Türk bilim insanlarından yerli menenjit aşısı için büyük adım Türk bilim insanlarından yerli menenjit aşısı için büyük adım

Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi’nden bilim insanları, obeziteyle mücadelede önemli bir adım attı. Birleşik Krallık Biyobanka veri tabanındaki yarım milyon kişinin genetik verilerini inceleyerek, obezite riskini altı kat artırabilen iki yeni genetik varyant keşfettiler.

BSN ve APBA1 Gen Varyantları

Araştırmacılar, BSN ve APBA1 adlı genlerdeki varyantların, yetişkinlerde obezite riskini artırdığını belirledi. Bu bulgu, ilaç şirketlerinin yeni önleyici tedaviler geliştirmesi için yeni yollar açabilir.

Yetişkinlerde Etkili Varyantlar

Nature Genetics dergisinde yayınlanan araştırma, bu varyantların yalnızca yetişkinlerde etkili olduğunu ve her 6 bin 500 yetişkinden birini etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca, bu varyantlar yüksek diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı riskiyle de ilişkilendirildi.

Temel Beyin Devrelerini Etkileyen Varyantlar

Profesör Giles Yeo’nun Time dergisine yaptığı açıklamaya göre, bu genetik varyantları taşıyan bireyler yaşlandıkça, beyinlerindeki nöronlar bozulmaya başlıyor ve bu da gıda alımını kontrol eden temel beyin devrelerinin işlevini kaybetmesine yol açıyor. Bu durum, ilerleyen yaşlarda obezite riskinin artmasına sebep oluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ