Tel Aviv ile Tahran arasındaki gerilim sürerken, Amerikan basınında yer alan bir iddiaya göre, İran'ın İsrail'e 48 saat içinde saldırı düzenleyebileceği belirtildi. Bu iddia İranlı üst düzey kaynaklara dayandırıldı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, "meşru savunma zorunluluğu" olduğunu vurguladı. İsrail'den ise, "bütün senaryolara hazırlıklıyız" açıklaması geldi. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliğin daha da tırmanabileceği endişelerini artırdı.

Putin Çin lider Xi Jinping ile görüşmesinin detaylarını açıkladı Putin Çin lider Xi Jinping ile görüşmesinin detaylarını açıkladı

Trthaber'in haberine göre: Tahran ile Tel Aviv arasındaki tansiyon, karşılıklı açıklamalarla yükseliyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, ülkesinin İsrail'in savunmasına adanmış olduğunu vurguladı ve İran'ı, İsrail'e saldırmaması konusunda "Yapma" diyerek uyardı. Bu açıklamalar, bölgedeki gerilimin artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

"İsrail'i savunmaya hazırız, İran başaramayacak" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de, İran'dan gelebilecek potansiyel tehdidin inandırıcı olduğunu söyledi. Bu açıklamalar, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a karşı ciddi bir tehdit algısı içinde olduğunu gösteriyor.

ABD basınından 48 saat iddiası

Wall Street Journal gazetesine göre, İran'ın yakın bir zamanda İsrail'e saldırı düzenleyeceğine dair bir haber yayımlandı. Gazete, bu saldırının 48 saat içinde gerçekleşebileceğine işaret etti. Ancak, haber İranlı yetkililere dayandırılarak yapıldığından, saldırı planına ilişkin nihai kararın henüz alınmadığı belirtiliyor.

ABC News ise, İran'ın muhtemel İsrail saldırısı için yüzden fazla füze hazırladığını aktardı.

Bu gelişmelerin ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın İsrail'i ziyaret ettiği ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldiği bildirildi.

İsrail ordusu ise, "bütün senaryolara hazırlıklıyız" açıklamasını yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, İsrail'in diplomatik dokunulmazlığı ihlal ettiğini belirterek, "Meşru savunma bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, bölgedeki gerginliğin artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

BM'den taraflara itidal çağrısı 

Bölgedeki artan tansiyon, Birleşmiş Milletler'in de gündeminde. Genel Sekreter Antonio Guterres, gerginliğin artmasından büyük endişe duyduğunu belirterek taraflara itidal çağrısında bulundu.

İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran büyükelçiliği yerleşkesinde bulunan konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili hayatını kaybetmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ