Sanat hayatına özel müzik dersleri alarak başlayan Ersoy, küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duymaya başlamıştır. İstanbul Konservatuvarı'nda eğitimine başlamış, ancak kısa bir süre sonra bu eğitime son vermiştir. Melahat Pars ve Rıdvan Aytan gibi ünlü müzik ustalarından özel dersler almıştır.

1970 yılında, İstanbul Üsküdar'da bulunan Özlem Aile Gazinosu'nda sahneye çıkarak müzik kariyerine adım atan Bülent Ersoy, Sunar Konser Bürosu-Fikret Torun tarafından düzenlenen bir ses yarışmasında birincilik elde etmiş ve dikkatleri üzerine çekmiştir.

1980 yılında İzmir Fuarı'nda yaşanan olay sonrasında sahneye aldığı cesur bir hareket, hakkında soruşturma açılmasına neden olmuştur. Aynı dönemde hakime hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Ersoy, 1981'de diğer transseksüel sanatçılarla birlikte sahne yasağı almıştır. Bu yasağın ardından 1988'de kaldırılan sahne yasağı, sanatçının mücadeleci kişiliğiyle öne çıkmasını sağlamıştır.

1981 yılında Londra'da gerçekleştirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın kimliğine bürünen Ersoy, Türkiye'de cinsiyet değişikliğini tanımayan bir dönemde yaşamıştır. Ancak 1988'de çıkan bir kanunla cinsiyet değiştirmeye izin verilmiş, Bülent Ersoy'un "Pembe nüfus kağıdı" almasıyla birlikte sahne yasağı da kaldırılmıştır.

Sanat yaşamı boyunca yurt içinde ve yurtdışında birçok konser veren Bülent Ersoy, birçok satış rekoru kıran albüme imza atmıştır. 1995 yılında çıkardığı "Benim Dünya Güzellerim" albümüyle Türk müziğine katkıda bulunmuş ve çeşitli ödüller kazanmıştır. 1997 yılında "Maazallah" albümüyle büyük ses getiren sanatçı, 2002'de "Canımsın" albümünü piyasaya sürmüştür.

Bülent Ersoy, müzik kariyerinde birçok ilki başaran bir sanatçıdır. 1980'de Londra Palladium'da ve 1983'te Madison Square Garden'da sahne alan ilk Türk sanatçısı olmuş, 1997'de ise etnik müzik sazlarıyla Olympia Müzikholü'nde sahne alan ilk Türk sanatçısı olma unvanını elde etmiştir. Ayrıca, Olympia'da konser veren ilk Türk sanatçısı olma başarısını da Ajda Pekkan ve Dario Moreno'dan sonra elde etmiştir. Bülent Ersoy, sanat yaşamına devam ederek müzikseverlere unutulmaz performanslar sunmaya devam etmektedir.