Alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş devasa bir laboratuvar olan Uluslararası Uzay İstasyonu, çeşitli bilimsel deneylere ev sahipliği yapıyor. Bu deneyler sayesinde uzay hakkında önemli bilgiler ediniliyor. Ancak bu dev yapı, her ne kadar sürekli kontrol altında olsa da zaman zaman beklenmedik problemler de ortaya çıkabiliyor.

Samsung Galaxy AI daha fazla cihaza geliyor: İşte yapay zekâ özelliklerine kavuşan modeller Samsung Galaxy AI daha fazla cihaza geliyor: İşte yapay zekâ özelliklerine kavuşan modeller

Enterobacter Bugandensis: Kan Enfeksiyonu Kabusu

Araştırmacılar, UUİ'de kan enfeksiyonlarına neden olabilecek ve astronotların sağlığını tehlikeye atabilecek "Enterobacter bugandensis" adlı bakterinin 13 türünü keşfetti. Bu bakterinin bebeklerde görülen ve neonatal sepsis olarak adlandırılan kan enfeksiyonu gibi ciddi enfeksiyonlarla bağlantılı olduğu biliniyor.

Mutasyon ve Direnç: Uzay Istasyonu'nun Ekstrem Ortamının Etkisi

Araştırmacılara göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki yüksek karbondioksit seviyeleri gibi ekstrem ortam, Enterobacter bugandensis bakterilerini mutasyona zorlamış ve mikro yer çekimi ise bu bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına neden olmuş.

Bilim İnsanları Çözüm Arıyor: Astronot Sağlığı İçin Önemli Araştırmalar

Bilim insanları, mikroorganizmaların uzay istasyonundaki aşırı ortamlarda nasıl hayatta kaldıklarını inceleyerek "bu araştırmanın astronot sağlığı için etkili önleyici tedbirlere kapı açtığını" söylüyor. Yapılan bu keşifler, uzay istasyonunda ve gelecekteki uzay görevlerinde astronotların sağlığını korumak için yeni yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ