Siyaset

AK Parti’nin büyük kongresinde MKYK kadrosu nasıl şekillenecek? Erdoğan değişime işaret etmişti!

AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı, 3 Eylül günü AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek.

Abone Ol

AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında partinin 8. büyük olağan kongresi için karar alınması bekleniyor. Kongre kararı 3 Eylül'de alınacak olmasına rağmen, AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından değişim sürecine dair hazırlıklara başlamıştı. Bu süreçte, parti tarafından standart kongre takviminin dışına çıkılacak.

Kongre takviminin 2025 ilkbaharından önce tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte, özellikle nüfusu 100 binin üzerinde olan il ve ilçelerde daha katılımcı bir yöntem izlenecek. Kongrelerde, öğleden önce merkez seçimlerinin, öğleden sonra ise geniş çaplı istişarelerin yapılması hedefleniyor. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri büyükşehirlerdeki kongrelere katılacak, MKYK’daki değişiklikler ise Erdoğan’ın inisiyatifinde olacak. Erdoğan, İstanbul ve Ankara il kongrelerinde de bizzat yer alacak.

AK Parti'nin kuruluşundan bu yana toplam 11 kongre gerçekleştirdiği biliniyor; bunların dördü olağanüstü, yedisi olağan kongrelerdi. Partinin sekizinci büyük kongresi için hazırlıklar hızla devam ediyor. Son olağan kongre 24 Mart 2021'de, son olağanüstü kongre ise Ekim 2023'te yapılmıştı.

2025 yılında gerçekleşmesi planlanan büyük kongrenin, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yapılacak değişimin de başlangıcı olacağı düşünülüyor. Partinin kadrolarında değişikliklerin olacağı öngörülüyor. Ramazan Bayramı'na kadar il kongrelerinin tamamlanması, ardından Mayıs 2025’te büyük kongreye gidilmesi planlanıyor. 110 üyeden oluşan MKYK’daki değişim kararını ise Erdoğan verecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, "Önümüzdeki aylarda başlatacağımız Büyük Kongre sürecimizi sadece bir 'vitrin yenilenmesi' olarak değil, milletimizin bizden beklediği kapsamlı değişimin ana zemini olarak görüyoruz," ifadelerini kullanarak, değişim sürecine vurgu yapmıştı. Erdoğan, ayrıca, millete hizmet etme noktasında heyecanını kaybedenlerin kenara çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

İttifakgazetesi.com