Değerli okuyucularımız,

Bu yazımızda sizinle diz kireçlenmesi nasıl oluşur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi konularda bilgi paylaşımında bulunacağız.

Kireçlenme deyince sakın eklem yerlerinde kireçoluşuyor sanılmasın. Kireçlenme genelde vücudun yükünü taşıyan eklem yerlerinde meydana gelen deformasyonun halk dilinde söylenişidir.

Ne de olsa sıfır kilometre bir arabayla yirmi yaşındaki araba bir olmazsa, çiçeği burnunda bir gençile elli yaşı devirmiş olgun bir insan da aynı olamaz.

Burada dikkat edilmesi ve yapılması gereken nedir?

İki şeydir. Birincisi, vücudun normal yaşlanması sürecine, kendi yanlışlıklarımız sebebiyle, katkıda bulunmamak. İkincisi, belirginleşen deformasyonu yavaşlatmak veya durdurmak. Mümkünse geri çevirmeye çalışmak. (Akupunktur, bu konuda mükemmel sonuçlar verir.)

Diz kireçlenmesi nasıl oluşur?

Eğer bacaklar olmasa koca gövdeyi nasıl taşırdık değil mi?

Eğer dizimiz olmasa o koca gövdeyle o bacakları nasıl eğer büker ve bildiğimiz o her türlü hareketi sağlardık? Bugün, dünyanın emeğini ortaya koyup, imal edilen robotlar, aslında insan vücudunun kıvraklık, esneklik ve hareket kabiliyeti bakımından ne kadar mükemmel olduğunu ortaya koyuyor.

İşte vücuda bu açıdan bakıldığında hareket kabiliyeti bakımından akıl almaz mükemmellikte yaratılmış bölgeler var. Boynumuz, belimiz, kollarımız, dizimiz gibi. Şimdi belki de diyorsunuz ki 'Canım ne kadar mükemmel olursa olsun, Japonların robotlarına harcadığı para gibi para harcayıp da almadık ya. Doğmuşuz işte, yaşayıp gidiyoruz.'

Gerçekten haklısınız; Çünkü para verip aldığınız otomobilinize, kameranıza, fotoğraf makinenize, televizyonunuza, akıllı cep telefonunuza ne kadar özen gösterdiğiniz belli.

Tamam anlaştık; Para vermediniz diye dizlerinize özen göstermeyin; Hoyratça kullanın bedeninizi; Ama bizden söylemesi;

Eğer yarı yolda vücut teklemeye başlarsa, o para verdiğiniz her şeyi verseniz, üste malınızı mülkünüzü de verseniz, bir daha o değer vermediğiniz vücudunuzu eski hâline geri getiremezsiniz. Ah vah etmeniz de çözüm olmaz; Haberiniz olsun; İşte bunlardan biri de dizimiz;

Gözümüzde hiçdeğeri olmayan dizimiz;

Ne var şu dizimizde?

Öyle son asrın robotlarında olduğu gibi irili ufaklı, inceli kalınlı yüzlerce kablo, mini aparatlar, ufacık vidalar, contalar vs. yok; Ya ne var? Bir diz kapağı var. Kapağın içinde, üççeşit kemiğin eklem yüzeyleri var. Hani baldır kemiği diyoruz ya birine. İşte birine kaval kemiği diyoruz. Biri de diz kapağı kemiği. Hepsi bu.

- Yani bu kadar basit (!) bir yapıyla mı o koca vücut taşınıyor, hareket ediliyor!

'Efendim işte, eklemlerin içinde de ön ve arkada kuvvetli çapraz bağlar var. Eklem yüzeylerinin birbirine uyumunu sağlayan menüsküs var. Hepsi bu; '

Evet söylemek çok kolay; Görünüşte birkaçdüzenekten ibaret gibi sanılan diz bölgesi öyle mükemmel bir kompozisyondur ki hayranlıktan şaşırır kalırsınız. Uzmanına sorduğumuzda anlatır bize, diz hareketlerini kas grupları sağlar diye. Dizi doğrultan kaslar ayrıdır, büken kaslar ayrıdır vs. Onlar anlatırken, biz dinlerken sanki bir otomobilin parçasını konuşuyormuşuz gibi gelir.

Oysa biz bir canlıdan söz ediyoruz. Diz kapağı denilen bölgemizde de milyarlarca hücre hummalı bir çalışma içindedir. Eklemlere hareket kolaylığı için sıvı lazımdır. Kasların beslenmesi için kan lazımdır. Kan gelmesi için damarların her tarafa ulaşması lazımdır. Sinir hücreleri ayrıca döşenmelidir. Bütün alt ve üst yapı hizmetleri tamam olduktan sonra da gece gündüz demeden yavaş hızlı, ani hareketlere, düşmelere çarpmalara, her şeye hazırlıklı bulunup herhâlde görevini yerine getirecek biçimde olmalıdır. Dizimiz işte böyle çalışır.

Ama işte, belirli bir zaman sonra o da yıpranır. Ve yavaş yavaş kıkırdak dokuda deformasyon başlar. Kıkırdak altındaki kemiği, ardından eklem kapsüllerini ve eklem çevresindeki bağları etkilemeye başlar. Bu kez vücut sizi ağrılarla uyarır.

Ama siz bu uyarıyı dikkate almak yerine, sanki uyarı gelmesin diye, mümkün olduğunca dizi hareket ettirmemeye çalışırsınız. Bu kez de hareketsizlik sebebiyle kaslar bazen sertleşmeye bazen incelmeye başlar. Aslında dizde neler oluyor bir bilseniz?

&bull Kıkırdakta incelme sonucu eklem aralıkları daralıyor,

&bull Kıkırdak altı kemiklerde incelme ve yıpranma başlıyor,

&bull Eklem kenarlarında kemiksi çıkıntılar olmaya başlıyor,

&bull Eklem kalınlaşmış gibi gözükür ve...

&bull Eklemlerde iltihaplanmalar başlıyor.

Bu ve benzer şikâyetlerin adı tıpta Gonartroz adı verilen diz kireçlenmesidir.

Diz kireçlenmesi kimlerde görülür?

&bull Eğer herhangi bir travma geçirilmemişse, herhangi bir başka sebep yoksa, normalde diz kireçlenmesi de orta ve ileri yaşlarda başlar.

&bull Bayanlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanır,

&bull Şişmanlarda zayıflara oranla daha fazla görülür,

&bull Sportif yaralanmalar, kazalar vs. sebebiyle görülebilir,

&bull İltihaplı romatizma gibi rahatsızlıklar sebebiyle görülebilir,

&bull Kimi zaman doğuştan gelen vakalar da olabilir.

Diz kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?

&bull Dizde bazen röntgen çekildiğinde bile belli olmayan ağrılar olur. Hastalık henüz üçüncü safhadadır,

&bull Eklemlerde belirgin ağrılar başlar,

&bull Dizlerde belirgin bir şekilde tutukluklar hissedilir,

&bull Eğilip bükülürken çıtır çıtır sesler duyulur,

&bull Merdiven inip çıkarken zorlanmalar hissedilir,

&bull Kimi zaman yürürken topallama olur,

&bull Bazen bacaklarda eklem düzeni bozulması sebebiyle eğrilikler bile başlayabilir,

&bull Eklem içinde ve ön taraflarda şişkinlikler meydana gelebilir,

&bull Bu durumlarda hastanın vereceği ifadeler, teşhis koymada çok önemlidir,

&bull İleri safhalarda röntgen filmleri de deformasyonu gösterir.

Alınacak önlemler nelerdir?

&bull Vücudu fazla hareketsiz bırakmamak gerekir,

&bull Merdivenleri yürüyerek çıkmak (asansörsüz) belediye otobüsünde bir durak önceden inip yürümek, bazen de kısa mesafelerde otomobil kullanmamak bile vücuda hareket sağlamış olur,

&bull Fazla kilolardan kurtulmak gerekir,

&bull Fazla kilo, dizlere hâliyle çok yük bindireceği için, kiloların azaltılması önemli faydadır. Fazla kilo zaten vücudun tüm organlarının kapasitesinden çok çalışmasına sebep olacağı için genelde zararlıdır,

&bull Eğilip doğrulurken ellerden ve kollardan destek almak yararlıdır. Dize binen yükün azalmasını sağlar,

&bull Ağır yük taşımak da vücuda binecek ayrı bir yük olacağından, dizlerde rahatsızlık söz konusu olmaya başlayınca, ağır yük taşımamaya özen gösterilmelidir,

&bull Çok uzun süreli ayakta kalınmamalıdır. Yine çok uzun süreli yürümemelidir,

&bull Ayakkabının dize etkisi yabana atılamaz. Dolayısıyla yumuşak tabanlı ve yüksek topuklu olmayan ayakkabılar tercih etmelidir.

Akupunktur ve kireçlenme tedavisi

Akupunktur, eklem yerlerinde bulunan çapraz bağların ve bağ dokularının kuvvetlenmesini ve kanlanmasını sağlar. Ağrıyı giderir. Bağışıklık sistemini düzelterek şişkinlik, gaz, ekşime, kabızlık gibi birçok rahatsızlığı ortadan kaldırarak vücudun sindirim sistemini düzenler. Varsa boyundaki yapısal bozukluğu da tedavi ederek, beyne kan ve oksijen gitmesini sağlar. Böylece boyundan kaynaklanan ve dize de etki eden birçok yan etkileri ortadan kaldırır. Vücudu zindeleştirerek hareket kabiliyetini arttırır. Ödem çözücü özelliği sayesinde, kireçlenme olan bölgelerde kıkırdak doku ve çevresini rahatlatır, böylece o bölgelerde damarlar ve sinirlere yapılan basıyı önler.

Sağlıcakla;