Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan lisans alan şarj ağı işletmecileri tarafından yapılan yatırımlar sonucunda, 2023'ün başında Türkiye çapında 3 bin 81 şarj noktası hizmet verirken, bu sayı 1 Nisan itibarıyla 11 bin 412'si yavaş, 5 bin 821'i hızlı şarj olmak üzere 17 bin 233'e yükseldi. Bu artış, 4 katlık bir artış anlamına geliyor.

Sadece Kamu Alanlarında Değil, Evlerde ve İşletmelerde de Şarj İstasyonları!

Artık elektrikli araç şarj istasyonları sadece kamu alanlarında değil, evlerde ve işletmelerde de kuruluyor. Birçok elektrikli araç sahibi, müstakil evine veya yazlığına şarj ünitesi kuruyor. Ayrıca kafe ve restoran işletmecileri de müşterileri için iş yerlerinin önüne şarj üniteleri kuruyor.

Ev Şarj İstasyonları Daha Ekonomik!

Erzincan'da yaşayan elektrikli araç sahipleri, ortak istasyonların yanı sıra özel mülklerindeki üniteleri de kullanarak şarj ihtiyacını karşılıyor. Özellikle yaz aylarında yazlıkta yaşayanlar için ev şarj istasyonları oldukça ekonomik bir seçenek.

Fatih Özbir, 4 ay önce elektrikli araç kullanmaya başladığını ve evine şarj ünitesi kurduğunu söyledi. Özbir, elektrikli aracın konforlu ve ekonomik olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Elektrikli araca geçtikten sonra evime şarj ünitesi kurdurdum. Yaptığım şarj ile ortalama 400-450 kilometre yol katediyorum. Maliyeti çok düşük. Evimde elektrik kullanımını akşam saat 22.00'den sonra yapıyorum. Buna da dikkat ediyoruz. Tabii böyle olunca maliyet daha da düşüyor. Aracımı ortalama 7 saatte şarj ediyorum. Aracım şarj olduktan sonra ünite güç kaynağını kesip kendini kapatıyor."

Özbir, evinin çatısına güneş enerjisi sistemi kurmayı planladığını ve "Bunun için de projelerimizi hazırladık. İnşallah evimizin ve aracımızın elektriğini böylelikle bedavaya getirmiş olacağız" diye konuştu.

Merkeze bağlı Yaylabaşı köyünde yazlığı bulunan Togg kullanıcısı Alparslan Oğuz da evine kurduğu şarj istasyonun dışarıya göre daha ekonomik olduğunu dile getirdi. Oğuz, şunları kaydetti:

"Köyde bulunan yazlık evimde şarj ünitesi kurdum. Arkadaşlarımdan birçok kişi de şarj ünitesi kurdu. Aracımı evde şarj etmenin hem ekonomik anlamda katkısı hem de rahatlığı var. Kurduğum şarj ünitesi evimdeki elektrik sistemiyle uyumlu. Aracımı ilk aldığım zaman 4 ya da 5 yerde şarj istasyonu vardı. Şu anda kent merkezlerini bırakın birçok ilçede hatta köylerdeki yazlıklarda şarj üniteleri var."

Hareketli ve sabit kara hedefleri nokta atışıyla vuruldu-İzle Hareketli ve sabit kara hedefleri nokta atışıyla vuruldu-İzle

Köyde 5 Saatte Şarj!

Orhun Ertem de eşine elektrikli araç aldıktan sonra merkeze bağlı Yaylabaşı köyünde bulunan evlerine araç şarj ünitesi kurduklarını belirtti. Telefonlarını şarj eder gibi araçlarını şarj ettiklerini söyleyen Ertem, "Köyde zaman geçirdikçe aracımız 5 saat içinde şarj oluyor. Evin elektriğine ve tesisatına herhangi bir zararı söz konusu değil hatta bizim için son derece ekonomik. Eşim aracına bir hafta boyunca rahatlıkla binebiliyor" dedi.

Kaynak: AA