Yüce Rabbimizin sayısız lütuf ve ihsanı ile ömrümüze bereket, ruhumuza sükû net katan üçayların gölgesi üzerimize düştü. Önümüzdeki Salı günü Recep ayına kavuşmuş olacağız. Perşembe gününü Cuma`ya bağlayan gece ise inşallah Regaip gecesini idrak edeceğiz.

Bizleri bu manevi günlere ulaştıran Cenâb-ı Allah`a hamdü senalar ümmetine ibadet ve itaati, tevbe ve istiğfarı, dua ve niyazı öğreten Resû l-i Ekrem`e salât ve selam olsun.

Ü çaylar, gafletten uyanmanın, kulluk bilinciyle arınmanın adıdır. Ü çaylar, her yıl heyecanla gelişini beklediğimiz nadide zamanlardır. İlahi rahmet ve mağfiretin varlık âlemini kuşattığı, müminlerin topluca ibadete yöneldiği aylardır.

Rabbimizin kulları için açtığı sonsuz lütuf kapılarının ilki Recep ayıdır. Bu ay, Cenâb-ı Hakk`a iman ve ilticamızın, Resû lüllah`a itaat ve muhabbetimizin nişanesidir.

Recep ayında, iki mübarek gece gönül hanemize misafir olur. Bunlardan biri Regaip gecesidir. Regaip, bütün istek ve arzularımızı Allah`ın rızasına bağlamaya çalışmak demektir. Bu gece, akıp giden hayatımızda asıl kazancımızın Rabbimize yönelmek, kulluk sözümüzü tutmak olduğunu bize öğretir.

Diğeri ise Sevgili Peygamberimizin ümmetine emaneti olan Mescid-i Aksa ile bütünleşen Miraçgecesidir. Miraç, maddi heveslerden manevi değerlere geçmeyi, fani olandan baki olana yücelmeyi bizlere hatırlatır.

Recep ayından sonra, ruhen ve bedenen Ramazan`a hazırlandığımız Şaban ayı karşılar bizi. Şaban`ın ortasında parlayan Berat gecesi, kederden ve ilahi cezadan kurtulmanın, af ve afiyete kavuşmanın Allah`a kullukta gizli olduğunu hatırlatır bize.

Ü çayların sonuncusu, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan-ı şeriftir. Ramazan oruç, Kur`ân, infak, zekât, arınma ve tefekkür ayıdır. Ramazanın son günlerinde kadrini bilenler için bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini ihya ederiz. Ve nihayet Rabbimize itaatkâr bir kul olmanın mutluluğuyla bayrama erişiriz.

Rabbimize gönülden bağlanmak, O`na hakkıyla ibadet etmek ve güzel ahlaka uygun bir hayat sürmek için üçayları fırsat bilelim. Hata ve günahlarımıza tevbe edelim. Varsa kötü alışkanlıklarımızı terk edelim. Haktan ve hakikatten, iyiden ve güzelden yana yeni bir sayfa açalım. Mahzun gönüllere neşe ve sevinçtaşıyalım. 'Ben' duygusundan sıyrılıp 'biz' olmanın şuuruna varalım. Böylelikle dünyada ve ahirette huzura erelim.

Bu vesileyle mübarek üçayların ve Regaip gecesinin milletimize ve ümmet-i Muhammed`e hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Cenâb-ı Hak, Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kılsın ve bizi Ramazan`a kavuştursun.