2009 yılında piyasaya sürülen 200 TL banknotun Amerikan Doları karşılığı o zamanlar yaklaşık 135 dolardı. Ancak bugünlerde bu banknotun değeri 7 doların altına düştü.

Bu durumla ilgili olarak, zaman zaman yeni banknot basılacağına dair çıkan söylentilere rağmen, resmi kurumlarca bu iddialar şimdiye kadar yalanlandı. Son günlerde ise 500 TL'lik banknot basımı yeniden tartışma konusu oldu ve ekonomistler bu konuyu farklı açılardan değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eski Başekonomisti Hakan Kara, piyasada hala en büyük banknot olan 200 TL'nin kullanımının yüzde 68,9 olduğuna dikkat çekti. Bu oranın, hala kullanımda olan 2004 yılındaki en büyük banknot olan 20 TL'nin yüzde 84,8'lik kullanım oranına henüz erişmediğini belirtti.

Kara, dolaylı olarak 500 TL'lik banknotun basılması için henüz uygun şartların oluşmadığına işaret etti.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Kara, "En büyük banknot olan 200 TL'nin kullanım oranı %68,9'a yükseldi. Bu oldukça yüksek ve verimsiz bir durum ancak rekor değil. Para reformu yapılmadan önce 2004 yılında en büyük kupürün (20 milyonluk banknot) kullanım oranı %84,8'e ulaşmıştı" şeklinde konuştu.

Ekonomist Uğur Gürses, 500 TL'lik banknotların basılması gerekliliği konusunda düşüncelerini dile getirdi.

Gürses, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a sosyal medya hesabından yönelterek şunları belirtti: "Neden Merkez Bankası yeni bir 200 TL basma yoluna gidiyor? Belli ki mevcut banknotlar yeterli gelmiyor; ayrıca emisyon yedek deposu da boşalıyor. O zaman neden 500 TL basılmıyor? Muhtemelen siyasi tartışma konusu olacağı endişesi var. 'Siyasi tartışma olur' korkusu, gerçek ihtiyaçların ötelenmesine mi sebep olmalı?"

Ayrıca Gürses, Merkez Bankası'nın yaptığı bir hataya da dikkat çekti; normalde 6. tertip olarak adlandırılması gereken bir banknot serisinin 7. tertip olarak ilan edilmiş olmasına değindi. "6. Tertipte 200 TL banknotu var mı ki?" şeklindeki sorusuyla bu durumu sorguladı.

Ticaret Bakanı Bolat otomotiv ve emlak sektörü hakkında açıklamalar yaptı Ticaret Bakanı Bolat otomotiv ve emlak sektörü hakkında açıklamalar yaptı

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, daha önce gündeme getirdiği 500 TL'lik yeni banknotların, yerel seçimlerin ardından 3 ay içinde basılacağı yönünde bir öngörüde bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ