Bakan Fahrettin Koca, hastane randevusuna onay verip gitmeyenlerin yeni randevu almasının kısıtlanacağını duyurdu. Onay verilmiş randevulara gitmeyenlerin aynı bölümden 15 gün içinde yeni randevu alamayacağını belirtti. Ayrıca, iki kez üst üste randevuya gitmeyenlerin tüm branşlarda 15 gün boyunca randevu alamayacağını ifade etti.

Trthaber'in haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gerçekleşen Kabine toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sorunu kalıcı olarak çözeceğiz!

Bakan Koca en önemli sorunlardan birinin hastanelerde yaşanan randevu aksaklıkları ve kapasite sorunları olduğunu belirterek bu sorunun kalıcı şekilde çözüleceğini şu sözlerle ifade etti:

Basit bir operasyon olarak girdiği ameliyattan kollarını ve bacaklarını kaybederek çıktı Basit bir operasyon olarak girdiği ameliyattan kollarını ve bacaklarını kaybederek çıktı

"İl, hastane ya da branş bazında yaşanan sorunları biliyoruz. Bununla ilgili hastane yöneticilerimiz de yoğun çalışma içerisinde. Hatırlarsanız bir ay sonra tedbirlerin kademeli şekilde hayata geçirileceğini ve yaptırımların arttırılacağını söylemiştim. Sorun yaşadığımız branş ve hastaneleri tek tek çalışıyoruz. Artan bir talep var. Buna karşılık kapasitemizi de artırıyoruz. Hekim sayımızın artan talebi karşılaması da son derece önemli. Bu bakımdan yetiştirmemiz gereken hekim ve uzman hekim sayısı çok önemli. Geleceğe matuf bu önemli tedbiri zaten almıştık. En son yan dal uzmanlıkları için de gereken iyileştirmeleri yaptık. Ancak bir de mevcut kapasitenin yeterince verimli kullanılamaması sorunu var. Bunun bir tarafı kapasiteyi belirleyen hastanelerimiz, diğer tarafı randevu alıp randevusuna gelmeyenlerin sebep olduğu atıl kapasite. Bunun için ilk tedbirleri almıştık. Şimdi yeni yaptığımız analizler bazı zorunlulukları işaret ediyor. Önümüzdeki haftalar kademeli şekilde yeni tedbirleri hayata geçirecek ve randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz."

Randevuya gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor!

Bir önceki yıl randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon iken bu yılın 3 aylık döneminde 6 milyon kişi olduğunu belirten Koca alınan tedbirlerle ilgili şunları aktardı:

"Randevu alıp gelmeyenlerin 15 gün içinde yeniden randevu almasını kısıtladık. Bu uygulama, randevu sadakat oranını artırdı. Ancak, randevu alanların son dakikaya kadar iptal edebilmesi durumuyla karşılaşıyorduk. Bu da atıl kapasiteye neden oluyordu. Özellikle son dakikada iptal edilen randevular, verimli kullanılamayan kapasiteye dönüşüyordu. Bu nedenle, randevu sahiplerinin randevularından önceki günün sonuna kadar "randevuma geleceğim" onayını vermelerini sağlayacağız. Onaylanmayan randevular için başka birine randevu verilecek, böylece atıl kapasiteyi azaltmayı hedefliyoruz. Bu uygulama, %20 kapasite artışına denk gelmektedir. Ayrıca, randevu alıp gelmeyenler, aynı branşta bir daha randevu alamayacak ve aynı klinikten tekrar randevu alamayacaklar. Yakın zamanda devreye girecek olan yöntemle, iki kez üst üste randevuya gelmeyenlerin 15 gün boyunca bütün branşlarda randevu alması engellenecek. Bu, başlangıç adımımız olacak ve uygulama ilerledikçe ek tedbirler almayı planlıyoruz.""

İnsülün hastalarına ücretsiz sensör

Tip-1 diyabeti olan kişilerin insülin takibiyle ilgili büyük sorun yaşadıklarını belirten Sağlık Bakanı Koca şu açıklamayı yaptı:

"İnsülin sensörlerinin diyabet kontrolünde önemli bir rol oynadığı doğru. Ancak, bu sensörlerin ithal olması ve yüksek maliyetleri Türkiye'deki diyabet hastaları için bir engel teşkil edebiliyor. Bu nedenle, Tip-1 diyabetli tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sensör temin etmek istiyoruz. Özellikle çocuklar için kullanımının kolaylığı ve güvenilir veri toplama özellikleri düşünüldüğünde, bu adımın büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Sensörün yerlileştirilmesi için laboratuvar ortamında üretim çalışmaları başladı ve seri üretim için hazırlıklar sürüyor. Pilot üretim aşamasından sonra gerekli deneyler ve klinik testler gerçekleştirilecek. Yasal izinler alındıktan sonra, önümüzdeki 6-7 hafta içinde klinik kullanıma başlamayı planlıyoruz. Geliştirdiğimiz sensörün, değer bazında %90 oranında yerli olacağını belirtmek isterim. Sensörlerin kullanıma alınması kademeli olarak gerçekleştirilecek, ancak her gruba ücretsiz olarak temin edilecek. Bu projeyle, özellikle çocuklar da dahil olmak üzere tüm Tip-1 diyabet hastalarına ulaşmayı hedefliyoruz"

Kaynak: HABER MERKEZİ