Ekonomi

29 Ekim ikramiyesini hangi emekliler alacak? Detaylar belli oldu...

29 Ekim'de yapılacak olan ikramiye ödemeleriyle ilgili son gelişmeler emeklileri yakından ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilere yapılacak olan ikramiye ödemelerini doğruladı ve bu ödemeden yalnızca belirli bir grup emeklinin faydalanabileceğini açıkladı.

Abone Ol

Türkiye genelinde emekli sayısının 15 milyonu aştığı bir dönemde, emeklilerin maaşlarında her yıl gerçekleşen artış beklenen düzeyde olmamıştı. Son aylarda emekli aylıklarına yapılan beklenen zammı gerçekleştirmeyen hükümet, 29 Ekim'de yapılacak bir ikramiye ödemesiyle emeklileri memnun etmeyi planlıyor. Ancak bu ödemeden yararlanacak emekli sayısı kısıtlı olacak.

İKRAMİYE SADECE "EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI" ALANLARA 

SGK Uzmanı Özgür Erdursun'a göre, 29 Ekim'de yapılacak ikramiye ödemesi 5 bin ila 10 bin lira arasında değişecek. Ancak bu ödeme, en düşük emekli maaşı alan belirli bir grup emekliye yapılacak.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ 

Temmuz ayındaki yüzde 25'lik emekli zammı, sadece kök aylıklara yansıtılmış ve 7 bin 500 lira alan milyonlarca emeklinin ücretinde artış sağlanmamıştı. Bu nedenle hükümet, en düşük emekli maaşı alanları rahatlatmak amacıyla 29 Ekim'de bir defaya mahsus olmak üzere "Cumhuriyet İkramiyesi" dağıtma kararı almış durumda. Ancak, bu ikramiyeden yararlanacak olan emekliler sınırlı bir grup olacak.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Ödemenin yapılacağı tarih ve hangi kriterlere göre belirleneceği henüz kesinleşmemiş olsa da, uzmanlar Cumhuriyet Bayramı'na kısa bir süre kaldığını belirterek, düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda Ekim ayının ilk haftasında ödemelerin yapılabileceğini tahmin ediyorlar.

Bu tür ödemelerin Meclis tarafından belirlenecek olan torba yasa ile gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu yasa önerisinin Meclis'e sunulmasının ardından, ikramiye ödemeleri için en muhtemel tarih 18-24 Ekim arası olarak öngörülüyor.