Star gazetesinin baskıyı durdurup sadece dijital yayına devam etme kararı, beni üzdü.

Her ne kadar Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak köşe yazısında: 'Star zaten dijitalde vardı' diyebilirsiniz ama bundan sonrası çok daha farklı olacak. Şimdiye kadar dijitalde gördüğünüz Star, 'manuel Star'ın gölgesiydi. Ama artık 'gövdemizle' dijital ortama taşınıyoruz.

'Görüşmek üzere' demiyorum, çünkü artık hep beraberiz; dese de içime bir burukluk düşüyor, geleneksek gazeteler adına.

Çünkü birçok meslektaşımız işsiz kalacak. Hemen hemen her üniversitenin bünyesinde iletişim fakültesi bünyesinde, gazetecilik bölümü var. Bu bölümde okuyan ve mezun gençler ne olacak? Mesleklerini nerede sürdürecekler?

Demirören grubuna ait olan Vatan gazetesi, ardından Habertürk gazetesi şimdide

TürkMedya bünyesindeki Star ve Güneş gazeteleri baskılarına son veriyor. Güneş gazetesi, Akşam gazetesinin içinde bir ek olarak verilecek. Star gazetesi de dijital olarak devam edecek.

Geçen ay 'Türkiye`de Gazetelerin Geleceği'ni  konuşmuştuk

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜ İK) verilerinden derlediği verilere göre, Türkiye de 2014 yılında yayımlanan gazete ve dergilerin toplam tirajı 2 milyar 274 milyon 530 bin 479 iken, 2018 de yüzde 40 azalarak 1 milyar 368 milyar 287 bin 463 e düştü.

Bu dönemde tirajı yaklaşık yüzde 40 gerileyerek 1,3 milyara inen gazetelerin, 1 milyarı ulusal yayın, 227,3 milyonu yerel yayın, 9,4 milyonu da bölgesel yayınlardan oluştu. Dergilerin tirajı da yüzde 40,7 azalışla 134 milyondan 79,5 milyona geriledi. Bu dergilerin 60 milyonu ulusal yayın, 16,6 milyonu yerel yayınlardan meydana geldi.

Tiraj düşüşü, yayın hayatına devam eden gazete ve dergi sayısına da yansıdı. 2014 te yayın yapan gazete ve dergi sayısı 7 bin 120 iken, bu sayı geçen yıl yüzde 16,3 azalışla 5 bin 962 ye geriledi. Bu sayının 2 bin 463 ü gazete, 3 bin 499 u ise dergilerden oluştu.

Bu gazetelerin 171 i ulusal, 2 bin 248 si yerel, 44 ü ise bölgesel yayın gazete olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde yayın yapan dergilerin ise 2 bin 250 si ulusal, bin 99 u yerel, 150 si ise bölgesel yayın olarak belirlendi.

Bugün bu sayı daha da düşük olduğunu söyleyebiliriz. Dönemin ABD Başkanı Barack Obama`nın 'Kağıt gazetelerin devri bitti' demesinin üzerinden yaklaşık 7 yıl geçti. Kağıt gazetelerin devri bitmedi ama yaprak dökümü devam ediyor.

Basının sorunları ile alakalı şu şekilde görüş bildirmişti Obama, 'Orta sınıfa girmek isteyenler zorlandıkça zorlanıyor. Bunu her meslek dalında görüyorsunuz. Bunu gazetecilikte görüyorsunuz. Eskiden her yerde yerel gazeteler olurdu. Gazeteci olmak istediğinizde kasabanızdaki gazete için çalışarak gayet iyi para kazanabilirdiniz. Bugün ise kâr eden çok az sayıda gazete var, onlar da ulusal markalar. Gazeteciler geçimlerini sağlamak için çok uğraşıyor, hatta zaman zaman bir gazete için çalıştıkları zaman ellerinde olmayan imkânlarla serbest muhabir olarak yaşamaya çalışıyorlar' diye konuştu.

Dünyada bu tartışmalar yeni değil. 'Geleneksel gazeteciliğin artık fazla şansının kalmadığı' konusunu uzunca bir süredir bütün dünya tartışıyor ve basılı basının devam edebilmesi için çareler arıyordu.

Özellikle Dünyadaki medya gelişmelerinin odağı konumundaki Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği nin (WAN-IFRA) basının geleceği tüm detaylarıyla masaya yatırılıyor ve neler yapılıp nelerden kaçınılması gerektiği enine boyuna ortaya konuluyor.

Dünyanın önde gelen gazeteleri, markalarının değerini düşürmemek için, basılı gazetelere ısrarla devam ediyorlar. Bunun yanında, dijitali iyi kullanarak, dijital portallarda 24 saat kesintisiz videolu yayın yaparak yeni çare ve çözümler arıyorlar.

Bunu daha önce de yazdım dünya medya çevrelerindeki hakim kanaat, dijital gelişmeleri dikkate alıp bunlardan yararlanmayı bildiği takdirde yazılı basının öyle yakın bir gelecekte hepten bitmeyeceği yönünde. Gazetelerin ardı ardına kapanmalarına rağmen ben de bu görüşü savunanlardanım. Basılı gazeteler, dijital uygulamalardan faydalanmalı ve önem vermeli ama baskıya son vermemeli.

Geçen ay, Yeni Dünya Vakfı`nda düzenlenen Bâbıâli Enderun Sohbetleri`nde gazetelerin ve gazeteciliğin geleceğini konuşmuştuk. Birçok gazeteci arkadaşı davet etmemize rağmen bu önemli toplantıya gelememişlerdi. Oysa bu konunun enine boyuna konuşulması çok önemli. Mehmet Nuri Yardım başta olmak üzere programa katkı veren arkadaşlara buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü gazetelerde yaprak dökümü devam ediyor. Bu konuya hal çaresi bulunmazsa daha birçok gazete kapanmak zorunda kalacak.