Özellikle gençlerin iş bulma zorlukları ile işverenlerin işçi bulma sıkıntıları arasındaki tezat, dikkat çekiyor. Son yıllarda gençlerin daha çok masa başı işlere yönelmesi, emek yoğun işlerde personel bulunmasını zorlaştırdı. Bu nedenle işverenler, çözüm için hükümetle görüşmeler yaparak ‘ithal işçi’ konusunu gündeme getirdi. İlgili bakanlıkların bu talebi incelemeye başladığı ve bazı sektörlerde başlatılan işgücü ithalatının yaygınlaşma ihtimalinin tartışıldığı ifade ediliyor.
Sanayi, inşaat, tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde personel ihtiyacı, dolgun maaşlara rağmen her geçen gün artıyor. Örneğin, bir kepçe operatörünün maaşı 120 bin TL’yi bulurken, kalıp, demir ve alçı ustalarının maaşları 80 bin TL’ye kadar çıkıyor. Tarla hasadı ve mera hayvancılığı gibi alanlarda çalışan bulmak da giderek zorlaşıyor.
İşverenler, bu sorunu aşmak için İçişleri ve Çalışma Bakanlıkları ile görüşmelere başladı. İthal işçi talebi, bu iki bakanlık tarafından değerlendirmeye alınmış durumda. Ancak bu talep, sokakta da geniş yankı buldu. Show Haber’in mikrofon uzattığı vatandaşlar, “Bu kadar işsiz genç varken ithal işçi talebi mantıksız. Gençlerimizi bu alanlarda yetiştirmek daha doğru olur” yorumunu yaptı. İlgili sektörlerde başlayan işgücü ithalatının daha yaygın hale gelip gelmeyeceği ise merakla bekleniyor.