Mezuniyet törenlerinde neden kepler havaya fırlatılır? Mezuniyet törenlerinde neden kepler havaya fırlatılır?

Birçoğumuz bebekleri gördüğümüzde masum gülüşlerine ve berrak bakışlarına hayran kalırız. Onların dünyadan habersiz, dertsiz tasasız bir hayat yaşadıklarını düşünürüz. Fakat bu her zaman doğru olmayabilir.

Bebeklerde Endişe ve Depresyon Olabilir mi?

Uzmanlar, bebeklerin de tıpkı yetişkinler gibi kaygı (anksiyete) bozukluğu ya da depresyon yaşayabileceklerini vurguluyor. Bebeklerin gözünden her şey toz pembe görünse de aslında iç dünyaları bambaşka olabilir.

Evet, bebeklerin onlara kötü duygular hissettirecek bir hayat hikayeleri ya da deneyimleri olmasa da bu onların depresyon veya anksiyete yaşamayacakları anlamına gelmiyor. Pediatrik Psikolog Christina Fiorvanti, durumu şu şekilde açıklıyor:

“Bebeklik döneminin endişesiz ve mutlu bir dönem olduğuna dair bir inanış olsa da, birçok açıdan bebekler de korkutucu ve bunaltıcı şeyler hissedebilirler.”

Bebeklerde Depresyona Neden Olan Faktörler

Bebeklerde depresyon yetişkinlerdeki kadar yaygın olmasa da, 40 bebekten birinin depresyon belirtileri taşıdığı tahmin ediliyor. Peki bir bebek depresyona neden girer?

Elbette bebekler bizim kadar geçmiş deneyimlerinden etkilenerek depresyon geliştirmeye yatkın değiller. Fakat bazı durumlar bebeklerde depresyona yol açabilir. Bu etkenler arasında ilgi eksikliği, beyin kimyası, çevresel faktörler, genetik, ebeveynlerin veya bakıcıların ruh sağlığı gibi durumlar yer alıyor.

Hatta duyguları geliştirirken etraflarından çok şey öğrendikleri için depresyondaki bir ebeveynin bebeğinin depresyon geliştirme ihtimali daha da artıyor. Bunun yanı sıra yoksul veya çocuklarına kötü muamele gösteren ailelerin çocukları da depresyon riski altında.

Bebeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bebekler duygularını yetişkinler gibi ifade edemedikleri için depresyonda olduklarını anlamanın tek yolu davranışlarındaki değişikliklere bakmaktır. Psikolog Patricia A. Farrell, bebeklerde depresyonun belirtilerini şu şekilde sıralıyor:

  • Nadiren gülmek
  • Sık sık boşluğa bakmak
  • Sosyal etkileşim kurmanın zor olması
  • Normal davranışlarında bir farklılık görülmesi
  • Sessiz ve sakin olmak

Bebeklerde Depresyon Nasıl Önlenir?

Bebeklerde depresyon belirtileri kısa süreliyse muhtemelen depresyonla alakasızdır. Fakat belirtiler devam ederse bir doktora danışmak ve bebeğe uygun bir tedavi yöntemi bulmak önemlidir.

Ebeveyn-bebek psikoterapisi, bu yöntemlerden biridir. Buna ek olarak oyunlar oynamak, fiziksel/ruhsal temas kurmak veya sizden etkileniyorsa kendi ruh sağlığınızı düzeltme yoluna gitmek de çözümlerden olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ