Ticaret Bakanlığı'nın kararlarıyla birlikte, finansman sorunları ve yüksek faiz oranları nedeniyle araç fiyatlarında son 3 yılın ilk önemli düşüşü yaşandı. Bu durum, gözleri 2024 yılına çevirmiş durumda.
Marka ve modele göre değişen, bazılarında yüzde 20'ye varan düşüşlerin yaşandığı otomobil pazarında, özellikle kurumsal şirketler bir dizi avantajlı kampanyayla dikkat çekmeye çalışıyor. Bazı modellerde ise yüzde 30'a yakın fiyat düşüşleri gözlemleniyor.
Bayi Genel Müdürü Aykan Ceylan, yılbaşı kampanyaları çerçevesinde birçok avantajın sunulduğunu ancak yeni yıl ile birlikte ikinci el ve sıfır kilometre araç fiyatlarının tekrar yükseliş eğilimine gireceği öngördü.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, araç piyasasına ilişkin yaptığı açıklamada, araba satışlarında bolluk meydana geldiğini ve fiyatların yüzde 15 düştüğünü söyledi.
Peki araç piyasasında son durum ne? 2024'te fiyatlar ne olacak? Araç almak için uygun zaman ne zaman? Bayi Genel Müdürü Aykan Ceylan, İttifak Gazetesine anlattı.
Otomobil piyasası için 2024 beklentileri neler?
Türkiye otomotiv pazarı 2023 yılını 1.200.000 adedin üzerinde kapatarak tüm zamanların rekorunu kıracak gibi görünüyor gelecek yıl için ekonomik koşullar göz önüne alındığında parasal sıkılaşma politikasının getirdiği netice olarak 800.000 civarında bir otomobil ve hafif ticari araç satıcı satılacağını öngörülüyor. 2024 yılında, 2023 yılına göre yaklaşık olarak yüzde otuzluk düşüş demektir.
Diğer taraftan maliye Bakanlığı 2024 yılı otomotiv sektöründen elde edeceği vergi geliri hedefini 2.5 kat arttırdığını görüyoruz. Buradan şu yorumu yapmak doğru olacaktır gelecek yıl otomobil ve hafif ticari araçların fiyatı daha yüksek olacaktır.
Elektrikli araçlar geldikçe hibrit ikinci el araçların fiyatında düşüş bekliyor musunuz?
Gelecek yıllarda fosil yakıt kullanımı kalkacak veya sıfıra yakın hale getirilecek. Bu konuda ilk uyanan ülke Çin oldu ve o da uzun yıllardır elektrikli otomobiller üzerine yaptığı çalışmaların meyvelerini bu yıl almaya başladı. Bu sırada Japonya, Amerika ve Avrupa elektrikli otomobillerin gerçekte çevreci olup olmadığının tartışmasını yürütüyordu hala da öyle çünkü tüm otomobiller elektrikli olunca elektrik üretimi için maalesef doğal kaynaklar yeterli görünmüyor. O nedenle de yeniden nükleer santrallerin faaliyete geçmesi söz konusu. Bu da çevreci olup olmadığı tartışmasını gündeme getiriyor. Ayrıca çıkacak bataryaların imhası da tartışılıyor ama bir gerçek var tüketiciler elektrikli otomobilleri kullanmaya başladılar ve kullanmaya devam edecekler.
Şu an hibrit otomobiller elektrikli otomobillere göre daha cazip ve ikinci elde daha avantajlı duruyor zira hem şarja ihtiyaç duymuyor hem de kullandıkları bataryalar elektrikli otomobillerin bataryalarına göre çok ucuz. Bu konuda lider marka Toyota 1997 yılından beri beşinci nesil hibrit’i üretmiş durumda ve çevreye olan karbondioksit oranını büyük ölçüde düşürmüş durumda.
Türkiye'de hareketli bir piyasaya sahip olan ikinci el otomobilde ithalata izin verileceği yönünde iddialar gündeme geldi. İkinci el otomobil ithalatı çalışması var mı? Bu fiyatları nasıl etkiler? Son gelişmeler neler?
Ülkemizde ikinci el otomobillerin ithalatı bana göre mümkün değil. Zira devletimiz vergi gelirlerinin % 10'unu ÖTV'den sağlamakta. O gelirin tamamını kaybeder.
İkincisi ülkemize yatırım yapmış üretim fabrikaları var. Fiirmaların yatırımlarının fizıbıl olabilmesi için ülkemize de satmaları gereken adetler var. Bunun da önüne geçilmiş olur.
Üçüncüsü ülkemiz ikinci el otomobil çöplüğüne döner ama bir gerçek de var; otomobil fiyatları çok yüksek. Bunun tek nedeni olduğunu söyleyebilirim o da aşırı yüksek vergiler.
Araç fiyatlarında düşüş öngörüyor musunuz? Vatandaşların araç alması için uygun zaman ne zaman?
Gelecek yıl otomobil fiyatlarının 2023 yılına göre daha yüksek olacak. Bunda üç neden önemli rol oynayacak.
Birincisi kurların yükselceğini düşünüyorum. ikincisi vergi artışlar olabilir. Üçüncüsü enflasyon hala yüksek seyrini koruyor.
O nedenle tüm tüketicilere aralık Ayı’nın sonuna kadar küçük otomobil almalarını kesinlikle öneriyorum.