RCBZ birliklerinin Başkanı Korgeneral Igor Kirillov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun 28 Aralık 2023 tarihinde Krasnolimansky taktik yönünde gerçekleşen bir olayda ABD yapımı kimyasal mühimmat kullandığını açıkladı.

Rus haber ajansı RIA Novosti’nin bildirdiğine göre, Korgeneral Kirillov, olayın detaylarını şu şöyle aktardı: “Krasnolimansky taktik yönünde helikopter tipi bir İHA, 28 Aralık 2023'te CS maddesiyle dolu Amerikan yapımı gaz bombalarını Rus birliklerinin mevzilerine atmıştır.”

Bu arada CS maddesi, gözleri ve üst solunum yollarını tahriş edebilir ve yüksek konsantrasyonlarda cilt yanıklarına, solunum felcine ve kalp durmasına neden olabilir.

Kirillov, bu olayın Ukrayna'nın ilk kez öldürücü olmayan kimyasal silahları kullanmadığı bir durum olmadığını belirtti. Daha önce, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 7 ve 23 Nisan 2023 tarihlerinde "Teren-6" etiketli tahriş edici kimyasallar içeren el bombalarını attığı ileri sürülmüştü.

Ayrıca, Rus birliklerinin mevzilerine bilinmeyen bir zehirli kimyasalın kullanıldığı 31 Ocak 2024 tarihinde yaşanan olaya da değinen Kirillov, bu kimyasalın üst solunum yollarında yanıklara, mide bulantısına ve kusmaya neden olduğunu belirtti. Bu kimyasalın etkisi, araştırma sonuçlarına göre antrakinon maddesi içerdiği tespit edilerek açıklandı.

İspanya İsrail'e silah götüren gemiyi limanlarına sokmadı İspanya İsrail'e silah götüren gemiyi limanlarına sokmadı

Kirillov ayrıca, Rus ordusunun elindeki bilgilere göre, Kiev rejiminin Batılı küratörlerin yardımıyla "özel bir kimyasal kuşak" kullanarak yeni savaş taktikleri geliştirdiğini ifade etti.

Söz konusu taktikler arasında hidrosiyanik asit ve amonyak içeren konteynerlerin patlatılması da yer alıyor.

Muhabir: MEHMET POYRAZ