Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlâkı Derneği (İGİAD) 2003 yılında kurulmuş müstesna bir STK. İş ahlâkı ve girişimcilik alanlarında faaliyet göstermekte olan İGİAD geride kalan 15 yıllık faaliyet döneminde memleketimizde iş ahlâkı ve erdemli iş yapma modellerine yönelik hamle çapında işlere imza attı.

`height=

Girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlâkının yaygınlaştırılması hususunda bilgilendirme, eğitim ve yayın faaliyetleriyle toplumda ve özellikle iş dünyasında ahlâki bir duyarlılık oluşturmak gibi bir misyonu olan İGİAD`ın dün akşam İstanbul`da Girişimcilik Ödül Töreni vardı. Başkan Ayhan Karahan`ın davetlisi olarak katıldığımız programda Davut Şanver, Nihat Erdoğmuş, Bedrettin Çiçek, Abdullah Peşteli, Ömer Torlak, Hamdi Yüce, Mehmet Çankaya ve Taşkın Koçak gibi pek çok pek çok yönetici, iş adamı ve STK kurucusuyla hasbihal etme imkânımız oldu.

Ödül Törenindeki konuşmasında İGİAD`ın değerli başkanı Ayhan Bey müesseselerinin amaçlarına dair dile getirdiği hususların tekrar tekrar okunması ve teorikten pratiğe geçirilmesi iş ahlâkının piyasaların içdinamiklerine nüfuz edebilmesi açısından önem arz ediyor.

'İGİAD, ahlâkî olmayan bir işi meşru kabul etmeyerek piyasa şartlarını yeniden sorgulamakta, hak eksenli bir iş hayatının inşaası için gayret sarfetmekte ve helâl kazancın adil bölüşümünü yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Öte yandan bu yolda çalışacak girişimcileri desteklemekte, onlara rehber olmayı ve model sunmayı ve bu bağlamda iş hayatını dayanışma ekseninde yeniden kurmayı amaçlamaktadır.

İGİAD, bu amaçlarını gerçekleştirmek için, iş ahlâkı ve girişimcilik alanlarında seminer, konferans, panel vb. eğitim programları düzenlemekte periyodik bülten, ilgi alanındaki konularda kitap yayını (telif ve tercüme), web yayını yapmakta yurtiçi ve yurtdışı fuar ziyaretleri, ikili ilişkileri geliştirmek üzere kurum ve işyeri ziyaretleri gerçekleştirmektedir.'

İGİAD`ın geleneksel hâle getirdiği girişimcilik ödül töreni bu yıl 15`inci kez düzenlenirken Ayhan Başkan girişimcilik ödül töreni tertip etmelerinin nedeni girişimciliği teşvik etmek, girişimciliğin toplumdaki önemine dikkat çekmek ve girişimciliğin ahlaki bir düzeyde sürdürülmesini desteklemek olarak özetledi.

Ayhan Karahan, İslam medeniyet tarihinde asırlar boyunca çeşitli sosyal grupların, toplum içerisinde öncü rolü oynadığını, topluma liderlik ettiğini vurgulayarak sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: 'Varoluş tehdidiyle karşılaşan bazı toplumlara askerler, kumandanlar öncülük etmiş, onlara bir çıkış yolu sunmuştur. Bu anlamda toplumun hafızasında yer eden büyük komutanlar arasında Halid bin Velid`den Tarık bin Ziyad`a, Osman Gazi`den Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim`e kadar pek çok isim sayılabilir.

Hayat memat anlarında bazen âlimler ipi göğüslemiş, insanların şaşkınlığa düştüğü durumlarda neler yapılması, hangi yolun izlenmesi gerektiğini göstermiş ve çıkmazların aşılmasında öncü olmuşlardır. İmam-ı Azam Ebu Hanife`den Gazali`ye kadar pek çok âlim, toplumsal karmaşanın yaşandığı bir dönemde kutup yıldızı olmuştur.

Bazı durumlarda ise, özellikle modern zamanlarda, öncülük rolünü girişimciler almıştır. Toplumların fakirlikle boğuştuğu, yokluğun bir veba gibi kol gezdiği zamanlarda bu sıkıntıların aşılması, öncelikle girişimcilere düşmüştür. Bir toplumda girişimcilerin sayısı ne kadar fazlaysa, bir toplum girişimcilere ne kadar çok önem veriyorsa, o toplumlar daha yüksek hayat standartlarına sahip olmuş, karşılaştıkları sorunları daha kolay çözmüştür.

`height=
İGİAD Başkanı Ayhan Karahan ile

Ayhan Karahan: Ekonomi siyasete öncülük etmelidir.

Sanayi Devrimi`nden sonra üretim imkânları artmış, ekonomi daha fazla ön plana çıkmıştır. Böylece üretim birimlerinin, yani şirketlerin rolü, her zamankinden daha fazla ağırlık kazanmıştır. Bu nedenle ekonomi-siyaset ilişkisindeki değişimi ifade etmek için 'atı, arabanın önüne koymak'tan bahsedilir. Yani ekonomi, siyasetin arkasından sürüklenmemeli, bilakis siyasetin önüne geçerek ona öncülük etmelidir. Bunu yapacak olanlar da elbette girişimcilerdir.

Küreselleşen bir dünyada yaşıyoruz ve bu dünya, iletişim ve ulaşım imkânlarının gelişmesiyle bir köy kadar küçülmüştür. Böylesi bir dünyanın gerçek öncüleri, artık girişimcilerdir. Yeni dünyada asker-savaşçı toplumlar yerine girişimci toplumlar ön plana çıkmaktadır. Uluslararası arenada girişimcileri daha güçlü olan toplumlar, siyasi ve askeri alanda daha etkin olmaktadır.

Girişimciler, teknolojik icatlara öncülük ederek, üretimde yenilikler yaparak, verimlilik artışı sağlayarak toplumsal refahın artışına katkı sağlamaktadır. Bunun için gerekli olan unsur, sermayeden daha çok fikir, vizyon ve proje sahibi olmaktır. Geleceği inşa edecek olanlar yeni fikirler peşinde koşan, hayallerini gerçekleştirme azmine sahip bulunan, çalışkan ve dürüst girişimcilerdir.

Karahan: İdeal girişimcinin özü ve sözü bir olandır

Ancak girişimcileri motive eden kâr güdüsü, ahlâkla desteklenmediğinde veya ahlâkla terbiye edilmediğinde girişimcinin kendisine de topluma da zararlı olabilmektedir. Bunun pek çok örneğini emperyalizm tarihinde görmek mümkündür. Bu nedenle ideal girişimci ahlâkı kuşanmış, toplumsal sorumluluğunun farkında olan, özü sözü bir, güvenilir ve dürüst girişimcidir.

Girişimci âhlaklı, adaletli, hakkaniyetli, merhametli, cesur, cömert ve öncü olmalıdır. Girişimcinin iki günü birbirine eşit olmamalı, sürekli yenilik peşinde koşmalı, bulunduğu sektörde en iyisi olmaya gayret etmelidir.

Bugün bütün dünyanın girişimcileri kâr peşinde koşmakta, bunun için teknolojik icatlar yapmakta, verimliliği artırmakta, yenilikleri takip etmektedir. Ancak İGİAD olarak bizim girişimci profilimiz bunlarla sınırlı değildir. Bizim için ideal bir girişimci, ahlâkı temel düstur edinen, özel hayatında da iş hayatında da ahlâkî standartları yerine getiren, ahlâkî olmayan bir kazancı gayrimeşru kabul eden, ahlakla bütünleşmiş bir girişimcidir.

Örnek girişimci paylaşımcıdır

Bizim için örnek girişimci hakkı, adaleti, paylaşmayı bilen girişimcidir. Sadece kendi kazancıyla değil, komşusunun kazancıyla da dertlenen 'ahi ruhlu' girişimcidir. Müşterisine, 'Ben bu sabah siftah yaptım, ama komşum yapmadı, gidin ondan alın' diyebilen, özverili ve paylaşımcı biridir. Bu girişimci ne kadar çok kazandığının yanı sıra nasıl kazandığı ve nasıl harcadığıyla da ilgilenen bir girişimcidir.

Bu tür girişimcilerimizin artması, yarınlara daha güvenle bakabilmemizi sağlayacaktır. Ahlaklı girişimcilerimizin toplumda öncü rolü oynamaları, pek çok sorunun çözümlenmesine yardımcı olacaktır. Dileğimiz, bu tür girişimcilerin artması ve toplumda hak ettiği değeri görmesidir.'

İGİAD 2018 Girişimcilik Ödülü Burhan Koca`ya;

İGİAD`ın 2018 Girişimcilik Ödülü için Burhan Koca uygun görülürken, Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz 2020 yılına girerken Türk ekonomisini teşrih  masasına yatırdı.

Daha fazla katma değerli üretim

Daha fazla katma değerli üretim ve daha fazla katma değerli ihracat ekonomi değerlendirme raporunun anahtar kelimeleri olurken, bugün lansmanı yapılacak olan yerli ve milli otomobile her hâlükârda sahip çıkılması ve önünün açılması bu topraklarda yaşayan herkes için millî bir görev;