Spor dallarının geniş kitleler tarafından sevilmesinin pek çok nedeni vardır. Ancak hiçbir neden rekabet kadar sporu cazip kılamaz. Kıyasıya rekabet, o rekabetin bir tarafı olmak seyirciyi motive eder. Rekabetin en adil yaşandığı organizasyon ise NBA`dir. 'Salary Cap' adı verilen maaş ücret sınırı kuralıyla çok güçlü ekonomiye sahip LA Lakers, New York Knicks Chicago Bulls gibi takımlar ile mali yönden daha zayıf olan Toronto Raptors, Charlotte Hornets gibi takımlar eşit koşularda yarışır. Futbolda veya Avrupa basketbolunda olduğu gibi parayı en çok verebilen değil en doğru plan ve programı yapan başarıya ulaşır.

İşte bu maaş sınırı nedeniyle takımlar hiçistemese de bazı oyuncularından vazgeçmek zorunda kalır. Bu takas döneminde takımların istemeyerek ayrılmasını beklediğimiz isimler arasında ilk sıra Bogdan Bogdanovic`e ait. Fenerbahçe formasıyla Euroleague`de şampiyonluk yaşayan Sırp basketbolcu Sacramento Kings`le girdiği NBA macerasında geride kalan üçyılda sınıfı geçti. Kenardan gelerek takımın skoruna çift haneli katkı yapan 92 doğumlu oyuncu, maçın en kritik anlarında sorumluluk almaktan kaçınmayarak lider özelliğini gösterdi. 173 NBA maçındaki 13 sayı, 3 ribaunt ve 3.6 asist ortalaması 1.98 boyundaki basketbolcunun başarısın rakamsal ifadesi. Her şey bu denli güzelken sezon sonu sözleşmesi bitecek olan Bogdanovic`in Kings ile devam etmesi çok zor. Nedeni Sırp gard ile devam etmenin faturası yıllık 20 milyonun üzerinde bir rakama çıkıyor. Şayet Kings bu tercihi yaparsa bir sene sonra sözleşmesi sona erecek De`Aaron Fox ve daha sonraki yıl çaylak kontratı tamamlanacak Marvin Bagley`den en az birinden vazgeçmek zorunda kalır ki bunun Sacramento Kings`in gelecek planlarında yer aldığını hiçsanmıyorum. Bu aşamada Kings`in beklentisi bir gençoyuncu veya geleceğe yönelik bir draft hakkı olacaktır. Bu tür bir teklifi de kolayca alacağını düşünüyorum.

Bir başka zoraki ayrılığın Cleveland Cavaliers ve Kevin Love arasında yaşanmasını bekliyorum. 88 doğumlu uzun forvet, Cavaliers ile geçirdiği 6 senede 1 şampiyonluk kazandı. Uyumlu kişiliği takımın en önemli parçalarından biri oldu. Lebron James ve Kyrie Irving`in ayrılmasına rağmen kontrat uzatarak Cavaliers`e olan bağlılığını ispat etti. Ancak Cleveland özellikle LeBron sonrası başarının uzağında kaldı. Artık Cavaliers için planlar uzun vadeli. Bu aşamada gençlere şans vererek yeniden yapılanan, bu arada bolca kaybeden bir takıma Kevin Love deneyimi lüks kaçıyor. Kısa sürede başarıya ulaşabileceği bir takıma gitmesi iki taraf için de en iyi çözüm olarak görülüyor. Bu sayede Love yeniden rekabetin parçası olur, Cavaliers`de Love`a ödediği yıllık 30 milyondan kurtularak bir gençoyuncuya yatırım yapma şansı elde eder. Cleveland için Love karşılığında iyi senaryo draft hakkı almak, kabul edilir senaryo ise biten bir kontrat alarak hamle şansı elde etmek olur. Yaşı ve maaşını göz önüne aldığımızda Love için biten kontrat akla en yakın ihtimal olur.