Belgesellerde sıklıkla vahşi hayvanların kirli göletlerden su içtiğine şahit oluruz. Bu da aklımıza doğal olarak "Peki hastalanmıyorlar mı?" sorusunu getirir.

Çoğumuz için temiz su, sağlık için olmazsa olmazdır. Fakat vahşi doğada yaşayan hayvanlar, nehirler ve göller gibi çok daha kirli su kaynaklarından su içiyorlar. Peki suyun içindeki mikroplar, onlara nasıl zarar vermiyor?

Vahşi Doğpa

Mezuniyet törenlerinde neden kepler havaya fırlatılır? Mezuniyet törenlerinde neden kepler havaya fırlatılır?

Hayvanlar Neden Kirli Su İçiyor?

Seçenekleri Sınırlıdır: Vahşi hayvanlar genellikle tek bir su kaynağına bağımlıdır. Alternatif bir seçenekleri olmadığı için içtikleri suyun kalitesi ne olursa olsun, ondan içmek zorundadırlar.

Zamanla Tolerans Geliştirirler: Sürekli olarak aynı türden mikroplara maruz kaldıkları için zamanla bu tür su kaynaklarına karşı tolerans geliştirebilirler.

Su Kaynakları Her Zaman Kirli Değildir: Birçok insan vahşi doğadaki su kaynaklarını çok kirli olarak düşünür, ancak gerçek durum o kadar da vahim sayılmaz. Su kaynakları bazı bakteriler içerse de genellikle insan veya hayvan sağlığı için tehlikeli olacak kadar yoğun değildir.

Gelişmiş Koku Alma Yeteneği: Hayvanlar, su kaynaklarını değerlendirme konusunda insanlardan daha yeteneklidir. Gelişmiş koku alma yetenekleri, potansiyel olarak zararlı bakteri içeren suları tespit etmelerine yardımcı olur.

Suu Içen Hayvan

Evrimsel Süreç Devrede

Evrim süreci, kirli suları içebilen hayvanların hayatta kalmasını ve üremesini sağlayarak bu yeteneklerini sonraki nesillere aktarmalarına olanak tanır. Yani doğal seleksiyona buradan örnek verebiliriz: Belirli mikroorganizmalarla başa çıkabilme yeteneğini geliştiren hayvanların hayatta kalma şansının artmasına neden olur.

Vahşi Hayvanlar da Hastalanabilir

Hayvanlar da insanlar gibi su kaynaklı patojenlerden etkilenebilir. Ancak onların hastalığını, televizyon başında fark edemeyiz. Bu yüzden çoğu zaman sağlıklı olduklarını varsayarız değil mi? Gerçekte ise durum pek de düşündüğümüz gibi olmayabilir.

Vahşi hayvanlar kirli su içebilir ve hayatta kalabilir, ancak bu onların her zaman sağlıklı olduğu anlamını taşımaz. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması ve hayvanların su kaynaklı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ