Ü lkemizde gençler çok erken yaşlarda konunun ehemmiyetini algılamasalar da mesleki yönelimle alakalı bir karar tercih noktasındalar. Bu yönüyle de lisede  belli dersleri seçip belli dersleri almamaları yani alan seçimi söz konusu olmakta.
Meslek seçimi yaşam biçimi seçmektir. Meslek seçimi Kişinin şu anki durumundan ideal olmak istediği duruma nasıl ulaşacağı sorusuna verilen cevaptır.
Günümüzde öğrencilerin büyük bir kısmı üniversite tercihlerini kendi ilgi ve kabiliyetlerinden ziyade mezun olunca iş bulabilme, ailelerinin beklentilerini karşılama ve yapacağı işin statüsü gibi hususlara bakarak belirlemeye çalışıyor yani olgudan çok algıya öncelik vermekte neticede okuduğu bölümden edindiği meslekten memnun olmayanların ve mezun olunca kendisine uygun iş bulamayanların sayısı ise her geçen gün  hızla artıyor. 
Gece gündüz çalışarak YKS de başarılı olan öğrenciler ise işe başladıklarında genellikle risk ve sorumluluk almayan, sosyallikten uzak, okumayı sevmeyen ve dış dünyaya genellikle kapalı kişiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu cevherlerimizin sınav yolculuğu ise hiçbitmiyor. Bu sefer çalıştığı kurumda aday memurluktan memurluğa, uzman yardımcılığından uzmanlığa, müfettiş veya kontrolör yardımcılığından müfettiş ve kontrolörlüğe geçmek için sınavdan sınava koşuşturuyorlar.
Mevcut durum özellikle sosyal alanda yetişmiş, düşünen, sorgulayan, araştıran ve topluma yön verebilecek insan gücünde önemli eksikliklere yol açıyor.  toplumsal ekonomi  ve teknoloji yönüyle  sorunları bulunan Türkiye de bu sorunlara kafa yorabilecek, çözüm analizleri ve alternatifleri sunabilecek ve uygulamaya koyabilecek insanımızın  yetişmesi en önemli önceliğimiz olmalı.

Bizler bir şey olmak istiyoruz fakat bir şey olmadan önce bizim ne olduğumuzu fark etmemiz lazım.
Seçeceğiniz meslekle ilgili o mesleği yapan birilerinin tecrübelerini dinlemek,bilgilerinden yararlanmak önem taşımaktadır. Meslek mi?  üniversite mi  ?noktasından bakarsak meslek secimi önde gelmeli ve sonrasında iyi bir eğitim verecek üniversite planı düşünülmelidir.
  Günümüzde eğitim sistemi ,ailelerin bilinçli olmaması ,Ü lke gerçeklerinin dikkate alınmaması, öğrencinin yeteneklerinin yeterince araştırılmaması meslek seçiminde yanlış  tercihler yapılmasına ileride telafisi zor yada imkansız maddi  yada manevi kayıplara neden olabiliyor.
Meslek seçiminde tarzınız, İçe dönük insan odaklı mı? Yer odaklı mı? Dışa dönük insan odaklı mı?
Sezgisel mi? Mantıksal mı?
Önce buna karar vermelisiniz.
Bu konuda sizi gözlemleyen en yakınlarınızın, sizi bilenlerin, eğitimcilerin dostlarınızın ,arkadaşlarınızın fikirleri ,gözlemleri bir hayli önem taşır
Geleceğin meslekleri nedir?
Mesleklerin gelecekleri nasıl olacaktır?

Birbirlerinden farklı  bu 2 soruya yönelik verebileceğiniz yanıtlar ve araştırmalarınız    isabetli karar almanızı kolaylaştıracaktır.
  Bir yönüyle dünya da ve Türkiye de değişen , gelişen ekonomik ,teknolojik sosyokültürel  ve sektörel şartlar kişinin üniversite bitirdiği alan meslek dışında sektör ve işlerde çalışmasına zaman zaman neden olabilmekte kişinin çalışma yaşamı boyunca birkaçfarklı mesleği farklı zamanlarda  icra edebilecek donanım ve yatkınlığa ulaşması  kabiliyetlerini gelecekte bekleyebiliriz.
Türkiye`de ekonomiyi ,sektörleri ve iş gücü piyasasını tanımak 10-15 yıl sonra hangi mesleklere daha çok gereksinim olacak araştırmanız gerekli, bu konuda rehberlik merkezlerine ,rehber öğretmenlerinize ,işkur  ve internet vasıtası ile tercih ve üniversite tanıtım sitelerinden araştırma yapmanız, yardım almanız gerekmektedir.
Yanlış  meslek seçiminde ailelerin aşırı yönlendirmesi, çevreden  fazla etkilenme ,rekabet, kişinin yeteneklerini tanımamış olması önemli nedenler olarak sayılabilir.
Meslek seçiminde ve tercih yaparken  bir başka dikkat etmeniz gereken nokta.

Ölü tercih denilen tercih hatasını yapmamanız.
Geçen yıllar yerleşenlerin binlik sıralamalarını dikkate almanız bu yönüyle önemli.
Puan sıralamalarına ve  dikkat ederken liste oluştururken puan sıralamasından  daha çok istediğiniz bölümleri daha üst sıralarda  yer vermeniz önemli.
Ü niversitelerin  bölümlerinin donanım, laboratuvar ve eğitim kalitelerini incelemeniz, birkaçÜ niversite hariçgenelde Ü niversitelerde bölümler arasında nitelik farkları mevcut üniversitenin isminden ve bulunduğu şehirden çok o alandaki eğitim kalitesine odaklanmanız, araştırmanız önem taşır.
Meslek tercihlerinizde yeni mesleklere yeni disiplinlere yer vermeniz kazanma şansınızı  bir hayli artıracaktır.
Moda meslekler diyebileceğimiz revaçtaki meslekler her 10-15 yılda bir değişiklik göstermekte olup yeteneklerinize uzak olanlarını sırf popüler olduğu için seçmemeniz gerekir.
Ü niversite eğitimi alacağınız şehirde burs, yabancı dil eğitimi alabileceğiniz imkanların olup olmaması ve memleketinize de çok uzak olmaması diğer faktörler olarak dikkate alınmalıdır.   
İş yönüyle göreceli olarak avantajlı gördüğümüz  bazı  meslekler ve farklı puan türlerindeki ön lisans ve lisans programları ise,
ÖNLİSANS 
Acil durum ve afet yönetimi Hava lojistiği İş makinaları operatörlüğü, Ulaştırma ve trafikhizmetleri, Sosyal hizmetler,  İş ve uğraşı terapisi, Sivil hava ulaştırma işletmeciliği   
Uçak teknolojisi  İşçi sağlığı ve iş güvenliği  Posta hizmetleri  Sivil havacılık kabin hizmetleri. 
Sivil savunma İtfaiyecilik  aşçılık vetüm sağlıkla ilgili ön lisans programları.
LİSANS 
Tıp, diş hekimliği, ebelik, hemşirelik      Beslenme ve diyetetik Çeviribilim, Çin dili ve edebiyatı, Ergoterapi Dil ve konuşma terapisi, Deniz işletmeciliği ve yönetimi,Tıp mühendisliği, Ulaştırma Müh. Finansal ekonomi İngiliz dli ve edebiyatı, İngilizce öğretmenliği, İşçi sağlığı ve iş güvenliği Pilotaj Mütercim tercümanlık, Kuyumculuk ve mücevher tasarımı, Elektrik ve elektronik Müh, Bilgi ve belge yönetimi. 
Gastronomi ve mutfak sanatları Gemi makinaları işletme Müh. Güverte(gemi seyrüsefer-kaptanlık) Sosyal hizmetler.