NBA`de ilk sezonlar zordur. İster Ü niversite liginden gelmiş olun, ister Avrupa Liglerinden, 80 maçlık yoğun bir trafik, bambaşka bir oyun anlayışı ligin yeni basketbolcularını fizikal ve mental açından çok zorlar. Oyuncuların ilk sezonda gösterdiği performansı etkileyen pek çok etken vardır. Hangi takımda ve ne tür bir rolde oynadığı performansı belirleyen en önemli etkendir. Bu sezonun çaylakları arasında öne çıkan isimler genelde üst sıradan seçilenler oldu. Diğerlerinden bir adım önde görünen ve yılın çaylağı ödülünün en büyük adayı ise Luka Doncic. Sloven basketbolcu sadece istatistikleri ile değil kritik anlarda sorumluluk alması, ligin yıldız isimlerine karşı geri adım atmadan rekabetçi bir oyun sergilemesi ve lider kişiliği ile dikkat çekti. Bu özellikleri ile rakiplerinin saygısını kazandı. Doncic kadar öne çıkmasalar da Atlanta Hawks`ın oyun kurucusu Trae Young, Sacramento Kings`in uzun forveti Marvin Bagley, Memphis Grizllies`den Jaren Jackson JR ve draftta ilk sıradan seçilen Phoenix Suns pivotu Deandre Ayton dikkat çekici bir çaylak sezonu geçirdi.

`height=

Luka Doncic: Dallas Mavericks

Sloven basketbolcu bu sezon adından en çok söz ettiren çaylak oyuncu oldu. Parkede yaptıkları için olağanüstü demek abartı olmaz. Rakamlara bakacak olursak 32 dakikada 21.7 sayı, 7.7 ribaund ve 5.9 asist ortalamalarını yakalayarak NBA tarihinde Oscar Robertson`ın ardından bunu başaran ikinci oyuncu oldu. Ayrıca maçın kritik anlarında Lebron James ve Stephen Curry`den fazla sayı üretti. Dört maçta triple double (sayı, ribaund, asist, top çalma ve blok alanlarından herhangi 3 tanesinde çift haneli rakama ulaşmak) yaptı. Lebron James`in 20 yaşında sadece bir defa triple double yapabildiğini düşünürsek Doncic`in başarısını daha iyi anlamış oluruz. Gelelim rakamların anlatamadığı taraflara sahada tam bir lider. Takımın neye ihtiyacı varsa onu yaptı. Skor gerektiğinde sayı attı, asistleriyle takım arkadaşlarının skor bulmasını sağladı, maçın kırılma anlarında el üstünden üçlük attı. Ligin hiperstarı LeBron James ve Utah Jazz`ın 2.13`lük pivotu Rudy Gobert, Doncic`in bloklarından kaçamayan oyuncular listesine girdi. 19 yaşındaki oyuncu ofansif anlamda ne gerekiyorsa yaptı, savunmada ise asla geri adım atmadı. Parkede ortaya koydukları ile başta LeBron olmak üzere ligin yıldız isimlerinin saygısını şimdiden kazandı. Çok erken yaşta Real Madrid formasıyla Eurolegue oynamış olması 2.01 boyundaki Sloven basketbolcunun oyununa müthiş bir olgunluk ve derinlik katmış. Bütün bu görkemli başlangıca rağmen Luka Doncic`in playoff yarışının dışında bir Mavericks`te bu performansı sergilediğini unutmayalım. Sloven skorer gard büyük bir sakatlık yaşamazsa ligin elit basketbolcularından biri olacak.

`height=

Trae Young: Atlanta Hawks

istikrarsız bir görüntü ile başlayan Trae Young Ocak ayından itibaren lige uyum sağlamaya başladı ve yükselen bir grafik çizmeye başladı. Şut yüzdesini attırdı, doğru tercihler yaparak top kaybını azalttı. Young fizik dezavantajını rekabetçi ve savaşçı oyun yapısıyla kapatıyor. 31 dakikada 19 sayı, 8.1 asist, 3.7 ribaund ortalamaları tutturan 1.88 boyundaki oyun kurucuyu değerli kılan en önemli özelliği çok iyi pasör olması. Özellikle çabuk uzunlar için Trae Young çölde vaha gibi değerli. Nitekim Hawks uzun forveti John Collins, ikili oyunlarda Young ile oynamanın faydasını sıkça gördü. Önemli bir potansiyel barındıran 20 yaşındaki basketbolunun savunmadaki eksiğini gidermesi gerekli. Elit bir savunmacıya dönüşmesi zor ama savunma performansı vasat seviyeye bile çıkarsa skor gücü ve pas yeteneğiyle ideal oyuncuya dönüşür. Gençoyun kurucuyu bekleyen bir diğer tehlike Doncic ile kıyaslanmasından olumsuz etkilenme riski. Sezon başında Hawks, Doncic`i ilave bir draft hakkı karşılığında Mavericks`e takaslamış, tercihini bir Stephen Curry potansiyeli gördüğü Trae Young`dan yana kullanmıştı. Bu olay kariyerleri boyu yıldız adayı iki basketbolcunun kıyaslanmasına neden olabilir. 20 yaşındaki basketbolcu bunlara kafayı takmadan oyununa odaklanmalı. Bu sezon Doncic bir adım önde ama Young da çok başarılı bir sezon geçiriyor.

Marvin Bagley: Sacramento Kings

Sacramento Kings`in 2. sıradan seçtiği Marvin Bagley sezona durgun başlayan isimlerden biri. Tıpkı Trae Young gibi yeni yılla beraber performansı yükseldi. Patlayıcı özelliği üst seviyede olan Bagley ayrıca çok iyi sıçrama yeteneğine sahip. Sezon içinde orta mesafe şutunu geliştirdi ama hala iyi bir şutör olduğunu söyleyemeyiz. 19 yaşındaki uzun forveti dikkat çekici performans sergileyen diğer çaylak oyunculardan ayıran temel özellik playoff kovalayan bir takımda oynuyor olması. Kazanma baskısı ile oynadı. Diğerlerine kıyasla daha az süre oyunda kaldı ve kenardan geldi. Bu Doncic, Young, Jaren Jackson ve Ayton`un yaşamadığı bir durum. Onlar iddialı olmayan takımlarda, bolca süre alarak ve kazanma baskısı olmadan oynadılar. 2.11 boyundaki basketbolcuyu değerlendirirken bu durum da göz önüne alınmalı. Bütün bunlara karşın 25 dakikada 14.8 sayı ve 7.4 ribaund ortalamaları başarılı sayılır. Atletik özellikleriyle skorer bir basketbolcu olacağının sinyalini veren gençbasketbolcunun savunması yeterli düzeyde. Şutunu ne oranda geliştireceği çıkacağı seviyeyi belirleyecek. Marvin Bagley çok iyi bir genççekirdeğe sahip Sacramento Kings için ideal pota altı oyuncusu oldu.

`height=

Dandre Ayton: Phoenix Suns

Draftın bir numarası Deandre Ayton Ayton beklenildiği gibi Phoenix`in boyalı alandaki gücü oldu. 30 dakika sahada kalan 2.16`lık pivot bu sürede 16.3 sayı ve 10.3 ribaund ortalaması tutturdu. Son 30 yılın çaylakları arasında bu rakamlara ulaşabilen sadece 18 oyuncu var. 20 yaşındaki basketbolcunun hücum yetenekleri çok etkileyici. Hem 3 sayı hem de orta mesafe şut atabiliyor. Sırtı dönük top aldığında da etkili olabiliyor. İyi bir ribaundçu olan Ayton iyi sıçrıyor ve fiziği NBA için yeterli. Ofansif alandaki potansiyeline rağmen Deandre Ayton`un çok önemli bir eksiği var. Savunmada çok başarısız. İkili oyunları savunamıyor, kısalar karşısında çaresiz kalıyor. Savunmada adam değiştirme de başarısız. Savunma sezgileri yetersiz. Savunmaya konsantre olamaması da bir başka defosu. Ligde savunma verimliğinde 119. sırada yer alması defansif açıdan ne derece kötü olduğunun göstergesi. Ayton henüz 20 yaşında. Savunmasını geliştirecek zamanı var. Bunu başaramazsa bile sahip olduğu ofansif yetenekleri ile aranan bir basketbolcu olur, büyük paralar da kazanır. Ancak bu kadar kötü savunmayla asla kazanan bir takımın önemli bir parçası olamaz.

`height=

Jaren Jackson JR: Memphis Grizllies

Jaren Jacskson JR sezonun çaylakları arasında en iyi savunma performansına sahip oyuncu olarak öne çıktı. Faul yapmadan çemberi çok iyi savunabildiğini gösterdi. 224 cm kanat açıklığına sahip Jackson, zamanlaması ve savunma içgüdüleri ve hızlı ayakları ile boyalı alanı iyi kapattı. Ayton ve Bagley gibi skorer bir oyun yapısı yok ama üçsayı atabiliyor. Bu sezon genelde uzun forvet oynadı zamanla pivot pozisyonuna geçeceğini düşünüyorum. 2.11`lik basketbolcu 26 dakikada 13.8 sayı ve 4.7 ribaund ortalaması ile başarılı sayılacak bir çaylak sezonu geçirdi. 19 yaşındaki basketbolcu önümüzdeki sezon süre ve sorumluluğu artacak çünkü Memphis Grizzlies yöneticileri Marc Gasol`u takaslayarak bir ölçüde Jackson`un önünü açtı. 19 yaşındaki basketbolcu ofansif yönünü geliştirirse All-Star bir uzun olabilir.

Tractor Sazi takipte

Ligi`nde şampiyonluk mücadelesi tüm hızıyla sürüyor. Artık yavaş yavaş ülkemizde de tanınmaya başlayan Tractor Sazi lider Persepolis`in iki puan gerisinde 49 puanla 2. sırada. İran`da yaşayan Azerbaycan Türkü soydaşlarımızın takımı olan Tebriz ekibi özellikle Belçikalı George Leekens`in takımın başına geçmesinden sonra yükselen bir grafik sergiliyor. Son beş maçını kazanan Tractor Sazi, kalan altı haftada 2 puanlık farkı kapatarak tarihinde ilk defa şampiyonluk ipini göğüslemek istiyor. `da yaşayan Türklerin milli bir şuurla desteklediği ekibin bir diğer özelliği Türk toplumunun sorunlarını tribünden dile getirip kamuoyu oluşturması. İran`da protesto yasak olduğu için Tractor Sazi`nin maçlarını oynadığı 80.000 kapasiteli İmam Yadigâr Stadı`nı dolduran Türk taraftarlar toplumsal sorunları tribünden protesto ediyor. Son maçta Türkçe eğitime izin verilmemesini 'Türkçe dilinde medrese, olmalıdır herkese' tezahüratı ile protesto eden Kızılkurtlar sel felaketi ile zor günler yaşayan Türkmensahra`daki afetzedeler için çok sayıda yardım kamyonu organize ederek bir taraftar grubundan fazlası olduğunu gösterdi. Tractor Sazi, yeşil sahalarda şampiyon olur mu bilinmez ancak sadece `da yaşayan 35 milyon soydaşımızın değil, Azerbaycan ve Türkiye`de yaşayan 90 milyon Türk`ün gönlünde çok özel yer edindiği kesin.

`height=

Sponsor krizi kapıda

Dört büyük takımımız Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor`un forma sponsorluk anlaşmaları 2 ay sonra sona erecek. Mevcut sponsorların yeni sezonda devam etmeyeceği kesin. Takımlarımız henüz yeni sponsorlar bulabilmiş değil. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizi göz önüne aldığımızda aynı parayı verecek sponsor bulmaların oldukça güç. Sponsorluk anlaşmaları gereği Beşiktaş, Vodafone`dan 5 milyon dolar, Fenerbahçe Avis`ten 35.5 milyon TL, Galatasaray NEF İnşaat`tan 11 milyon TL, Trabzonspor QNB Finansbank`tan 3 milyon dolar kazanıyor. Bir yandan sahada mücadele ederken diğer yandan ekonomik sorunlarla boğuşan dört büyük kulübümüz toplamda 90 milyon TL`yi bulan sponsorluk gelirini yeni sezonda da elde etmeyi başarabilecek mi yoksa finansal sıkıntılara bir de sponsorsuz kalmak mı eklenecek yeni sezonda göreceğiz.

`height=

B. Münih taht aşkına gol yağdırdı

Ligi Bundesliga`da ilk iki sıradaki B.Münih ve Dordmund`un mücadelesinde zafer 5-0`lık skorla ev sahibi B.Münih oldu. Der Klassiker olarak adlandırılan derbi mücadelesinde Dordmund`u yıkan gollerin 3 tanesi eski futbolcularından geldi. 2 gol atan Robert Lewandowski ve Mats Hummels eski takımına şans tanımadı. Maçın diğer golleri Javi Martinez ve Serge Gnabyr`den geldi. Robert Lewandowski üst üste beş Der Klassiker`de gol atma başarısı göstererek tarihe geçti. Sezon başından bu yana çok eleştirilen B.Münih teknik direktörü Niko Kovac farklı galibiyetle rahat nefes aldı. B. Münih bu sonuçla puanını 64`e çıkartarak ligin son altı haftasına Dordmund`un 1 puan önünde lider girdi. Bu maça adeta şampiyonluk maçıymış gibi hazırlanan Bayern Münih, maçöncesi sosyal medya hesaplarından dünyaca ünlü televizyon dizisi Game of Thrones konseptli görseller paylaştı. Dizideki kraliyet tahtının üzerine kendi futbolcularını yerleştiren Bayern Münih, görsele 'Taht için' yazısını ekleyerek takımı motive etmeye çalıştı. Maçın skorunu bakınca Game of Thrones teması fazlasıyla işe yaramış görünüyor.