Almanya Çevre Bakanlığı Sözcüsü Iris, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi'nin Almanya'ya 20 bin fil gönderme önerisini değerlendirerek, "Alman hükümetinin kaçak avlanmayı önlemek için avlanan hayvanların ülkeye sokulmasına yönelik kısıtlamalar planladığı" iddiasının doğru olmadığını belirtti. Throm, bu tür kararların Almanya'da ulusal düzeyde değil, Avrupa Birliği çerçevesinde ele alındığını vurguladı.

Throm, Türlerin Korunması Yönetmeliği kapsamının genişletilmesi hedefiyle yapılan görüşmelerin AB içinde devam ettiğini belirtti. Bu genişletmenin, dünya genelinde büyük risk altında olduğu kabul edilen ve bu doğrultuda sınıflandırılan hayvan türlerini kapsayacağını ifade etti. Bu türlerin korunması için uluslararası işbirliğinin ve etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Throm, söz konusu durumun, sıkı bir şekilde korunan ve nesli tükenmekte olan hayvan türlerinin avlanmasından sonra kafa, post veya diş gibi parçalarının ithal edilmesine izin verilmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Bu konuda Avrupa düzeyinde görüşmelerin yapıldığını ve ulusal düzeyde herhangi bir tedbir alınmadığını açıkladı.

Throm, Afrika filleri açısından tartışmanın önemsiz olduğunu belirterek, listenin genişletilmesinin asıl konu olduğunu ve fillerin zaten bu listede yer aldığını vurguladı.

Toplantıda bulunan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Botsvana'dan fillerin hediye edileceğine dair resmi bir belgenin Alman hükümetine şimdiye kadar sunulmadığını belirtti.

Fischer, "Başkan'ın (Mokgweetsi Masisi) kendisinin de Almanya'daki hava koşullarının kötü olabileceğine ve filler için uygun olmayabileceğine işaret ettiğini" ifade etti.

Berlin'de oturup fikir sahibi olmak kolay!

Botsvana'nın Devlet Başkanı Masisi, fil nüfusunun korunmasına yönelik faaliyetlere devam etmeleri durumunda Almanya'ya 20 bin fil gönderebileceklerini belirterek, "Berlin'de oturup Botsvana'daki meselelerimiz hakkında fikir sahibi olmak çok kolay" demişti.

Botsvana'da yaklaşık 130 bin filin yaşadığını ve koruma çabaları sonucunda fil nüfusunun çok arttığını belirten Masisi, fil sürülerinin mülklere ve mahsullere hasar verdiğini ve hatta insanların ölümüne yol açtığını ifade etmişti.

Botsvana'da fil avcılığı

Botsvana'da fil avcılığının 2014 yılında yasaklanmasına rağmen, bu yasağın 2019'da fil nüfusundaki artış ve yerel halkın talebi doğrultusunda kaldırıldığını ifade eden Masisi, Almanya gibi ülkelerin avlanan hayvanların ithalatına kısıtlama getirmesinin Botsvanalıları yoksullaştırabileceğini belirtmişti.

Kaynak: AA