Elektrikli araç kullanım oranı gün geçtikçe yükselmektedir. Norveç, özellikle Avrupa'da bu araçlara geçişte öncü bir rol oynarken, ABD'de otomotiv devleri arasında elektrikli araçlar konusunda rekabet hız kazanmış durumda. Ancak ABD'nin kuzey bölgelerinde, özellikle sert kış koşulları nedeniyle şarj problemleri krize dönüşmüş durumda. Soğuk hava, bazı elektrikli araçların şarjını tutmamakta ve bataryaların hızla boşalmasına neden oldu.

Sürücüler şarj kuyruğunda!

Gazete Oksijen'in haberine göre: Chicago'da hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, elektrikli araç sürücülerini çaresiz bırakarak şarj istasyonlarını bir toplanma merkezine dönüştürdü. Tükenen bataryalar, agresif görünen sürücüler ve sokağa taşan kuyruklar, soğuk hava koşullarının elektrikli araçlar üzerindeki zorlayıcı etkilerini gözler önüne seriyor.

Uber sürücüsü Javed Spencer, son üç günde kiraladığı Chevy Bolt'u şarj etmekten başka pek bir şey yapmadığını belirterek, "Hava böyle soğuk olduğunda arabalar iyi çalışmıyor, şarj aletleri iyi çalışmıyor ve tabii insanlar da" diyerek elektrikli araçların soğuk hava koşullarındaki zorluklarına dikkat çekti.

Batarya 48 km'yi gösterirken bitiverdi!

27 yaşındaki Spencer, Pazar günü bataryasının bitmesine 48 km kala bir şarj istasyonuna doğru yola çıktığını belirtti. Ancak bu mesafeye rağmen sadece birkaç dakika içinde bataryanın tamamen bittiğini ifade eden Spencer, arabasını istasyona çektirmek zorunda kaldığını aktardı. Soğuk hava koşullarının aracın performansını olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, şarj istasyonlarındaki sıraların da bu durumu daha da zorlaştırdığını dile getirdi.

Spencer, "Sonunda fişi taktığımda hiç şarj almadığını fark ettim" diyerek yaşadığı deneyimi paylaştı. Normalde bir saatte şarj olan arabasını ancak 5 saatte şarj edebildiğini belirten Spencer, soğuk hava şartlarının şarj sürelerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Elektrikli araç sahiplerinin soğukla imtihanı

Elektrikli araç sahipleri, dondurucu soğukların bataryaları hızla tüketmesi ve sürüş menzilini azaltması nedeniyle kış aylarında adeta kabusu yaşamaya başladı.

Çetin kış şartları daha da sürecek

İşin daha da kötüsü, bu sorunların bir süre daha devam etme potansiyeli taşımaktadır. Chicago ve Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'nın diğer bölgeleri, bu hafta şiddetli soğuklarla karşı karşıya kaldı. Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, Salı günü Chicago bölgesinde rüzgar soğukluğu eksi 30 dereceye kadar düştü. Tehlikeli derecede düşük sıcaklıkların ve kar yağışlarının hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Soğuk hava bataryayı neden boşaltıyor?

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlardan farklı olarak iki batarya sistemine sahiptir: biri düşük voltajlı, diğeri ise yüksek voltajlıdır. Özellikle soğuk hava koşullarında, düşük voltajlı 12 volt batarya da geleneksel araçlarda olduğu gibi şarj kaybına uğrayabilir.

Eski bir Tesla çalışanı olan ve şu anda Tesla da dahil olmak üzere otomobil üreticilerini temsil eden ve soğuk havalarda elektrikli araçların çalıştırılması için bir ipucu sayfası yayınlayan Zero Emission Transportation Association'ın (ZETA) yönetici direktörü olan Albert Gore III, bu olduğunda düşük voltajlı pil takviye edilmeden elektrikli aracın hızlı şarj cihazında şarj edilemeyeceğini söyledi.

Hem şarj hem deşarj etkileniyor

Elektrikli araçlar için zorluk, bataryanın iki tarafının (anot ve katot) aşırı soğuk ve sıcaklıklarda yavaşlayan kimyasal reaksiyonlara sahip olması. Irvine'deki California Üniversitesi'nde makine ve havacılık mühendisliği profesörü ve Temiz Enerji Enstitüsü direktörü olan Jack Brouwer, bunun bataryanın hem şarjını hem de deşarjını etkilediğini söyledi.

Brouwer, "Bataryalı elektrikli araçları çok soğuk koşullarda çalıştırmak çok zor oluyor. Hava soğuksa bir bataryayı o kadar hızlı şarj edemez ya da o kadar hızlı boşaltamazsınız. Bir çözüm de yok"

Kaynak: HABER MERKEZİ