Kutup bölgelerinde Türk ekibi iklim değişikliğinin ipuçlarını arıyor. Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika'nın erimesi halinde deniz seviyelerinde 60 metre yükselme görüleceğini söylüyor.

1986 yılında Antarktika kıyılarından ayrılan dev buz dağı A23a hareket etmeye başladı.. Bu devasa buz dağının hareketi, iklim krizine dair endişeleri artırıyor. Peki, A23a'nın bu hareketi ne anlama geliyor?

Buz dağının boyutları devasa!

Trthaber'den İlyas Umut Özacar'ın haberine göre: A23a, yaklaşık 3,900 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ve 400 metreye kadar kalınlığa sahip dev bir buz kütlesi olarak biliniyor. Bilim insanları, buzdağının son yıllarda yaşanan artan ortalama sıcaklıkların bir sonucu olarak hareket ettiğini düşünüyor.

Özellikle 2022 ve 2023 yıllarında kaydedilen rekor seviyedeki deniz suyu ve atmosfer sıcaklıkları, A23a'nın uzun süredir hareket etmemesine rağmen etkisini gösterdi.

buzdağı büyüklüğü

Küresel ısınma devasa buzdağının hareketini tetikledi

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, A23a'nın hareketine dair yaptığı açıklamada, "Yıllardır yerinden hareket edemeyen A23a da bu ısınmadan etkilendi. Buz dağının deniz altında da erimeye maruz kalarak hareketine sebep olduğu düşünülüyor" dedi.

Tamamen eriyerek yok olacak

2022 ve 2023 yılında yeni rekorlara ulaşan deniz suyu sıcaklıkları buzulları da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bu noktada  3 yıldır yeriden kıpırtamayan A23a da bu ısınmadan etkilendi ve harekete geçti. Buz dağının deniz altında da erimeye maruz kalarak hareketine sebep olduğu düşünülüyor.

buzdağı 2

Antarktika yarımadasında Weddell Denizinde bulunan bu buz dağı geçen yıl sürüklenmeye başladı ve ilerleyen günlerde parça parça kopmalara yaşaması bekleniyor. Parçalandıktan sonra erime hızı da artarak, gelecek aylarda ve yıllarda buz dağı tamamen eriyerek deniz suyuna karışacak.

Prof. Dr. Burcu Özsoy, sisteminin, deniz seviyesi ve sıcaklığının, okyanus akıntılarının, tatlı su kaynaklarının ve tüm yaşam alanlarının korunması ve dengelenmesinde buzullar büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek bu sürecin iklim değişikliklerine sebep olacağını hatırlattı.

buzdağı 3

Buzul dağları erirse sonucu ne olur?

Eriyen buz dağlarının deniz seviyelerini yükselterek dünya denizlerini etkilediğini belirten Prof. Dr. Özsoy, bu durumun iklim değişikliğine ve okyanus akıntılarının değişmesine neden olduğunu söyledi.

Eğer Antarktika buzulları tamamen erirse, deniz seviyelerinin 60 metreye kadar yükselmesi bekleniyor. Bu durum, Türkiye'nin bazı sahillerinin sular altında kalabileceği anlamına geliyor.

“Eğer Antarktika buzullarının tamamı erir ise dünyadaki deniz seviyeleri 60 metre kadar yükselecek ve bu da Türkiye’nin bazı sahillerinin sular altında kalacağını bize gösteriyor. İşte buz dağlarının erimesi ve erime miktarlarının artması en başta deniz seviyelerinin yükselecek olmasının en büyük habercisidir. Ne yazık ki Antarktika’nın yarımadasında Türk Bilim Kampımızın da bulunduğu bölgede bu erimelere her geçen yıl daha fazla şahit oluyoruz.”

Türk ekibi iklim değişikliklerinin ipucunu arıyor

Türkiye'nin Ulusal Kutup Seferleri'nin başında yer alan Prof. Dr. Burcu Özsoy, zorlu iklim şartları altında yürütülen çalışmalar hakkında da şu ifadeleri kullandı:

Ankara'da "19 Eylül Gaziler Günü" programı düzenlendi Ankara'da "19 Eylül Gaziler Günü" programı düzenlendi

buzdağı 4

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü olarak, ekibimiz ve her yıl yeni araştırmacıların katıldığı Ulusal Kutup Bilim Seferleri ile ülkemizden kilometrelerce uzağa yani dünyanın en uç noktalarına giderek iklim değişikliğinin ipuçlarını araştırıyoruz. Enstitümüz her iki kutup bölgesiyle de yakından ilgilenerek ülkemizin bilim bayrağını dalgalandırmasını sağlamaktadır.'' diye konuştu..

Kaynak: HABER MERKEZİ