırlı Süleyman Efendi ile katıldığımız etkinlik vesilesiyle Armutlu hüsn-i hat hocaları ve sanat gündemiyle şenlendi!

Ahsen-i takvim üzerine yaratılmış olan “insan”ın fıtraten ihtiyaç duyduğu eğitim, kültür ve sanat özelinde irfâni yolculuğuna ilave katma değerler üretme umdesiyle çalışmalarını sürdürmekte olan Mustafa Rıza Bey Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı 2025 yılına sanat ödülleriyle "merhaba" dedi. 

Vakfın bir kültür hizmeti olarak işletmekte olduğu Armutlu Mustafa Rıza Bey Kütüphane tesisinde 3 Ocak 2025 Cuma günü gerçekleşen törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Armutlu Kaymakamı Yusuf Melikşah Aydın ve Armutlu Belediye Başkanı Cengiz Arslan ile ilçenin mülkî ve idarî amirleri, İstanbul’dan gelen STK yöneticileri ve Armutlu halkı yoğun ilgi gösterdi.

Geleneksel sanat kursları ve eğitim burslarının yanında vakıf merkezi nezdindeki Armutlu’nun ilk ve tek kütüphanesinde 750 üyeye hizmet götürmekte olan Mustafa Rıza Bey Eğitim Kültür ve Sanat Vakfı geleneksel sanatlarımızın ustalarına Sanat Ödülleriyle vefâ gösterdi.

Armutlu merkezli bir hizmet müessesesi

Vakfın hamilerinden iş insanı Osman Birkan etkinlik öncesi yaptığı selâmlama konuşmasında Mustafa Rıza Bey Vakfı’nın Armutlu’yu merkeze alarak insanımıza toplum hayatında ihtiyaç duyduğu eğitim, kültür, sanat merkezli hizmet etmeyi hedeflediğini belirtti. Bu hedeflerin arasında kütüphaneler kurmak, okuma salonları açmak,  öğrencilere ders/burs vermek, geleneksel sanatlar alanında kurslar düzenlemek, öğrencilere kitap-kırtasiye alanında destek olmak, ihtiyaçlı ailelere maddi destekler sunmak, çevre koruma, güzelleştirme alanında çalışmalar yapmak, sosyal hizmet alanlarında diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliklerine gidilerek gençlerimize yönelik ruh sağlığını koruma ve geliştirme çalışmalarında bulunmak, engelli çocuklar için eğitim ve bakım hizmetleri sunmak ve ulusal ölçekli spor yarışmaları düzenlemek bulunduğunu ifade etti. 

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya: Kıymetli üstatlarımıza ödüllerini takdim etmekle bahtiyarız.

Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya kurdele merasiminde Armutlu’nun eğitimine, kültürüne, sanatına çok büyük katkı sunmakta olan Mustafa Rıza Bey Vakfı’na teşekkür ettikten sonra şu hususlara değindi: “Ben daha önce de burasını ziyaret etmiştim. O zaman da ifade etmiştim. Önce güzel bir kütüphane kuruldu. Daha sonra da vakıf kurularak kütüphanecilik hizmetleri taçlandırılmış oldu. Bundan sonra faaliyetlerini vakıf tüzel kişiliği altında yürütecekler. Aramızda çok kıymetli üstatlarımız var. Onlara ödüllerini takdim ediyor olmakla bahtiyarız. 

Vali Kaya: Armutlu’daki iyilik faaliyeti her geçen gün katlanarak büyüyor.

Armutlu’daki bu iyilik faaliyeti her geçen gün katlanarak büyüyor. İnşallah bu açılışla beraber buradaki çalışmalar daha bereketli, daha yayılmacı, daha bütünsel bir şekilde devam edecek. Bunun için ben vakfın Mütevelli Heyeti üyelerine böylesi ince düşüncelerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kaymakamımıza, belediye başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle böyle güzel bir günde bizi yalnız bırakmadığı için tüm Armutlulu hemşerilerimize teşekkür ediyorum.”

Kurdela kesiminden sonra Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Hattat-Ebrucu-Ressam Ahmet Sabri Mandıracı’ya nice nice başarılara imza atması ve öğrenciler yetiştirmesi temennileriyle Mustafa Rıza Bey Vakfı’nın 2024 yılı Sanat Ödülünü takdim etti. Ödül takdimi esnasında söz alan Hezârfen Ahmet Sabri Mandıracı ödülünü Armutlu’nun kıymetli meşâhirine armağan ettiği belirttikten sonra “Armutlu meşâhirinin başında Hafız, Eğinli Ahmet merhum gelir. Ondan sonra benim hocam Hafız Yaşar Kavlak ve onların hocası olan Hafız Süleyman Belentepe ve Kimyager Fuat Şamdibi gelir. Bu müstesna şahsiyetler Armutlu irfanına yıllar boyunca hizmet etmişler, camilerde Kur’ân-ı Kerîm’i yazdırarak öğretmişlerdir. 

Hezârfen Mandıracı: Armutlu’da usul Kur’ân-ı Kerîm’i yazarak öğretmekti.

Benim annem ve babam da onların öğrencileridir. Ben da Hafız Yaşar Kavlak’ın talebesiyim. Onlar böyle bir yöntem geliştirmişlerdi. Kur’ân-ı Kerîm’i yazarak öğretiyorlardı. Bildiğim kadarıyla bu başka bir yerde yoktur ve Armutlu’ya özel bir durumdur. Benim hattatlıkla ilk temasım Armutlu camilerinde 9-10 yaşlarında Kur’ân-ı Kerîm’i yazmakla başladı ve bu keyfiyet bende Kur’ân-ı Kerîm’i yazma aşkını doğurdu.” şeklinde konuştu.

Hattat Mahmut Şahin’e 2025 Sanat Ödülü

Armutlu Kaymakamı Yusuf Melikşah Aydın ise Vakfın 2025 yılı Sanat Ödünü, sanatçının 2003-2023 tarihleri arasında yirmi yıl boyunca İstanbul ve Kocaeli’deki hüsn-i hat derslerinin yanında Bursa, Eskişehir ve Kütahya'da tesis ettiği geleneksel sanatlar dernekleri bünyesinde yüzlerce yazı talebesinin yetişmesine zemin teşkil etmesine binaen  Hattat Mahmut Şahin’e takdim etti. 

Vakfın Üstün Hizmet Ödülü Dr. Hüseyin Gündüz’e

Armutlu Belediye Başkanı Cengiz Arslan da sağlık sorunları nedeniyle ödül törenine katılamayan Hattat Hüseyin Gündüz'ün Üstün Hizmet Ödülünü Sanat Danışmanı İbrahim Ethem Gören’e teslim etti.  

İttifak gazetesi camiası nezdinde Mustafa Rıza Bey Vakfı’na vakıf hizmetleri yolculuğunda kolaylıklar niyaz ederken, ödül alan kıymetli hocalarımızı tebrik ediyorum.

İbrahim Ethem Gören/04.01.2025 Yazı No: 641