Kasık ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti 60 binde bir görülen gebelik yaşadığını öğrendi Kasık ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti 60 binde bir görülen gebelik yaşadığını öğrendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, "habis tümör" veya "ur" olarak da adlandırılan kanser hastalığı, dünya genelinde 2'nci en sık ölüm nedeni olarak öne çıkıyor. 2022 yılında yaklaşık 19,97 milyon yeni kanser vakası kaydedilirken, 9,7 milyondan fazla kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirdi.

En Yaygın Kanser Türleri: Akciğer ve Meme Kanseri Başı Çekiyor

Rapora göre, 2022'de dünya genelinde yaklaşık 19,97 milyon yeni kanser vakası kaydedildi. Bu vakaların 10,31 milyonu erkeklerde, 9,66 milyonu ise kadınlarda görüldü.

Kadınlarda en sık rastlanan ve ölümcül tür meme kanseri olurken; bunu kolorektal, akciğer, rahim ağzı ve tiroit izledi. Erkeklerde ise en fazla akciğer, prostat, kolorektal, mide ve karaciğer kanseri tespit edildi.

Kanser Vakalarının Önlenmesi Mümkün

DSÖ'ye göre, kanser vakalarının yaklaşık 3'te 1'i sigara ve alkol kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi, sağlıksız beslenme düzeni, az meyve-sebze tüketimi ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanıyor.

Her kanser türü önlenemese de vakaların yaklaşık 3’te 1’inin sağlıklı beslenme düzeni, normal vücut kitle indeksi ve fiziksel aktiflik yoluyla önlenebileceğini vurgulayan DSÖ, 15 kanser türüne yol açtığı bilinen sigaradan uzak durmanın bu hastalık riskini azaltmada birinci faktör olarak altını çiziyor.

DSÖ, alkol alımını azaltmanın da kanser riskini düşürmede oldukça etkili olduğunu kaydederek, sağlıklı yeme düzenini sürdürmenin ve fiziksel olarak aktifliğin de birçok kanser türüne karşı önlem için yeterli olduğunu aktarıyor.

En Fazla Ölüm Akciğer Kanserinden

2022’de kanserden ölümlerin yüzde 56,1’i Asya’da, yüzde 20,4’ü Avrupa’da, yüzde 7,8’i Afrika’da, yüzde 7,7’si Latin Amerika’da, yüzde 7,2’si Kuzey Amerika’da ve yüzde 0,6’sı Okyanusya’da kayıtlara geçti.

Küresel olarak 2022'de akciğer, meme ve kolorektal kanserleri hastalığın en sık rastlanan türleri oldu.

Akciğer kanseri, 2,5 milyon yeni vaka ile toplam yeni vakaların yüzde 12,4'ünü, meme kanseri 2,28 milyon yeni vaka ile yüzde 11,5’ini, kolorektal kanser ise 1,92 milyon yeni vaka ile yüzde 9,6’sını oluşturdu.

En fazla ölüme yol açan kanser de akciğer kanseri olarak kayıtlara geçti. 2022’de akciğer kanseri nedeniyle 1,8 milyon, kolorektal kanser nedeniyle 900 bin kişi, karaciğer kanseri nedeniyle 760 bin kişi, meme kanseri nedeniyle 670 bin kişi yaşamını yitirdi. Akciğer kanseri ölümleri, kanserden kayıpların yüzde 18,7’sine karşılık geldi.

Kanser Tedavisinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Tüm kanser türlerinde ve hastalarında etkili tedavi yöntemi henüz bulunamamış olsa da bugün kanserde iyileşme oranları ortalama yüzde 50'nin üzerine çıkmış durumda.

DSÖ, birçok kanser türünde de erken, doğru tanı ve uygun tedaviyle iyileşme şansının yüksek olduğunu bildiriyor.

Kanser tedavisinde cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, kök hücre nakli, immünoterapi, hormon tedavisi, hedefe yönelik ilaç tedavisi, kriyoablasyon ve radyofrekans ablasyon gibi birçok yöntem kullanılıyor.

Umut verici çok sayıda girişimsel kanser tedavi yönteminin klinik deneyleri halen sürüyor.

Kaynak: AA