Ü lkemizin önde gelen hayırsever iş adamlarından Sunar Şirketler Grubu`nun Kurucu Başkanı Nuri Çomu 15.12.2020 salı günü (dün) Adana`da bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefât etti.
Merhuma rahmeti vesile kılarak Çukurova bölgesi özelinde bu toprakların insanlarına evvelemirde çiftçi, yatırımcı, sanayici, iş adamı ve yönetici olarak hizmet eden Nuri Çomu`nun 46 yıl önce Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarıyla başladığı çalışmaları un, yağ, nişasta, mısır ve yağ sanayii yatırımlarıyla taçlanarak adını ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına yazdırmayı başaran yolcuğuna hep birlikte göz atalım.
1974-Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikaları
Miladi takvimin yaprakları 1974 yılını işaret ediyor; Türkiye sanayiinin duayen isimlerinden Nuri Çomu bu tarihte Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarını tesis ederken aynı zamanda yarım asırda hamle çapında müstakil bir başarı hikâyesine imza atan yerel bir sanayi hareketinden bölgesel kalkınma projelerine hizmet edecek olan Sunar Grup`un temellerini de atmış oldu.
1976-Sunar-Özlem
Sunar Çırçır ve Çeltik Fabrikalarının üretime girmesinin üzerinden henüz iki yıl geçmişken bu kez Anadolu`nun has coğrafyasından yeni bir yatırım filizlendi: Sunar-Özlem;
Oldukça kısa bir süre içerisinde Sunar Grup`un en kıdemli şirketlerinden biri olan Sunar Özlem, böylelikle Çukurova`nın münbit topraklarından önce Türkiye`ye daha sonra da tüm dünyaya çiftçinin, üreticinin, yatırımcının gönül diliyle 'merhaba' dedi, merhaba!
1985-Sunar Mısır
Az önce, Sunar-Özlem için 'Sunar Grup`un en kıdemli şirketlerinden biri' demiştik; Şimdi karşımızda bu kez Türkiye`nin en kıdemli nişasta ve türevlerini üreten entegre tesisi Sunar Mısır var;
1987-Hüseyin Nuri Çomu
Kurumsallaşma ve yetkinin tam vaktinde ehil aile bireylerine devredilmesi aile şirketlerinin yarın`a taşınmasında iki mühim anahtar kavram; Nuri Çomu, Boğaziçi Ü niversitesi`nde İşletme tahsili gören oğlu Hüseyin Nuri Çomu`ya 1987 yılında şirketlerinin kapılarını ardına kadar açarken bu icraatıyla yönetimi tam zamanında ikinci kuşağa teslim etme basiretini de göstermiş oldu.
1990-Elita Gıda-İlk Adımlar
Nuri Çomu ve mahdumu Hüseyin Nuri Çomu, baba-oğul, Sunar Mısır Entegre Tesislerinin içerisine ayçiçek yağı üretim üniteleri ekleyerek kısa süre içerisinde adını İSO 500`e yazdıracak olan Elita Gıda`nın temellerini attı.
1997-Sunar-Özlem Yem Tesisi
Sunar Grup 1997 yılında Sunar-Özlem Yem Fabrikasını kurarak kısa süre içerisinde bölge hayvancılığının kaliteli yem ihtiyacının en önemli adresi oldu.
2006-NÇS Tarım ve Elita Gıda
Sunar Grup, 2006 yılına iki önemli yatırımla başladı: NÇS Tarım ve Elita Gıda...
NÇS Tarım
NÇS Tarım, 2006 yılında dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova`da, Sunar Grup`un kendi arazileri üzerinde kuruldu. İklimsel yapısı nedeniyle Kuzey Yarım Küre`de turfanda ürünleri elde eden bereketli topraklar üzerindeki NÇS Tarım, arz ettiğimiz tarihte yeni nesil sert ve yumuşak çekirdekli 87 bin sertifikalı meyve ağacıyla ülkemizin damak tadına hizmet üretmeye başladı.
Elita Gıda
Türkiye`de mısır yağını entegre olarak üretebilen tek tesis olarak adını Türk sanayiciliğinin esame defterine yazdıran Elita Gıda, aynı zamanda ayçiçek, soya ve kanola gibi yağlı tohumları işleyerek bitkisel sıvı yağ üretebilen sayılı entegre tesislerden biri olarak da üretim, istihdam, ihracat raporlarına girmeye başladı.
2007-Ü stün Hizmet Ödülü
Sunar Grup, -birazdan- detaylıca değineceğimiz Nuri Çomu Vakfı`yla kurumsal kimliğine kavuşan sosyal sorumluluk hizmetlerini kuruluş tarihinden itibaren aksatmadan yerine getirmesiyle de kamuoyunun takdirini kazandı.
Sunar Grup, kurucusu Nuri Çomu nezdinde 33`üncü hizmet yılında, her bir uğrakta daha bir anlam, derinlik ve manevi zenginlik kazanmakta olan sosyal sorumluluk çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın elinden TBMM Ü stün Hizmet Ödülü`yle taltif edildi.
2008-Sunar Grup
Sunar Grup`un tüm şirketleri 2008 yılında Sunar Grup adı altında bir araya gelirken, aynı zamanda birlikten güçdoğar` deyimine müşahhas örneklik teşkil etti.
2010-Sunar Pazarlama
Grup, dış pazarlara kendi markası/şirketi olan Sunar Pazarlama`yla açılma kararıyla yaptığı hamlenin doğruluğu, kısa sürede tüm şirketlerin bilançolarında kendini gösterdi.
2010-Elita Gıda İSO 500`de
Türkiye`nin en modern entegre yağ tesislerinin sahibi Elita Gıda, kuruluşundan sadece 20 yıl sonra Türkiye`nin sanayi devi şirketlerini listeleyen İSO 500`e girmeyi başardı.
2011-İhracatta Bereket Yılı
Bir yıl gibi kısa süre önce Grup bünyesine dâhil edilen Sunar Pazarlama`nın ürettiği ilave katma değerle Sunar Grup, 60 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatta 100 milyon dolar barajını geçme başarısını gösterdi. Bu gurur bittabi Sunar kadar tüm Türkiye`ye ait;
2012-Elita Gıda Yatırımları
Ü lkemizin sanayi devlerinden Elita Gıda, birbiri ardına yaptığı yatırımlarla rafinasyon kapasitesini üçkat artırarak Türkiye`nin en büyük üçbitkisel yağ üreticisinden biri oldu.
2013-Sortibol Tesisi
2013, Sunar Grup kadar Türk gıda sanayiciliği için de önemli bir gelişmeye sahne olarak Adana`da Türkiye`nin ilk ve tek sortibol üretim tesisi Sunar Mısır Entegre bünyesinde kurularak üretime start verildi.
2014-Sunar NP ve Kojenerasyon Tesisi
Sunar NP
Sunar NP, 2014 yılında Sunar Şirketler Grubu`na dahil edilerek kendi Ar-Ge çalışmaları neticesinde geliştirmiş olduğu GDO`suz biyobozunur/kompost TPS (Termoplastik Nişasta) ve biyopolimer üretimine başladı.
Kojenerasyon Tesisi
2014, aynı zamanda Sunar Grup için tüm şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 7,7 MW kapasiteli Türkiye`nin en büyük lisanssız kojenerasyon tesisinin devreye alındığı yıl oldu.
2015-Maltitol Tesisi
Gıda sanayiciliğinde Türkiye`de, bir adım öte dünyada önemli yatırımlara imza atan Sunar Grup, 2015 yılı itibarıyla Türkiye`nin ilk ve tek maltitol üretim tesisini Sunar Mısır Entegre Tesisleri bünyesinde kurarak üretime başladı.
2016-Sürdürülebilir Ayçiçek Tarımı
Ü lkemizin ilk Sürdürülebilir Ayçiçek Ü retimi, Sunar Grup`un geliştirdiği 'Sözleşmeli Tarım' modeliyle Elita Gıda eliyle gerçekleştirildi.
2018-Sunar Markası Turguality Marka Teşvik Programı`nda;
Yurtdışında bayrak taşıyıcılarımız arasında öncü isimlerden biri olan Sunar Grup markası 2018 yılında bir başarıyı daha gerçekleştirerek Turguality Marka Teşvik Programı`na dahil edildi.
2018-Sunar Mısır Ar-Ge Merkezi
2018, Sunar Grup adına 'tarihî ' vasfını haiz başarılarla anılırken Sunar Mısır Ar-Ge Merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın onayıyla hizmete girdi.
2018-Kojeneraslyon Tesisi Kapasite Artışı
2014 yılında Sunar Grup şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 7.7 MW kapasiteyle kurulan kojenerasyon tesisinin kapasitesi 2018 yılında 12,1 MW seviyesine yükseltilirken aynı zamanda trijenerasyon (üçlü çevrim) santraline dönüştürüldü.
2019-Günel Enerjisi Panelleri
Sunar Grup 2019 yılında bölge sanayiinin en büyük güneş enerji panellerini devreye alarak çevre dostu yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.
2020-Mustafa Nuri Çomu
Aile şirketlerinde başarılarla geçen birinci ve ikinci kuşak dönemleri için kurulan olumlu cümleler, 'hadise' işin üçüncü kuşağa devrine gelince çoğu kez olumsuza döner. Şirketlerin kuşak geçişlerinde en fazla sıkıntı üçüncü kuşağa geçiş aşamasında yaşanır. Genelde ilk iki kuşak, üçüncü kuşağın yenilikçi vizyonuna ayak uyduramaz, değişim/gelişim/dönüşüm önerilerini göz ardı eder ve böylelikle -yine çoğu kez- şirketlerin hayat eğrisi tabir caizse yoğun bakıma girer!
Sunar Şirketler grubunda üçüncü kuşağa yetki devri, aile şirketlerine örneklik teşkil edecek tarzda Mustafa Nuri Çomu`nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilmesiyle vakt-i merhununda gerçekleştirildiğini gözlemliyoruz.
Uluslararası danışmanlık şirketlerinde marka yönetimi, bilgi sistemleri, tedarik zinciri, kurumsal yönetim ve yönetişim projelerinde danışmanlık görevlerinde bulunan Mustafa Nuri Çomu, 2019 yılındaki Boğaziçi Ü niversitesi Endüstri Mühendisliği mezuniyetinin ardından Sunar Şirketler Grubu`nda önce Strateji ve İş Geliştirme Direktörü olarak göreve adım attı, 2020 yılında da Sunar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi.
Nuri Çomu`nun mübariz vasfı hayırseverlik.
83 yıllık bereketli ömründe Türk tarımına, gıda sanayiciliğine hamle çapında hizmetleri geçen Nuri Çomu, hayırsever kişiliğiyle tanınıyor. Adana`da yüzlerce aileye yardım eli uzatan, binlerce öğrenciye burs vererek tahsil hayatlarını kolaylaştıran, Ramazan-ı Şerif aylarında binlerce kişilik iftar sofraları kuran Nuri Çomu`nun memleketine kazandırdığı pek çok kalıcı eserden, evvel emirde hatırımızda olanlar Adana Nuri Çomu Camii, Osmaniye Sunar Nuri Çomu Camii, Hacı Emine-Hüseyin Çomu Camii ve Sunar Nuri Çomu Anadolu Lisesi;
Nuri Çomu Camii yahut anıt eser;
Sunar Şirketler Grubu`nda birkaçkez görüşme imkânı bulduğunuz Nuri Çomu ile son teşrik-i mesaimiz 2018 yılının Mayıs ayında açılışı gerçekleştirilen anıt eser` niteliğini haiz Nuri Çomu Camii`nin açılış merasiminde olmuştu.
Nuri Çomu Eğitim, Kültür, Manevi Değerlere Hizmet ve Yardımlaşma Vakfı
Geriye ülkemiz adına önemli hizmetler, bu toprakların insanlarına müteveccih pek çok kalıcı eser, sadaka-i cariyeler ve hayırlı evlatlar bırakarak fenâ dünyasından bekâ âlemine göçeden Nuri Çomu`nun ismi, Nuri Çomu Eğitim, Kültür, Manevi Değerlere Hizmet ve Yardımlaşma Vakfı`yla biiznillah mütemadiyen yaşayacak.
Nuri Çomu: Adana`nın son ağası;
2018 yılında hizmete giden Nuri Çomu Vakfı, kuruluş amaçlarını şu cümlelerle özetliyor: 'Çukurova`nın son ağası olarak adlandırılan vakıf başkanımız Nuri Çomu sanayi ve ekonomi alanında eriştiği gücüyle Çukurova`ya yapmış olduğu katkıyı sosyal ve kültürel alanlarda da Sunar Grup adı altında okul, yurt, kütüphane camii gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretmiştir. Bu kapsamda Sunar Grup altında yürüttüğümüz hayır faaliyetlerini kurumsallaştırmak amacıyla Nuri Çomu Vakfı kurulmuştur.
Sunar Nuri Çomu Vakfı, var olma amacını 'eğitim, sağlık ve kültür alanlarında, desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla Türkiye`nin daha hızlı gelişmesine destek olmayı toplumsal potansiyelin gelişimini sağlamayı ve toplumsal duyarlılık bilincini gelecek nesillere aktarmayı özgün, yenilikçi ve kalıcı değerler oluşturarak insanların hayatında fark oluşturmak şeklinde benimsemiştir.'
Yazımızın bu yerinde Sunar Nuri Çomu Vakfı`nın amaçlarına detaylıca değinmeyi vakıa mutabık görüyoruz.
Sunar Nuri Çomu Vakfı`nın amaçları;
-İnsani, dini, milli ve diğer manevi ve Kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve katkıda bulunan ailesini, vatanını, milletini seven ve yüceltmeye çalışan, insan haklarına gönül veren, ülkesine karşı görev ve sorumluluklarını bilen bireyler ve yurttaşlar yetiştirilmesine katkı sağlayarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücüne güç̧ katmak.
-İslami değer ve varlıkların inşasını, korunmasını, gelişmesini ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.
-Yurt içi ve yurt dışında her turlü, milli, dini, ahlaki, fenni, kültürel, aktüel, teknolojik ve sosyal hayat konularını ihtiva eden neşriyat ve tedrisat yapacak kurum ve kuruluşlar açmak ve/veya bu alanlarda yapılacak araştırma faaliyetlerine maddi ve manevi katkıda bulunmak.
-Başarılı ve ihtiyaç̧ sahibi öğrencilere burs vermek.
-Nuri Çomu Camii ve bu camiye bağlı lojmanların, Kuran kurslarının vb. tüm müştemilatların yapılmasını sağlamak ve camii hizmete açıldıktan sonra her türlü̈ bakımını, onarımını yapmak, genişletmek, tam teşekküllü̈ bir külliye haline getirmek, diğer giderlerini de karşılayarak nesiller boyu var olmasını sağlamak.
-İlgili kanun, karar ve yönetmeliklerle tanımlanan gıda bankacılığı faaliyetleri kapsamında gıda bankacılığı yapmak, gıda bankalarının faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek.
-Gençleri sigara, alkollü̈ içki, kumar, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan korumak, ahlaki yozlaşmayı önlemek, ve kötü alışkanlıklar edinmiş̧ gençleri topluma kazandırmak amacıyla aktiviteler düzenlemek.
Hüseyin Nuri Çomu: Babam bizlere sanayicilikle birlikte yardımlaşmanın önemini de öğretti
Nuri Çomu`nun hayrülhalefi, Sunar Şirketler Grubu Şeref Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, muhterem babası adına tesis ettikleri vakfın kuruluşu vesilesiyle yaptığımız mülakatta cennetmekândan öğrendiklerine dair şu hususlara dikkat çekmişti: 'Şirketlerimizin Kurucusu, Vakfımızın Banisi babam Nuri Çomu hem ticari anlamda, hem de topluma karşı olan sorumluluk açısından benim önderimdir. Babam bize sadece sanayi ve ticareti öğretmedi, aynı zamanda yardımlaşmanın önemini, topluma fayda sağlamayı, bölgemize eserler kazandırarak hizmet etmeyi tavsiye etti.
Hüseyin Nuri Çomu: En iyi nasihat örnek olmaktır
İbrahim Ethem Bey, bilirsiniz, en iyi nasihat, örnek olmaktır` diye bir söz vardır. Nuri Çomu Bey, sadece tavsiyelerde bulunmadı, yaşayarak ve yaşatarak öğretti bunları bize. Onun çıktığı yolda biz de ardından yürüme çabasındayız. Kurucumuzun, bugüne dek yaptırdığı okullar, camiler, köprüler, verdiği öğrenci bursları nedeniyle TBMM Ü stün Hizmet Ödülüne` layık görülmesi ve bu ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin takdimi ile alması hepimiz için bir iftihar vesilesi olmuştur. Onun bize öğrettiği bu güzel yolda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugüne dek yapılan tüm hizmetleri tek bir çatı altında toplamak ve Osmanlı`nın en güzel kültürel miraslarından biri olan vakıf kültürünü yaşatmak amacıyla Nuri Çomu Vakfı`nı hayata geçirdik.'
ADANA`YA, ÇOMU AİLESİNE, SUNAR GRUP`A BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUZ.
İttifak Gazetesi camiası ve GÖREN Ailesi olarak 15.12.2020 tarihinde Adana Kabasakal Mezarlığı`nda ebedî âleme yolcu edilen Nuri Çomu`ya Allah`tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve Sunar Grup çalışanlarına sabırlar niyaz ediyoruz. Merhumun ruhu için Fatihalar okuyalım.
Nuri Çomu 1935-2020
Güvenilir, çalışkan milli ve dini değerlerine bağlı bir manifaturacının oğlu olarak 1935 yılında Osmaniye`de dünyaya gelen Nuri Çomu, aslen Malatya Darendelidir. İlk ve ortaokulu Osmaniye`de tamamladı. Adana Erkek Lisesi`ni bitirdikten sonra Ankara Ü niversitesi`nden yüksek ziraat mühendisi olarak mezun oldu. Okulu bitirdikten hemen sonra yoğun olarak ziraatla uğraşmaya başladı. Gerek bahçe gerekse tarla bitkilerinin tarımı ile iştigal etti. Daha sonra kayınpederi Mehmet Nuri Sabuncu`nun yanında Akdeniz İplik Fabrikası`nda yönetici olarak çalıştı.
Nuri Çomu, babasından ve kayınbabasından aldığı rol model ile Sunar Şirketler grubunun temellerini atmak için girişime başladı. İlk olarak 1974`te Sunar Çırçır ve Çeltik fabrikasını kurdu. Daha sonra un, yem, nişasta ve yağ sanayinde yatırımlar yaparak bölgemizde özellikle tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için yarım asrı aşkın süredir çiftçi, yatırımcı, sanayici ve yönetici olarak hizmet etti. Evli ve 4 çocuk sahibidir.
Hayırsever bir insan olan Nuri Çomu, başta Adana ve Osmaniye`de yaptırdığı veya yapımına önemli katkılar sağladığı camiler, okullar, köprüler, hastaneler ve verdiği öğrenci bursları nedeniyle TBMM Ü stün Hizmet Ödülü`ne layık görülmüştür ve bu ödülünü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın takdimi ile almıştır.
15.12.2020 tarihinde Adana`da vefat ederek Kabasakal Mezarlığı`nda ebedî âleme sırlanmıştır.
Nuri Çomu`nun Değerleri
-Dürüst ve güvenilir olmak.
-Helal kazançedinmek ve kazancını ülkesi için harcamak.
-Dinine, devletine, milletine karşı sorumluluk bilinciyle her zaman hizmet etmek.
-Kendi tüketmeyeceği ürünü başkasına önermemek, üretmemek, satmamak.
-Çiftçilerinin ve çalışanlarının haklarını gözetmek.
-'İki günü bir olan ziyandadır' hadis-i şerifini şiar edinmek, zamana kıymet vererek boşa harcamamak.
-Sanayiciliği para kazanmaktan öte, istihdam kapısı olarak görmek
-Çıraklık yapmaktan imtina etmemek, tecrübeye her daim hürmet göstermek.