Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink liderliğindeki heyet, Bakan Mehmet Şimşek ile Bakanlık binasında bir araya geldi.

Görüşme sırasında, Türkiye'nin ekonomi programıyla birlikte Banka ile güçlü işbirliği ve EBRD'nin deprem bölgesine yönelik finansman desteği konuları ele alındı.

6 Şubat depremlerinin ardından, EBRD bölgenin yeniden imarı için kamu ve özel sektöre 1,5 milyar euro finansman paketi açıklamıştı. Bu kapsamda, deprem bölgesindeki özel sektör projeleri, KOBİ'ler ve yerel bankalar için 800 milyon euro finansman sağlandı.

Belediyeler faydalandırılacak

EBRD heyetinin Şimşek'i ziyaretinde, deprem bölgesinin yeniden imarı için 500 milyon euro finansman sağlanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile EBRD arasında mutabakat zaptı imzalandı. Zaptı, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ile EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Rigterink imzaladı.

Bu finansman desteği, İller Bankası aracılığıyla belediyelere su, içme suyu, kanalizasyon, katı atık ve ulaştırma sektörlerinde kullanılacak.

Desteğin, 2024 ve 2025 yıllarında sağlanması öngörülüyor.

Serbest piyasada 9 Mayıs 2024 döviz açılış fiyatları Serbest piyasada 9 Mayıs 2024 döviz açılış fiyatları

Bu arada, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu dış finansman sağlanmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar bu kapsamda yaklaşık 3 milyar dolar kaynak sağlandı.​​​​​​​

Kaynak: AA