Yemek borusunun üst kısmında meydana gelen genişleme ile divertikül adı verilen keseciğinde oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta yutma güçlüğü, kusma, ağız kokusu, mide bulantısı gibi şikayetler ortaya çıkar. Ayrıca akciğere kaçan gıdalar zatürre ve kanser riskini de artırabilir. Bu hastalık çok nadir görülür ve toplumda 100 bin kişiden sadece 2 kişide rastlanır.

Ekran görüntüsü 2023-12-04 164838

Hatay’da yaşayan 71 yaşındaki hasta Zenker divertikülünden kurtuldu

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Mustafa Vural, geçen sene yutma güçlüğü ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu 100 binde 2 kişide görülen Zenker divertikülü tanısı kondu. Hatay’da gerçekleştirilemeyen ameliyat için Adana’ya giden Vural, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nazmi Özer tarafından başarılı bir operasyonla tedavi edildi. Ameliyat sonrası eski sağlığına kavuşan Vural, aylar sonra ilk defa kebap yiyebildiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Yanlış botoks ölüme neden olabilir: Uzmanı uyardı! Yanlış botoks ölüme neden olabilir: Uzmanı uyardı!

Ekran görüntüsü 2023-12-04 164817

Zenker divertikülü ameliyatı nasıl yapılır?

Zenker divertikülü ameliyatı, minimal invaziv yöntem ile yapılabilir. Bu yöntemde, yemek borusunun arkasındaki soluk borusunda oluşan kitle, 5 santimetrelik kesi açılarak temizlenir. Bu şekilde yemek borusunun geçiş yolu açılır ve hastanın yutma problemi çözülür.

Ekran görüntüsü 2023-12-04 164824

Bu ameliyat, komplike bir cerrahi olduğu için tecrübeli bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Ameliyat sonrası hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve doktorunun önerilerine uyması gerekir.

Kaynak: İHA