Tokat'ta yaşayan bir veli, Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurarak, 2023 Ocak ayında evinin yakınındaki devlet ortaokuluna, özel okulda okuyan çocuğu için nakil başvurusunda bulunduğunu belirtti.

Başvurucu veli, önce talebinin kabul edileceğinin kendisine sözlü olarak bildirildiğini ifade etti. Ancak, çocuğunun özel okulda olması nedeniyle nakil işlem talebinin Milli Eğitim Bakanlığı sisteminde veli tarafından yapılamadığını vurguladı.

Yaz tatili ne zaman okullar ne zaman kapanacak kaç gün kaldı? Yaz tatili ne zaman okullar ne zaman kapanacak kaç gün kaldı?

Veli, nakil talebinin özel okul tarafından yapılabilmesi gerektiğini hatırlatıp, çocuğunun 2023/2024 eğitim döneminde başka bir okula devam edeceğini özel okula bildirdiğini belirtti.

"İhmaller araştırılsın" talebi

Veli, ilgili ortaokula kayıt işlemlerini başlatmak istediğinde, okul müdürü tarafından kontenjanın dolduğu gerekçesiyle geri çevrildiğini ifade etti.

Veli, çocuğunun 6 aydır nakil için sırada beklediğini ve bu süre içinde okul idaresi tarafından nakil talebinin yapılacağının kendisine iletilmesi nedeniyle özel okulda kayıt yenilemediğini, dolayısıyla erken kayıt indirimi ile daha önceden kazandığı indirimlerden yararlanamadığını belirtti.

Mağduriyetinin giderilmesi için ilgili kurumlara başvurduğunu ancak sonuç alamadığını dile getiren veli, söz konusu ihmalin araştırılmasını talep etti."

KDK, başvuruyu aldıktan sonra yaptığı incelemede, mağduriyetin asıl nedeninin nakil işlem prosedürünün yeterince bilinmemesinden kaynaklandığını belirledi.

Nakil işlemi yapmak isteyen velilerin hangi adımları izlemesi gerektiğinin açıkça belirtilmediğine dikkat çeken KDK, inceleme sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı'na, okul nakil işlemlerine ilişkin prosedürün kamuoyunun erişimine açık ve kolayca ulaşılabilir olmasını sağlayacak idari uygulamayı güçlendirecek birtakım önlemler alınması yönünde tavsiye kararı verdi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı da nakil işlemlerinde politika güncellemesine gideceğini bildirdii. 

Kaynak: DHA