Dünya

ABD'li gazeteden şok iddia: İsrail Hamas'ın saldırısını önceden biliyordu!

İsrail’in HAMAS saldırılarını önceden bildiğini ve bu saldırılara dair 40 sayfalık bir belgeye sahip olduklarını iddia eden ABD’nin ünlü gazetesi New York Times, bu iddiayla İsrail'de tartışmalara sebep oldu. Peki, İsrail'in tepkisi ne oldu?

Abone Ol

ABD’nin ünlü gazetesi New York Times, İsrail’in HAMAS saldırılarını önceden bildiğini ve bu saldırılara dair 40 sayfalık bir belgeye sahip olduklarını iddia etti. Bu iddia, İsrail ile HAMAS arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta on binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın evsiz kaldığı bir ortamda büyük yankı uyandırdı. Peki, New York Times’ın iddiasına göre İsrail’in elindeki belge ne içeriyor ve İsrail bu belgeye nasıl tepki verdi? İşte detaylar...

‘ERİHA DUVARI’ KOD ADLI BELGE

New York Times’ın haberine göre, İsrail’in elinde bulunan 40 sayfalık rapor, ‘Eriha Duvarı’ kod adı verilen bir belge. Bu belge, Filistinli grup tarafından gerçekleştirilen şok saldırının türünü ayrıntılı olarak özetliyor. Belge aynı zamanda Hamas’ın İsrail’in hassas askeri bilgilerine erişimi olduğunu da gösteriyor. Ancak yetkililer, Hamas’ın bu kadar geniş kapsamlı bir saldırıyı gerçekleştiremeyeceğine veya muhtemelen isteksiz olduğuna karar vererek bu konudaki endişeleri reddetti.

Belge, saldırının başlangıcında roket yağmuru yapılması, insansız hava araçlarının sınır boyunca güvenlik kameralarını ve otomatik makineli tüfekleri etkisiz hale getirmesi ve silahlı kişilerin yamaç paraşütü, motosiklet ve benzeri araçlarla kitleler halinde İsrail’e akması çağrısında bulunuyor. Bunların hepsi 7 Ekim’de gerçekleşti.

Belge, İsrail’in askeri kapasitesi ve konumları hakkında hassas güvenlik bilgileri içeriyor. Ülkenin askeri ve istihbarat liderleri arasında geniş çapta dolaşıyor. Ancak üst düzey politikacılar tarafından incelenip incelenmediği belli değil.

İSRAİL’İN TEPKİSİ

New York Times’ın iddiası, İsrail’de büyük bir tartışma yarattı. İsrail Savunma Bakanı Beni Gantz, belgenin varlığını doğruladı ancak bunun bir istihbarat başarısızlığı olmadığını savundu. Gantz, “Belge, Hamas’ın saldırı planını değil, olası senaryoları içeriyordu. Biz de buna göre hazırlıklarımızı yaptık. Ancak Hamas’ın bu kadar cesur ve koordineli bir saldırıyı gerçekleştireceğini tahmin etmek zordu” dedi.

İsrail Başbakanı Yitzhak Herzog da belgeye ilişkin bir açıklama yaptı. Herzog, “Belge, İsrail’in güvenlik zafiyeti olduğunu göstermiyor. Tam tersine, İsrail’in istihbaratının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Biz, Hamas’ın saldırı planını biliyorduk ve buna karşı önlemler aldık. Ancak Hamas’ın saldırı zamanlamasını ve kapsamını tahmin etmek mümkün değildi” diye konuştu.

Hamas ise New York Times’ın iddiasını yalanladı. Hamas sözcüsü Fawzi Barhoum, “Bu iddia, İsrail’in savaşta yenildiğini ve Hamas’ın saldırıları karşısında çaresiz kaldığını gizlemeye çalışan bir yalandır. Hamas, saldırı planını gizli tuttu ve İsrail’i şaşırttı. İsrail, Hamas’ın saldırı planını biliyorsa, neden bu kadar çok kayıp verdi ve neden Gazze’ye giremedi?” dedi.