Önceki gün  sabah Facebook`a baktığımda, 80 arkadaşımın doğum günü olduğunu bildiriyordu.
Pek muhtemel ki bu arkadaşlarımın doğum tarihi kimliğe yanlış yazılmıştır. Yani asıl doğum tarihi kimlikte yazan değil! Özellikle de bizim kuşak ve öncesi nüfusta yazan doğum tarihi yanlıştır. 1960 ve 70 li yıllarda Anadolu pek çok yerinde dünyaya gelen çok sayıda kişinin nüfusa kaydının geçyapılması nedeniyle gerçek doğum günleri hatırlanamadığı için nüfus müdürlüğündeki personelin iradesi ile doğum tarihleri 1 Ocak olarak yazılmış. Bu nedenle nüfus cüzdanlarında 1 Ocak yazan ve gerçek doğum tarihini bilmeyen vatandaşlar doğum tarihlerini ailelerine sorduklarında 'bağ bozumu, ekin zamanı, karpuz zamanı, kar yerdeyken, yağmur düşerken, sobaları kaldırırken, koyunlar kuzularken, yaylaya göçerken, yayladan inerken şeklinde cevap alınırdı.Benim nüfusta yazan doğum tarihinin yanlış olduğunu yıllar sonra öğrendim. Annem senin doğduğunda nar ekşisi çıkarıyorduk derdi.

Çoğu kadın doğumu ebe yardımıyla evlerde gerçekleştiriliyordu.
Günümüzdeki gibi, doğumlar hastane ortamında yapılmıyordu. Anadolu nun pek çok yerinde çocuk nüfusa kayıt edilirken beyana göre yapılırdı. Şimdi ki gibi doğum belgesi istenmezdi. Hatta ailede kendinden birkaçyaş önce doğmuş ve küçük yaşta ölmüş çocuğun kimliği varsa sonradan doğan kardeş bu kimliği kullanırdı. Tekrardan nüfusa gidip yeni kimlik çıkarma zahmetinde bulunulmazdı. Çadırda yaşayan insan için nüfus kâğıdının çok da önceliği yoktu. Çocuk ya okula giderken ya da resmî bir iş için nüfus cüzdanı çıkarılırdı.
Özellikle çok çocuklu aileler, genelde çocukları doğduğunda nüfus kayıtlarını zamanında yaptırmazlardı. Çocuk doğduktan belki 2 belki 5 yıl sonra çoğunlukla da okul çağına geldiğinde zorunlu olarak nüfusa kayıt yaptırmışlar. Çocuğun doğumunu bir yere not etme alışkanlığı yoktu. 5-6 çocuğunu aynı anda nüfusa kaydını yaptıran ailelerin hepsinin 1 Ocak doğum gün olması tatlı bir tesadüften ibaret değildi. O dönemlerde kurumların ve ailelerin ihmali ile çok sayıda vatandaşın nüfusa kaydının geçyapıldığını ve kayıt yaptırılırken de çocukların gerçek doğum tarihleri hatırlanamadığı için nüfus memurunun insiyatifi ile belirli bir gün olsun diye en çok 1 Ocak olarak kayıt yapılmıştır.
Çocuklarının gerçek doğum tarihini hatırlamayan ailelerin nüfus dairesine gittiklerinde bir beyanda bulunamaması nedeniyle bu tarihin nüfustaki görevli memurların inisiyatifi ile belirleniyordu.
Bazı aileler de, kendi rızaları doğrultusunda yeni yıldan bir ay önce doğan çocuklarını 1 Ocak olarak kayıt yaptırmış. Tabii ki nüfus kaydı beyana göre yazıldığı için nüfus memuru da vatandaşın isteğine göre 1 Ocak yazmış.

Bugün sorsanız nüfus cüzdanının doğum tarihi hanesinde 01 Ocak yazanların büyük bölümü gerçek doğum tarihini bilemez. Bu kişiler doğum tarihlerini hiçbir zaman öğrenemeyecekler.
Bugünkü kuşak için bu durum saçma ve komik gelebilir ama maalesef o günün şartlarında çok da yadırganacak bir durum değildi. Zaten nüfus kayıtları manuel ortamda nüfus kayıt defterlerine kayıt edilirdi. Artık istisnalar dışında doğum tarihleri gerçek doğum tarihleri. Neyse biz gene 1 Ocak tarihinde doğmuş olanların doğum günlerini tebrik edelim. Allah hayırlı, huzurlu, uzun ömürler versin.