2020 yılında fırlatılan Perseverance aracı, 7 ay süren yolculuğun ardından 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yaptı.

Perseverance aracı, üzerine yerleştirilmiş Ingenuity isimli mini helikopteri de daha sonra yüzeye yerleştirdi.

Xiaomi kullanıcıları dikkat! Bu 4 modele artık güncelleme gelmeyecek Xiaomi kullanıcıları dikkat! Bu 4 modele artık güncelleme gelmeyecek

Başarılı Uçuşlar ve Beklenmedik Kaza

Helikopterin ilk uçuşunu Nisan 2021'de gerçekleştiren NASA, o tarihten bu yana hava aracını birçok kez yerden kaldırdı.

Ingenuity, Mars'ta uçuş gerçekleştiren ilk araç olmaünvanını kazanarak uzay tarihine geçti.

Son Veri Aktarımı ve Gelecekteki Kullanım

Beklenenden uzun bir süre uçuş görevi gerçekleştiren helikopter, geçtiğimiz aylarda geçirdiği bir kazanın ardından artık uçamayacak.

Aracın geriye kalan bileşenlerinin çoğu hala çalışabilir durumda olduğu için gelecekteki kaşiflerde çevredeki verileri toplamak üzere bir monitör olarak kullanılmaya devam edilecek.

Başarılı Bir Deney

Başlangıçta kısa vadeli bir teknoloji deneyi olarak tasarlanan Ingenuity, Mars'ta üç yıl boyunca 72 uçuş gerçekleştirdi.

85 milyon dolarlık araç, 18 km yol katederek iki saatten fazla uçuş süresi biriktirdi. NASA'ya göre bu, planlanandan 14 kat daha fazla.

Ingenuity'nin Başarısı Ne Anlama Geliyor?

Ingenuity'nin Mars'ta gerçekleştirdiği başarılı uçuşlar, gelecekteki Mars görevleri için önemli bir dönüm noktası oldu. Bu sayede NASA, Mars'ta havadan keşif yapmanın mümkün olduğunu kanıtlamış oldu. Gelecekteki görevlerde daha gelişmiş helikopterler ve dronelar kullanılarak Mars hakkında daha fazla bilgi edinilmesi hedefleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ