Adana’dan Türkiye’ye uzanan şefkat eli: Nuri Çomu Vakfı

Abone Ol

Değerli okuyucularımız, İttifak portalımızdaki köşemizde ve matbu gazetemizin hoş kokulu satır aralıklarında sanat mülahazaları, yazı ve mülakatlarının yanında ülkemiz insanına ve Ü mmet-i Muhammed`e yönelik birbirinden güzel çalışmalara imza atmakta olan STK`ların hizmetlerine de yer veriyoruz. Bu bağlamda geçtiğimiz hafta Hazar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Kerimoğlu ile söyleşmiştik.

Türkiye merkez ülke...

Türkiye, İslâm Dünyası STK`ları için merkez ülke konumunda. İslam Dünyası STK`ları Birliği (İDSB), Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı`nın (TGTV) iş birliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin desteğiyle 17-18 Kasım tarihlerinde Yenikapı Avrasya Gösteri ve Kültür Merkezi`nde 3. Uluslararası STK Fuarı`nı düzenledi. Fuara katılarak pek çok STK`nın yöneticisiyle hasbihal ettik. Önümüzdeki günlerde Mali`den Bangladeş ve Endonezya`ya Moritanya`dan Sudan, Yemen ve Mısır`a pek çok ülkeden hayır çarşılarını şenlendirmek için Türkiye`ye gelen STK yöneticileriyle yaptığımız mülakatları bu platformda okuma imkânınız olacak inşallah.

Nuri Çomu Vakfı hayırlı olsun...

Bugün gündemimizde Nuri Çomu Vakfı var. Nuri Çomu ülkemizin önde gelen sanayici ve iş adamlarından biri. Çomu`nun müessisi olduğu şirketler Çukurova`daki reel sektör yatırımlarıyla bölge insanımıza ve ülkemize ilave katma değerler üretmeye devam ediyor. TBMM Ü stün Hizmet Ödülü sahibi Nuri Çomu, Çukurova bölgesinde yaptırdığı okullar, camiler, köprüler, verdiği öğrenci bursları ile bu topraklardan aldığını yine bu toprakların insanlarına vermeyi sürdürüyor. Nuri Çomu ve mahdumu, Sunar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu yardımlarının bir bölümünü MÜ SİAD, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi ve Adana Dosteller Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üzerinden ihtiyaçsahiplerine ulaştırdı. Çomu Ailesi 2017 yılının Kasım ayında Nuri Çomu Eğitim, Kültür, Manevi Değerlere Hizmet ve Yardımlaşma Vakfı`nı kurarak Adana bölgesinden tüm insanlığa 'fisebilillah' şefkat elini uzattı. Nuri Çomu Vakfı`nın Mütevelli Heyeti Başkanlığı`nı üstlenen Hüseyin Nuri Çomu, vakıflarının varlık sebebini, 'Türk milletinin ve tüm yurttaşlarının kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren ailesini, vatanını, milletini seven ve yüceltmeye çalışan, insan haklarına gönül veren, ülkesine karşı sorumluluklarını bilen bireyler ve yurttaşlar yetiştirmek için katkı ve girişimlerde bulunmak' cümlesiyle ortaya koyuyor. Bir dönem Türkiye`nin en gençşube başkanı olarak MÜ SİAD Adana Şube Başkanlığı hizmetini de deruhte eden ve hâlen İlim Yayma Cemiyeti Adana Şube Başkanlığı vazifesini yürütmekte olan Sunar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Nuri Çomu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Nuri Çomu ile Nuri Çomu Vakfı üzerine sohbet ettik.

Hüseyin Nuri Bey, öncelikle vakfımız hayırlı mübarek olsun. Mülakatımıza Nuri Çomu Bey`e sağlık ve afiyet dileyerek başlayalım. Nuri Çomu`nun infak kültürü zeminine kısaca değinir misiniz?

Nuri Çomu Bey, varlıklı bir insan olmasıyla birlikte yokluğu da çok iyi gözlemlemiş mümtaz bir şahsiyettir. Gençlik yılları, savaştan yeni çıkmış bir ülkenin kıt imkânlarının yaşandığı bir döneme tekabül eder. Nuri Bey, Adana`nın o dönem bir ilçesi olan Osmaniye`de doğmuştur, dişini tırnağına takıp Yüksek Ziraat Mühendisi olmayı başarmıştır. 1959 yılında ülkemizin doğusunda, Van Erciş`te yaklaşık 3 yıl gibi bir süreyle vatani görevini yapmış, ülke topraklarını karış karış gezmiştir. Dolayısıyla şehir hayatını da, kırsal hayatı da çok iyi gözlemlemiştir. Bununla birlikte Adana`nın güzide sanayicilerinden Nuri Sabuncu Bey`in damadı olan Nuri Çomu, kayınpederine ait binlerce dönümlük devasa arazilerde tarım işlerini o günün zorlu imkânlarıyla yönetti. Yine Kayınpederine ait tekstil fabrikasında yöneticilik yaptı. Hem bu işleri sırasında, hem de kendi sanayi kuruluşlarını yönettiği esnada işçilerle hemhal olmasını çok iyi bildi. Hayırseverliğinin temelinde babasından ve kayınpederinden gördüğü hayırseverlik örneği olduğu gibi, işçileri ile hemhal olmasının ve onların ihtiyaçlarını gözetmesinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Yine şunu da belirtmek isterim, bölgemizde yapılan hayırlı ne kadar iş varsa, o iş için mutlaka Nuri Çomu Bey`in kapısı çalınır, hayır duası alınır. Başta STK`lar olmak üzere hayra aracı olan tüm dostlara teveccühleri nedeniyle bu platformdan teşekkür etmek isterim.

Hayra adanmış bir ömür: Nuri Çomu

Nuri Bey sizlere, evlatlarına bu meyanda neler öğretti?

Şirketlerimizin Kurucusu, Vakfımızın Banisi babam Nuri Çomu hem ticari anlamda, hem de topluma karşı olan sorumluluk açısından benim önderimdir. Babam bize sadece sanayi ve ticareti öğretmedi, aynı zamanda yardımlaşmanın önemini, topluma fayda sağlamayı, bölgemize eserler kazandırarak hizmet etmeyi tavsiye etti.

TBMM Ü stün Hizmet Ödülü sahibi...

En iyi nasihat, örnek olmaktır` diye bir söz vardır. Nuri Çomu Bey, sadece tavsiyelerde bulunmadı, yaşayarak ve yaşatarak öğretti bunları bize. Onun çıktığı yolda biz de ardından yürüme çabasındayız. Kurucumuzun, bugüne dek yaptırdığı okullar, camiler, köprüler, verdiği öğrenci bursları nedeniyle TBMM Ü stün Hizmet Ödülüne` layık görülmesi ve bu ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin takdimi ile alması hepimiz için bir iftihar vesilesi olmuştur. Onun bize öğrettiği bu güzel yolda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugüne dek yapılan tüm hizmetleri tek bir çatı altında toplamak ve Osmanlı`nın en güzel kültürel miraslarından biri olan vakıf kültürünü yaşatmak amacıyla Nuri Çomu Vakfı`nı hayata geçirdik.

Vakıf kurulmazdan önce de pek çok hizmetler yaptınız. Eğitim camiası başta olmak üzere Çukurova bölgesine kazandırdığınız kalıcı eserlere değinmenizi istirham ediyorum.

Adana`nın en eski sivil toplum kuruluşundan 'Hayırlı İşler Yaptırma ve Devam Ettirme Derneği'nde ailemizin 34 yıl hizmet etmişliği var. Adana`nın Yüreğir ilçesinde bulunan SUNAR NURİ ÇOMU LİSESİ yapımı için 1985 yılında 9 dönüm arazi tahsis edildi. Okulun bakım ve onarım faaliyetleri, kurulduktan sonra vakfımız çatısı altına alındı. Adana`da, Osmaniye`de ve ata toprağımız olan Malatya/Darende`de ilahiyat fakültelerinin kurulmasında maddi ve manevi destekler ile öncü olunmuştur. Yine ata toprağımız olan Darende`de NURİ ÇOMU-HAMİT GÜ ZELDAĞ köprüsü yapılmıştır. Osmaniye Merkez`de SUNAR-NURİ ÇOMU CAMİ, Hasanbeyli`de ise HACI EMİNE- HÜ SEYİN ÇOMU CAMİİ yaptırılmıştır. Camilerin bakım ve onarım faaliyetleri kurulduktan sonra vakfımız çatısı altına alındı. Bunların dışında bugüne dek pek çok Kur`an kursu, okul, yurt, hastane ve caminin yapım, bakım, onarım ve tefrişatına yardımda bulunulmuştur. Her yıl düzenli olarak yüzlerce öğrenciye verdiğimiz bursları, Nuri Çomu Vakfı çatısı altına aldık. Suriye, Filistin ve Afrika başta olmak üzere Dünya`nın çeşitli bölgelerindeki mazlum coğrafyalara yardımı ihmal etmedik. Geçmişten günümüze İHH, İlim Yayma Cemiyeti, MÜ SİAD, Adana Dosteller Derneği, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Aziz Mahmut Hüdai Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı gibi güzide STK`lara destek olunmuştur.

Vakfın varlık sebebini 'faydalı nesiller yetiştirmek ve insanımıza karşılıksız hizmet etmek' şeklinde net bir ifadeyle ortaya koydunuz. Hizmetlerinizin odağında neler olacak?

Hem sanayici kimliğimiz ile hem de Sivil Toplum Temsilcisi kimliğimiz ile ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Sanayici kimliğimiz ile STK hassasiyetimizi buluşturan ve bunu kalıcı hale getiren en güzel örnek ise Nuri Çomu Vakfı`dır. Nuri Çomu Vakfı`nın temel gayelerinden biri de, hayır ve hasenat faaliyetlerini, sonraki nesillere aktararak kalıcı kılmak. Başlatmış olduğumuz hizmetin, bizler olmasak dahi yaşaması için vakfımızı hayata geçirdik.

&nbsp

H. Nuri Çomu: Gayret bizden tevfik Allah`tan...

Vakfınız kısa sürede Adana`ya önemli bir eser kazandırdı, Nuri Çomu Camii`ni inşa etti. Kütüphanesi, aşevi, derslikleri ve anaokulu müştemilatıyla bir külliye mahiyetini haiz caminin inşa süreci ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Gelecek nesillere kalıcı bir eser bırakmayı hedefleyerek yapımını gerçekleştirdiğimiz camimizin mimari çalışmaları için Adana`mızın medar-ı iftiharı, 20. yüzyılın manevi büyüklerinden Mahmut Sami Ramazanoğlu`nun torunu ile çalıştık. Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu, yurt içinde ve yurtdışında 1000`den fazla cami projesini başarı ile tamamlayan, Kuba, Kıbleteyn, Cuma, Hz. Ali, Rebia İbn Malik, İmam el Buhari gibi camilerini inşa eden, diğer birçok tarihi ziyaret camilerinin de restorasyonunu yapan, Haremeyn-i Şerifeyn`in baş danışmanı mimarımız güzide şehrimiz Adana`yı atadan beri tanıyan, Adanalı Ramazanoğlu ailesinin de bir mensubudur. Gönlümüzü de koyarak, büyük bir titizlikle yürüttüğümüz Nuri Çomu Camii projesi insanların ibadetlerini rahatça yapabilecekleri sağlamlık, fonksiyon, estetik, sadelik ve akustik açıdan her ayrıntının hesaplandığı mimari bir mekân olarak karşımıza çıkmaktadır. Camimiz Selçuklu, Osmanlı ve günümüz teknolojik imkânlarından da istifa edilerek Neo Klasik tarzda düşünülmüştür. Bu planlamada her zaman olduğu gibi topografya, tarih, jeolojik etkiler, iklim, kültür, ulaşım, malzeme ve ihtiyaçön planda tutulmuştur. Bu sebeple camimizin gelecekte de Adana için bir anıt eser olarak anılacağına inanıyorum. Cami planlanırken kadınlarımız, çocuklarımız, engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları da titizlikle gözetildi. Ergonomik bir şekilde abdest alıp, namaz kılabilecekleri bir ortam oluşturuldu. Ayrıca üçkatlı camimizde kadınlarımızın gönül rahatlığı ve fiziki rahatlığı için bağımsız giriş ve çıkışlar, asansör ile ulaşım kolaylığı, abdest alma yerleri ve ayrı namaz kılma alanları yapıldı. Sağlık ve güvenlik açısından her ayrıntının hesap edilerek inşa edilen, Adana`nın 5 büyük camiinden biri olan ve yaklaşık 4 bin 500 kişi kapasiteli camimizde bölge halkımıza hizmet edecek çok amaçlı salonlar da projelendirildi. Diyanet İşleri Başkanlığımız ile imzaladığımız protokoller çerçevesinde, cami projemiz Diyanet ile işbirliği halinde yürütüldü. Protokole uygun olarak tüm masrafları ailemiz tarafından karşılanan Camimiz, açılışından itibaren Diyanet`e devredildi. Camimizin bakım ve onarım faaliyetleri ise vakfımız tarafından yürütülüyor. Biz bu camii için çok gayret ettik, çok emek sarf ettik. Ancak şunu bilmeliyiz ki, muvaffakiyet sadece Allah`tandır.

Camide yapılagelmekte olan dini, ilmi ve hayr&icirc hizmetlere değinir misiniz?

Şirket personelimizin çocuklarının manevi eğitimi için katkı sunmak amacıyla, her gün servisle evlerinden aldırıp Kur`an-ı Kerim yaz dönemi eğitimini tamamlamaları üzere Nuri Çomu Camii`ne getirttik. Sunar personel yakınlarının da aralarında bulunduğu kursiyer yaklaşık 120 çocuk içerisinde, Kuran okumaya başlayan ve 10 sure/dua ezberleyen çocuklara seccade ve Kuran-ı Kerim yapılan merasim ile hediye edildi. Herkes kapısının önünü süpürse bütün mahalle temiz olur` diye bir söz var. Daha temiz bir toplumun anahtarı, milli ve manevi değerlere sıkı sıkıya bağlanmaktır. Biz kendi çocuklarımızdan başlayarak bunu sağlayabiliriz ancak. Bu maksatla Adana`nın neresinde oturursa otursun çocuklarımızı evlerinden aldırıp, bu eğitimi sağlayıp yine evlerine, ailelerine teslim ettik. Topluma karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmeye en yakınımızdakiler ile başladık. Bu çalışmalarımızın devamı gelecek inşallah. Diğer kurum ve kuruluşlara da bu yöndeki bir çalışmayı ısrarla tavsiye ediyoruz. 15 Temmuz Bilinci`ni aşılamak amacıyla, Adana İl Müftü Yardımcısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Uzman Kurulundan oluşan ekibin kursiyer çocuklarımıza bilgi paylaşımında bulunması organize edildi. Önceki yıllarda Adana Tren Garı, Adana Ulu Camii`nde ve birçok farklı mekanda gerçekleştirilerek geleneksel hale getirilen aşure etkinliği, hizmete girmesi münasebetiyle bu yıl Nuri Çomu Camii`nde yapıldı. İl Müftümüz Hasan Çınar`ın yaptığı duanın ardından cemaate aşure dağıtıldı. Birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla aşure kazanımızda İl Müftümüz, STK Temsilcilerimiz ve Vakfımız Banisi Nuri Çomu Bey ile el birliği içerisinde aşuremizi karıştırarak, birlik ve beraberliğin önemine atıfta bulunduk. Seyhan İlçe Müftülüğümüz ve Türkiye Gençlik Vakfı ile işbirliği içerisinde camimizde her cumartesi sabah namazında 'Hadi Baba Camiye' programı organize ediliyor. Program kapsamında namaz sonrası katılımcılara vakfımız tarafından çorba ikramı yapılıyor. Çocuklarımızı camiye ısındıracak, baba-evlat ilişkisine katkı sağlayacak programımızın muhteviyatında Drone, Güreş, Okçuluk, Karate, Futbol ve Ödüllü Bilgi Yarışmaları bulunuyor.

Nuri Çomu Vakfı geleceğin liderlerinin hizmetinde...

Vakfın bundan sonraki hedefleri neler olacak?

İlm&icirc , fikr&icirc , edeb&icirc , siyasi ve akademik alanda kendini yetiştirebilen bir kişiye dahi kol kanat germek, ortaya çok büyük bir değer koymayı sağlayabilir. Sivil Toplum Kuruluşlarının en önemli işlevi bence budur. Bunun en güzel örneği, kendisi de Türkiye`nin en köklü sivil toplum kuruluşu olan İlim Yayma Cemiyeti`nde yetişmiş olan Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Nesil yetiştirme çabamızda muvaffakiyet diliyorum. İnşallah, yaşamın her alanına dokunan, eğitime ise özel bir hassasiyet duyan Nuri Çomu Vakfı`ndan geleceğin liderleri çıkacaktır.

'Ü lkemize ve 15 yıllık kazanımlarımıza sahip çıkmalıyız'

MÜ SİAD üyesisiniz, MÜ SİAD Adana Şube Başkanlığı yaptınız. Hizmetinde bulunduğunuz STK`lar için de bir paragraf açalım dilersiniz. Adana ve bölge için MÜ SİAD ne/neler ifade ediyor?

Dışarıdan destek sağladığımız Sivil Toplum`a dair ilk mensubiyet adresim MÜ SİAD`dır. 11 bini aşan üyesi, 60 bine yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1 milyon 600 bin kişiye istihdam sağlayan MÜ SİAD, büyüyen Türkiye`nin ekonomi alanındaki sigortasıdır. Yüksek İstişare Heyeti Ü yeliği görevini üstlendiğim MÜ SİAD`ın faaliyetleri genelde ülkemiz adına, özelde ise bölgemiz namına çok önemlidir. 28 Şubat`ın buhranlı döneminde, Türkiye`nin en gençMÜ SİAD Şube Başkanı olarak görev almaktan bugün dahi iftihar ediyorum. O zor yıllarda, din ve vicdan hürriyeti adına verilen kutlu mücadelenin bir neferi olmak bizler için büyük bir onur. Bir devrim niteliğinde olan ve milli iradenin tecellisi niteliğindeki Başkanlık Sistemi çok zor bir dönemde, inançlı insanların kimliğini ortaya koyabilmesi adına verdiğimiz mücadelenin bir meyvesidir. Hepimizin büyük bir zorlukla elde etiğimiz kazanımlara sahip çıkması gerekiyor. Yaklaşık 35 yıldır iş hayatı içerisindeyim. Yaşım itibari ile hemen hemen her 5 yılda bir ekonomik krizin yaşandığına şahit oldum. Oysaki son 15 yıl boyunca yaşadığımız ilk ve tek ekonomik krizin bugünkü dolar/kur krizi olması bile bir başarıdır. Bu kriz özelinde ülkemiz yönetimine çok haksız eleştiriler yapıldığını gözlemliyoruz. Ben bu eleştirileri yapanlara Merhum Abdurrahim Karakoç`un şu dizeleri ile de bir hatırlatmada bulunmak isterim

Müstahaktır diyerek insaftan vazgeçilmez,

Zorda kalınsa bile hayduttan dost seçilmez,

Bulutlardan yağacak rahmet gecikse dahi,

Vebal akan çeşmeden tek damla su içilmez;

İlim Yayma Cemiyeti`nin Adana şube başkanısınız. Cemiyet, Adana`da ilm&icirc , irfanı gençnesillere yayma hedeflerine yönelik neler yaptı/yapıyor?

Dini eğitim ile Milli Eğitim`in kesiştiği en önemli kavşakta yer alan Cemiyetimizin bünyesinde kurulu öğrenci yurtları, ülkemizin çeşitli bölgelerinde ailelerinden uzakta, eğitimlerini sürdürmeye çalışan öğrenciler için bir yuva niteliğinde. Kız çocuklarımızın barınma ihtiyacını gidermek için taşındıkları öğrenci evlerinde, İYC Adana Şubesi olarak kendilerine yardımcı ve yol gösterici olduk. Bugüne dek kız öğrenci evlerine verdiğimiz destek ile sürdürdüğümüz hizmeti bir üst noktaya taşıyacak, Adana`nın en büyük ve en modern yükseköğrenim erkek öğrenci yurdu inşaatımız genel merkezimizin himayelerinde tüm hızıyla devam ediyor. İnşaat binası içinde tefrişatı tamamlanan şube ofisimiz ve Adana İYEM (İlim Yayma Eğitim Merkezi) faaliyetlerine başladı. Adana İYEM`de Arapça eğitimi, İslami ilimler eğitimi, hadis ve siyer sohbetleri, erkek ve hanım vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Öğrencilerimiz için milli ve manevi açıdan doğru bir adres olma niteliği taşıyan konferans salonu, çok amaçlı salonları, sosyal donatıları ve 400 kişilik kapasitesiyle Adana`nın en büyük ve en modern Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu inşaatına, bu hayırlı işe tüm hayırseverlerimizi ortak olmaya davet ediyorum.

İttifak okuyucularına selamlarımı arz ediyorum.

Okuyucularımıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Öncelikle şahsımla bu mülakatı gerçekleştirdiğiniz için size en kalbi teşekkürümü sunuyorum. İbrahim Ethem GÖREN isminin bizler de karşılığı, bir tarih ve kültür hazinesine tekabül etmektedir. Bu mülakatın tarafınızca gerçekleşmesi, bende ayrı bir mutluluğa sebep oldu. Tüm okurlarınıza keyifle takip etmelerini umduğum mülakatımız vasıtasıyla selam ve muhabbetlerimi iletiyorum;