Sağlık

100 yaşını geçmiş kişilerin 8 ortak özelliği ortaya çıktı

Kim uzun ve sağlık bir ömre hayır diyebilir ki! Peki hiç merak ettiniz mi 100 yaşını deviren kişilerin hiç ortak özellikleri var mı diye? İspanya'da yapılan bir araştırma bu noktada 8 ortak özelliği ortaya çıkarmış durumda.

Abone Ol

İspanya'da gerçekleştirilen bir araştırma, 100 yaşını aşan bireylerin ortak kişilik özelliklerini ortaya koydu. İşte bu özellikler:

Canlılık

Araştırmaya katılan bir kadın, enerjik ve yaşama bağlı bir şekilde bulmaca çözme, sudoku oynama gibi aktiviteleri 98 yaşına kadar sürdürdüğünü söyledi. Bu durum canlılık gerektiren faaliyetlerle meşgul olmanın ömrü uzattığını ortaya açısından dikkat çekti.

Bağlılık

Aileye, işe ve kişisel hedeflere bağlı olmak, yaşam süresini daha verimli kılıyor. Mutlu bireyler aynı zamanda uzun yaşamın yolunu da açıyor.

Sosyal Olmak

Araştırmaya katılan kişilerin hepsi sosyal aktiviteleri seviyor ve aileleri ile sıcak ilişkileri olduğunu söylüyorlar.

Pozitiflik

Var olanın kıymetini bilmek, zor durumlarda bile minnettarlık duygusunu korumak ve hayattan zevk almak, uzun ömürlü bireylerin ortak bir özelliği olarak dikkat çekiyor.

Kontrol

Sorumluluk sahibi olmak ve karar verebilme yeteneği, olumsuz potansiyel zararların önüne geçmelerine ve bireylerin hayatlarını kendilerinin kontrol etmelerine yardımcı oluyor. Bu da beraberinde daha uzun bir yaşam getiriyor.

Zeka

Yüz yılı aşkın süre yaşamış insanların genellikle zeki olmaları, iyi bir hafıza ve geçmişte akademik veya profesyonel başarılar elde etmiş olmalarıyla öne çıkıyor. Zeka ile uzun yaşamın parelellik göstermesi ilginç bir nokta olarak göze çarpıyor.

Dayanıklılık

Zorlukların üstesinden gelme ve bu zorluklardan güçlenme, uzun yaşamla ilişkilendiriliyor. Bu nokta zorluklarla hem madden hem manevi olarak mücadele edip yıkılmayan bireylerin daha güçlü olarak hayata devam ettiklerine dikkat çekiliyor.

Entelektüel Motivasyon

Meraklı olma ve öğrenmekten zevk alma, yaşlı bireylerin okuma yazma öğrenme, kitap okuma ve dünyada olan bitenleri araştırma konusundaki motivasyonlarını sürdürmelerine katkı sağlıyor. Merak ve çevresine ilgili kişiler de hayatla bağlarını güçlendiriyor. Dışa dönük yapı insanın ömrüne ömür katıyor.