Kültür - Sanat

800 yıllık tarihi eser yeniden gün yüzüne çıktı

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın üzerini örten geçici çatı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla kaldırıldı. 800 yıllık tarihi eser, yeniden gün yüzüne çıktı.

Abone Ol

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından 1228-1243 yılları arasında yaptırıldı. Caminin baş mimarı Ahlatlı Hürrem Şah, bu eserden önce ve sonra başka bir yapı yapmadı. Cami ve darüşşifa, simetrik görünen ancak asimetrik detaylara sahip, binlerce farklı motifin işlendiği, cennet kapısı ve taç kapıda namaz kılan insan siluetinin belirdiği, dünyada eşi benzeri olmayan bir mimari harikadır.

Ulu Cami imamı Nail Ayhan, caminin mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'ın ilk ve son eserinin Ulu Cami olduğunu söyleyerek “Eserin kapılarına ve diğer motiflerine bakıldığında uzaktan simetrik, detaya inildiğinde göreceli asimetri hakimdir. Eserin ikinci ana özelliği ise eserin tamamında binlerce motif vardır. Hiçbir motif kendini bir daha tekrar etmez. Bu cami için en yakışan sözü Evliya Çelebi, Seyahatname adlı kitabında bahsetmiştir. Ama asıl sözü camiyi yaptıran Ahmet Şah ile camiyi yapan baş mimar Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem şah söylemiştir. Bu camiyi yapmasında ki ana amacı ve her şeyi Cennet Kapısında ana kitabenin başlangıç ve bitiş noktalarına yerleştirmiştir” dedi.

CAMİNİN AÇILIŞI 2024’TE YAPILACAK

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında, caminin yağmur, çamur ve kardan zarar görmemesi için üzerine çelik konstrüksiyondan yapılan membran örtülü bir çatı kurulmuştu. Bu çatı, restorasyonun bitmesiyle kaldırıldı. Caminin 2024 yılında bahar ayında ziyarete açılması planlanıyor.

Divriği Ulu Cami imamı Nail Ayhan, caminin hak ettiği değeri gördüğünü ve açılmasını hasretle beklediklerini söyledi. Ayhan, caminin yapım amacının ve özgün üslubunun cennet kapısındaki ana kitabede yazılı olduğunu belirtti.