"Aksâ'nın çocukları"na Mescid-i Aksâ’nın aksamı üzerinden destek!

Abone Ol

Amber Müzayede’nin Ümmet-i Muhammed’in kanayan yarası Filistin’e, Gazze’ye, Gazze’nin mazlum çocuklarına, kadınlarına, hastalarına vefâ sadedinden düzenlediği tek eserlik müzayedede 330 bin TL gelir elde edildi.  

MESCİD-İ AKSÂ'DAN AKSÂ'NIN ÇOCUKLARINA YARDIM MÜZÂYEDESİ

www.ambermuzayede.com portalında "Mescid-i Aksâ'dan Aksâ'nın Çocuklarına Yardım Müzâyedesi” serlevhalı mezat ile 25 Kasım 2023 Cumartesi günü 21:00-22:00 saatleri arasında Sanat Danışmanı, Koleksiyon Yöneticisi Murat Kılıç’ın yönetiminde düzenlenen hayır müzayedesinde Mescid-i Aksâ'nın kündekâri minberinin bir parçası 330.000 TL. bedelle satın alındı.

İsminin açıklanmasını istemeyen Hayırsever iş adamı eser bedelini önümüzdeki hafta başında Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) Gazze Yardım Hesaplarına yatıracak. Tek eserlik mezattan elde edilen tüm gelir böylelikle TDV üzerinden Gazzeli mağdur ve mazlum hastaların tedavilerinde kullanılacak.

"Mescid-i Aksâ'dan Aksâ'nın Çocuklarına Yardım Müzâyedesi”ne emekleri sebkat eden değerli sanat danışmanı, ressam Murat Kılıç’a, kadim mabedin kutlu emanetini Gazzeli ihtiyaç sahipleri için bağışlayan Hasan ve Abdulvahit Ercan ustalarımıza, eseri satın alan hayırsever iş adamına ve sürece katkıları sebkat eden herkese İttifak Gazetesi camiası nezdinde teşekkürü borç biliyoruz.

MESCİD-İ AKSÂ’NIN KÜNDEKÂRI PARÇASININ HİKÂYESİ

Bilindiği üzere bir Türk beyi olan Nureddin Zengi tarafından 1168 yılında Türk kündekâri ustalarına yaptırılan ve Selâhaddin Eyyûbi’nin Kudüs’ü 1187 yılında fethetmesi ile fethin bir nişânesi olarak Mescid-i Aksa’da mihrabın sağ tarafına yerleştirilen, Mescid-i Aksâ’nın ahşap kündekâri minberi, 1969 yılında fanatik Yahudilerce yakılarak kullanılamaz hale getirilmişti ve eski minberden geriye hiç bir şey kalmamıştı. Yakılan minberin yerine geçici olarak konulan demir minber yaklaşık 40 yıl boyunca değiştirilememişti.

MESCİD-İ AKSÂ’YA HİZMET ETMEK TÜRK USTALARININ NASİBİ

8 asır aradan sonra Mescid-i Aksâ’nın minberine hizmet etmek yine Türk ustalarına nasip oldu. ‘Kadim Mescid’in minberini yine Türk ustaları yaptı. 2002-2005 yılları arasında Mescid-i Aksâ’nın minberini aslına uygun şekilde 800 yıl sonra yeniden yapan ekibin başındaki kündekâri ustası Hasan Ercan'ın ve ekiple birlikte çalışan oğlu Abdülvahid Ercan'ın yaklaşık 20 yıldır kendilerine hatıra olarak sakladığı ve 25 Kasım 2023 Cumartesi günü yeni emanetçisine kavuşan kündekârî parçasının hikâyesini Hasan Ercan ustamız okuyucularımız için şu cümleleriyle anlattı:  

HASAN ERCAN: MUKARNAS USTABAŞISI OLARAK GÖREV BİZE TEVDİ EDİLDİ

“Bu minberin hikâyesi 2000 yılında Bursalı iş adamı, Dr. Sefer Özdemir’in Kudüs ziyaretinde demirden yapılmış minberi görmesi üzerine ‘buraya bir minber yaptıralım Hasan Usta’ demesiyle başlamıştır. Bir müddet sonra bir gazetede Mescid-i Aksâ’nın minberiyle ilgili müsabaka yapılacağını öğrendim ve ben de müracaat ettim.

1969 yılında yakılan minberin yerine yeni bir minber yapılması için müracaat eden ustalar mülakata davet edildi. Beni de çağırdılar. Mülakat sonucunda mukarnas alanında ustabaşı olarak minberin yapımına çağırıldım. Oğlum Abdulvahit ERCAN da oyma ve kakma çalışmaları üzerine benimle birlikteydi.

Bir ziyaret vesilesiyle başlayan bu heyecan, Rabbimin müsaadesi ile hamdolsun biz aciz kullarına nasip oldu. Bir zaman ‘nasıl yapabiliriz?’ diye hayalini kurduğumuz bu minberin tüm iskelet yapısından heybetli mukarnas sistemine ve üzerinde bulunan oyma ve kakma süsleme  işlemlerine kadar tüm süreçleri bizlere nasip oldu.

Ürdün Salt’ta bulunan Camiatül Balqa Tatbıkiyye Üniversitesi’nin içerisindeki bir atölyede minberin imalat sürecine başlandı. Atölye kurulumu ve ilk ustalar olarak bizler çalışmaya başladık ve sonrasında sekiz Türk,  iki Endonezya ve dört Mısırlı ustayla birlikte çalıştık. Burada ustabaşılık bize nasip oldu. Yapımı üç seneyi bulan bu minberin tamamlanıp Türkler tarafından yerine konması tarihe bırakılmış büyük bir kayıttır kanaatimce.”

MESCİD’İ ATSA’NIN MİNBERİNİN ÖZELLİKLERİ

Minber, Türkiye’den getirilen yerli ceviz ağacı kerestelerinden inşa edildi. Tüm geçme ve birleştirme noktaları çivisiz ve tutkalsız olarak geçme tekniği ile yapıldı. Minberin orijinaline sadık olarak projelendirilerek tüm detaylarıyla hazırlanması dört sene sürerken, imalatı 3,5 seneyi buldu.

Nurettin Zengi tarafından yaptırılan tarihi minberde Türk ustalarının emeği vardı. Tarihi minberin yerine ikame edilen minberde de takdir-i ilahi olarak yine Türk ustalarının alın teri bulunuyor.

Önümüzdeki hafta başında Amber Müzayede firmasında gerçekleştirilecek olan eser takdim töreninde Hasan Ercan ve Abdülvahid Ercan ustalar hayırsever iş adamına orijinallik sertifikasını takdim edecek.

Amber Müzayede’nin alnının akıyla düzenlediği "Mescid-i Aksâ'dan Aksâ'nın Çocuklarına Yardım Müzâyedesi”nin geleneksel sanat camiamız nezdinde mazlum ve mağdurlara yönelik, içinden sanat ve estetik geçen nice hayır organizasyonlarına vesile olmasını niyaz ediyorum.