NBA son 20 yılda büyük değişimler yaşadı. 2000`li yılların başındaki takım oyunu yerini daha çok bireyselliğe bıraktı. Bireysel oyunun önem kazanmasının sonucu olarak, pek çok pozisyonu oynayabilen çok yönlü basketbolcular çoğaldı. Son 10 yıl içerisinde ise oyun hızlandı, buna bağlı olarak atletizm ön plana çıktı. Dış şutlar önemli olmaya başladı, üçsayının önemi arttı. Şut, atletizm, çok yönlülük ve şut başarının anahtarı haline geldi.

Basketbolun geçirdiği bu evrim savunma alışkanlıklarını da etkiledi. Artık 3-4 pozisyonu birden savunabilen bir anlamda tek başına takım savunmasını üstlenen basketbolcular var. Boston Celtics gardı Marcus Smart bu kategoride örnek verebileceğimiz isimlerden. Kariyerinin ilk yıllarında rakip gardlara yaptığı baskılı savunmayla tanıdığımız 94 doğumlu basketbolcu NBA`de geçirdiği 6 yılda savunmasını bambaşka bir seviyeye çıkardı. 1.90 boyundaki oyuncu güçlü fiziğini kullanarak sadece rakip kısaları değil forvet hatta pivotları bile savunabiliyor. Smart`ın bu özelliği Daniel Theiss dışında savunma yapabilen uzunu olmayan Celtics savunmasının pota altında sorun yaşamasına engel oldu. Marcus Smart`ın savunmadaki etkinliği ile Boston Celtics beklenilenin üzerinde bir performans sergileyerek Doğu Konferansı`nda 2. Sıraya yerleşti. Senede 13 milyon dolar kazanan Smart maaş/performans açısından şahane bir oyuncu. Marcus Smart mevcut performansını korursa 2021-22 sezonunda bitecek kontratını yenilemek için maksimum maaş talep edecektir. Bu durum Celtics yöneticilerinin işini zorlaştırabilecek bir durum olsa da şu an için Smart-Celtics beraberliği harika gidiyor.

Savunma repertuarı çok geniş bir diğer isim Miami Heat pivotu Bam Adebayo.22 yaşındaki basketbolcu ligde 3. sezonunu geçiriyor. 15.3 sayı, 10.5 ribaund ve 4.4 asist ortalamaları ile başarılı bir sezon yaşıyor. 2.06 boyundaki oyuncunun Miami Heat`e rakamların anlatamadığı çok önemli bir katkısı daha var. O da çabuk bacakları ve sıçrama yeteneği ile takım savunmasındaki bütün açıkları kapatabiliyor olması. Miami Heat bu sayede Kendrick Nunn, Goran Dragiçve Duncan Robinson gibi savunma zaafı olan kısalara 20 dakika üzerinde süre verebiliyor. Nasılsa onların açıklarını savunmada kapatabilen bir Bam Adebayo var. Önümüzdeki sezon sonu çaylak kontratı sona edecek olan Adebayo Heat`ten bol sıfırlı bir kontrat talep edecektir. Tutumluluğu ile tanınan Heat Başkanı Pat Riley`in Adebayo için kasayı boşaltacağına kuşkum yok. Modern basketbolun istediği çoğu özelliğe sahip bir yeteneğe sahip olmak Heat`in geleceği için büyük yatırım olacaktır.

Gelelim yeni nesil savunmacıların en özeline. Bu isim yakından tanıdığımız Lakers uzun forveti Anthony Davis. Bir genetik harikası olan Davis diğerlerinin aksine mevcut yeteneklerini geliştirmiş değil. Savunma ve hücumda çok geniş bir yetenek repertuarına sahip olan 93 doğumlu basketbolcuyu bu sene bambaşka hale getiren istikrarlı bir çizgi izlemesi. Özellikle LeBron James`ın mentörlüğünde azla yetinmeyen sahada kaldığı sürece takımını galibiyete taşıma adına her şeyi yapan bir Davis izliyoruz. Çabuk bacakları ile savunmadan kısanın önünde durabiliyor, üçsayı savunabiliyor. Uzun kolları ile çemberi savunabiliyor. Lakers`ın ligin en iyi savunma yapan takımlarından biri haline gelmesinde en büyük pay kuşkusuz Anthony Davis`e ait.