Bayraktar KALKAN DİHA (Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı), 30. uçuşunda önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Gerçekleştirilen sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar KALKAN, teknolojik yeteneklerini bir kez daha kanıtladı

Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilen bir uçuşta, sistem tanımlama testleri başarıyla tamamlandı. Keşif ve istihbarat görevlerini yerine getirebilecek niteliklere sahip olan Bayraktar KALKAN DİHA, test sırasında 14.500 feet (feet) yüksekliğe çıkarak 70 saatlik başarılı bir uçuş süresine ulaştı

Bayraktar TB3 SİHA’dan yeni rekor Bayraktar TB3 SİHA’dan yeni rekor

Baykar BG-160 kamerası ile uçtu

Bayraktar KALKAN DİHA, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş gibi önemli fonksiyonları gerçekleştirebilen bir insansız hava aracıdır. Bu yeteneklerini, tamamen milli ve özgün olarak geliştirilen Baykar BG-160 kamerasıyla gerçekleştirmektedir.

Bayraktar KALKAN DİHA, bu uçuş testlerini Baykar tarafından üretilen ve milli olarak geliştirilen Baykar BG-160 Elektro-Optik Sistem ile gerçekleştirdi. Bu sistem sayesinde, termal görüntüleme yeteneğine sahip olan Bayraktar KALKAN DİHA, geceleri dahi yüksek çözünürlüklü görüntü alabilir. Bu sayede, gece ve gündüz koşullarında keşif, gözetleme ve hedef tespiti gibi görevleri başarıyla yerine getirebilmektedir.

Piste ihtiyacı yok

Bayraktar KALKAN DİHA, gücünü 4 adet elektrikli motor ve 1 adet düşük tüketimli benzinli motordan alıyor. Elektrik motorlarıyla dikey kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçerek seyrini sadece benzin motoru ile sürdürüyor. Bu özellik sayesinde, 14.500 feet üzerinde irtifaya çıkabilen Bayraktar KALKAN DİHA, tek bir görev uçuşunda 7 saatten fazla havada kalabiliyor.

Milli DİHA, dikey kalkış ve iniş yapabilme özelliği sayesinde herhangi bir piste ihtiyaç duymadan üs bölgelerinde ve yüzer platformlarda rahatlıkla görev uçuşları gerçekleştirebiliyor.

İhracat şampiyonu

Baykar, başlangıçtan bugüne tüm projelerini kendi öz kaynaklarıyla yürütmüş ve 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren elde ettiği gelirlerin %83'ünü ihracattan sağlamıştır. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olmuştur.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023 yılında da sektörün ihracat şampiyonu olarak açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Son yıllarda gelirlerinin %90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023 yılında savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirmiştir.

Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalanmıştır.

Kaynak: AA