Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 26-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ülke geneli ortak sınavlarda, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın işlenmesinde uyum sağlamak ve uygulama standartlarını oluşturmak amacıyla öğrencilerin cevapları kendi cümle yapılarıyla yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular yer alacak.

Sınavların değerlendirme süreci, 6. sınıf Türkçe dersi için bağımsız iki puanlayıcı tarafından gerçekleştirilecek. Diğer dersler için ise okul müdürlüklerinin belirlediği yöntem doğrultusunda zümreler, ilgili dersin öğretmenleri veya komşu okul zümre öğretmenleri tarafından değerlendirme yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 26-27 Mart 2024 tarihlerinde ülke genelinde düzenlenecek ikinci dönem birinci yazılı sınavlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ölçmenin temel amacının öğrencilere geri bildirim sağlamak ve sınıf genelinde eksik öğrenme alanlarını tespit etmek olduğunu vurgulayarak, "Bu amaçla, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nde belirtilen hükümlere uygun olarak daha etkili bir ölçme yapmak için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde, öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda soruların açık uçlu veya kısa cevaplı olması gerektiği esasını getirdik" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeni bir sınav uygulaması getirmedik

Bülbül, ortaokul ve liselerdeki ortak sınavların "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 farklı şekilde yapılacağını belirtirken, "Yeni bir sınav uygulaması getirmediğimizi vurgulamak isterim. Ülke genelindeki ortak sınavlarla öğrencilerin, bakanlıkça belirlenen kademelerdeki derslerinden birini gerçekleştiriyoruz" dedi."

Bülbül, ilk dönemde planlandığı gibi çoktan seçmeli sorularla yapılan ülke geneli ortak yazılı sınavlarının ardından, 26-27 Mart'ta gerçekleştirilecek ikinci dönem ülke geneli ortak sınavlarında da öğrencilerin cevaplarını kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorularla yapacaklarını açıkladı.

Bakanlıkça alınan karar gereği, ülke genelinde 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin ikinci dönem birinci yazılılarının bakanlık tarafından ortak yazılı sınavlar kapsamında yapılacağını hatırlatan Bülbül, bu çerçevede sınav tarihlerinin de belirlendiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredat taslağını açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredat taslağını açıkladı

Bülbül, 26 Mart 2024 Salı günü 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı, 27 Mart 2024 Çarşamba günü ise 6. sınıf matematik ile 9. sınıf matematik derslerinden ülke genelinde ortak sınav yapılacağını belirtti.

Bülbül, ülke geneli ikinci dönem ortak sınavlarında, ilk dönemden farklı olarak, 6. sınıf Türkçe dersinde çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu ve kısa cevaplı soruların da sorulacağını belirtti. Ayrıca, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersleri için de açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağını ifade etti.

Genel Müdür Bülbül, şu bilgileri paylaştı:

"Bakanlıkça ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav soruları, Genel Müdürlüğümüzde görevli alan uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır. Bu sorular, 20 Şubat 2024'te 'odsgm.meb.gov.tr' adresinde yayımlanan konu soru dağılım tablolarındaki konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmaktadır. Hazırlanan sorular, örneklem olarak seçilen okullarda pilotlanmakta ve gerekli analizler yapılarak nihai sınav sorularına karar verilmektedir.

Bakanlık, bu yıl ilk kez açık uçlu ve kısa cevaplı soruların yer aldığı ülke geneli ortak yazılı sınavlar düzenleyecek. Bu kapsamda ortak sınavların değerlendirme işlemleri iki farklı şekilde gerçekleştirilecek. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavının puanlama işlemleri ülke genelinde ortak olacak. Açık uçlu soruların değerlendirilmesinde görev alacak öğretmenlere puanlama eğitimleri verilecek ve her bir öğrenci cevabı, sistem üzerinden bağımsız iki puanlayıcı tarafından değerlendirilecek. Öğrenci cevaplarına ilişkin tutarsız bir puanlama durumunda, cevap üst puanlayıcı rolündeki görevli tarafından değerlendirilecek ve nihai karar verilecektir. Böylelikle puanlama işlemlerinde hata payı önlenmiş olacak.

Ülke genelinde ortak yapılacak ve açık uçlu ve kısa cevaplı soruların kullanıldığı diğer sınavların, yani '6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik' sınavlarının değerlendirme işlemleri ise okul müdürlüklerinin alacağı karar doğrultusunda gerçekleştirilecek. Değerlendirme, eğitim kurumu sınıf, alan zümreleri, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf, alan zümre öğretmenleri tarafından yapılacaktır."

Bülbül, sınav uygulamasının görevli öğretmenlerce nasıl yapılacağına ilişkin olarak, "Bu durumu birinci dönem tecrübe ettik ve hiçbir sorun yaşamadık. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavına ait öğrenci cevap kağıtlarının basımı ise il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince yapılacak." bilgisini verdi.

Sonuçlar nasıl öğrenilecek

Genel Müdür Bülbül, Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılı sınav sonuçlarının "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacağını ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini bildirdi.

Bülbül, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav sonuçlarının ise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini ve öğrencilere bildirileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ