MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Kuzey Kore’nin Güney Kore ile 2018 yılında imzalanan askeri anlaşma kapsamında askıya alınan tüm askeri önlemleri derhal yeniden başlatacağı bildirildi.

Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) haberine göre, Kuzey Kore, Seul ile yapılan anlaşma uyarınca askıya alınan askeri önlemleri yeniden başlatacak

Kuzey Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Güney Kore ile imzalanan askeri gerilimi azaltma anlaşmasının feshedildiğine işaret edilerek ‘Güney’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında anlaşmanın birçok maddesini “hükümsüz kıldığı” yorumu yapıldı. Söz konusu anlaşmanın "müsvedde bir kağıttan farksız" duruma geldiği öne sürülen açıklamada, anlaşma sebebiyle sonlandırılan tüm askeri tedbirlerin tekrar uygulamaya konulacağı kaydedildi. Ayrıca, Kuzey Kore ordusunun artık söz konusu anlaşmaya bağlı kalmayacağı belirtilerek, iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni askeri teçhizatlar yerleştirileceği vurgulandı.

KUZEY KORE CASUS UYDU FIRLATMIŞTI

Güney Kore Genelkurmay Başkanı 20 Kasım günü Pyongyang'ı uydu fırlatma hazırlıklarını derhal durdurmaya çağırmış ve uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Kuzey Kore'nin planına devam etmesi halinde insanları korumak için gerekli önlemleri alacağı konusunda uyarı yapmıştı.

Kuzey Kore, uydunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini duyurmuştu. Kuzey Kore yetkilileri yaptıkları yazılı açıklamada, "Malligyong-1" uydusunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini bildirmişti. Açıklamada, fırlatılışı "Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından takip edilen" uydunun, rakiplerinin düşmanca askeri hamlelerine karşılık olarak ülkenin savaş hazırlığı kapasitesini artıracağı kaydedilmişti.

ABD, BM KARARLARINI HATIRLATTI!

ABD, Japonya ve Güney Kore'nin özel temsilcileri de Pyongyang'ı fırlatmayı iptal etmeye çağırdı ve Kuzey Kore'nin yörüngeye bir uydu fırlatmayı planlasa bile bunun BM Güvenlik Konseyi'nin ülkenin balistik füze fırlatmasını yasaklayan kararlarını ihlal edeceğini vurguladı.

Kuzey Kore ise uzay keşif yeteneklerini geliştirme hakkına sahip olduğunu iddia ediyor. Ulusal Uzay İdaresi'nden araştırmacı Lee Sung-jin'e göre bu alan, devletin ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore'nin stratejik hedeflerini etkisiz hale getirme çabalarına karşı koyması için gerekli.

Aynı zamanda Lee Sung-jin, 30 Kasım'da yapılması planlanan ilk Güney Kore keşif uydusunun fırlatılmasını, Kuzey Kore'nin ülkenin derinliklerindeki stratejik hedeflerini kontrol etme yeteneğini artırmayı ve bir füze fırlatmayı amaçlayan "son derece tehlikeli bir askeri provokasyon" olarak değerlendirdi.

İsrail ordusu Lübnan’ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenledi İsrail ordusu Lübnan’ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenledi

Araştırmacı Lee Sung-jin'e göre, ABD, füze savunma sistemlerinin etkinliğini ve güvenilirliğini artırmak ve böylece Kuzey Kore, Çin ve Rusya'ya karşı stratejik üstünlük sağlamak amacıyla bölgedeki istihbarat toplama yeteneklerini güçlendirmenin arayışı içerisinde.

BM KARARLARI GAZZE’DE HÜKÜMSÜZ!

Bu arada İsrail’in soykırım yürüttüğü Gazze’de, BM kararlarını hiçe sayan ABD’nin, Kuzey Kore’nin uydu fırlatmasına öfkelenerek tepki göstermesi dikkat çekti.

Kaynak: MEHMET POYRAZ