Batı Konferansı`nda gündem Memphis Grizllies, Portland Trail Blazers, San Antonio Spurs, New Orleans Pelicans, Phoenix Suns ve Sacramento Kings arasında yaşanan sekizincilik mücadelesinden kimin galip çıkıp playoff bileti alacağı ve Houston Rockets`ın pivotsuz oyun sistemiyle nasıl performans göstereceği konusu.

İlk olarak playoff yarışındaki son duruma bakalım: Lakers zirvede rahat, ardından Denver ve Clippers geliyor. Takas döneminden güçlenerek çıkan Clippers 3. sırada olsa da liderliği zorlayacağını düşünüyorum. Utah Jazz, Rockets, Oklahoma ve Dallas playoffu neredeyse garantileyen diğer ekipler. İlk 7 sırası belli Batı Konferansı`nı 8. sırası için ise kıyasıya mücadele yaşanıyor. En yakın takipçisinin 3 galibiyet önünde 8. durumda olan Grizzlies şu an için avantajlı görünmesine rağmen playoff dışında kalacağını düşünüyorum. Çünkü kalan maçlarda çok zor bir fikstüre sahip ve takas döneminde takım savunmasının temel taşı 2 önemli kanat oyuncusu Jae Crowder ve Solomon Hill`i kaybetti. 25 galibiyetle Grizzlies`i takip eden Portland`ın kaderini süperstarı Damian Lillard`ın sakatlığı nedeniyle forma giyemeyeceği 15 gün belirleyecek. Bu periyodu az hasarla geçen Portland, maçbaşına 29.5 atan Lillard`ın dönüşüyle birlikle durdurulması çok zor bir ekip haline gelir ve 8. sıra için avantajlı duruma geçer. Şayet Portland 8. sıradan playoffa girerse bu lider Lakers`ın hiçistemediği bir eşleşme olur. Çünkü Portland playoff tecrübesine sahip bir ekip. Damian Lillard gibi bir süperstara ve CJ Mc Collum gibi bir 2. skor gücüne sahip. Ayrıca pivot Jusuf Nurkiçve Zach Collins`in de playoff öncesi sakatlıktan dönecek. Nurkiç`in gelişi Portland`ın pas trafiğine bir ekleme ve 3. skorer anlamı taşıyor. Spurs ve Pelicans 23 galibiyetle playoff umudu taşıyan diğer takımlar. 1998-2019 yılları arasında üst üste 22 defa playoff yaparak NBA rekoru kıran Spurs`un serisi bu sene sona erebilir. Matematiksel olarak hala şansları olsa da kısaların şut atamadığı, uzunların yavaşlığı nedeniyle savunmada sorun yaşadığı San Antonio Spurs`un üstelik galibiyet olarak geride olduğu 8. lik şansının az olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar NBA`in faal en iyi koçu Gregg Popovich yönetiminde olsa da Spurs için umut az. San Antonio gibi 23 galibiyete sahip New Orleans Pelicans, Zion Williams`ın dönüşüyle pota altında aradığı delici ismi buldu. Gençve tecrübesiz kadrosuyla Pelicans`ın geriden gelip playoffa kalması zor ama formda bir dönem geçirdiklerini unutmamak lazım. Pelicans son maça kadar yarışın içinde olur. Portland, Lillard`da yoksun olduğu dönemde tökezlerse Pelicans ipi göğüsleyen ekip olur. Phoenix ve Kings`in gerek istikrarsız oyunu gerek rakiplerine oranla galibiyet sayısının az olması nedeniyle playoff için katılımcı değil izleyici olacağı görüşündeyim.

Gelelim Houston Rockets`ın çılgın projesine. Clint Capela`yı gönderip Robert Covington`ı alan Rockets pivotsuz hatta uzun forvetsiz ve yüksek tempoda oynamaya başladı. Bu sistemde kilit isim Russell Westbrook. Savunmada pivot gibi oynayan Westbrook, hücumda atletizmi ve deliciliğini kullanarak bir kez daha pivot rolü üstleniyor. Rockets için işlerin şimdilik yolunda olduğunu söyleyebiliriz ancak playofflarda bu durumun süreceğine ilişkin kuşkum var. Çünkü maçların belli periyodunu yüksek tempoda oynayabilirsiniz ama üst üste maçların oynanacağı playoff maçlarını bu tempoda oynamak mümkün değil.