Zayıflamak için birçok yöntem deneyen kişilerin son zamanlarda favorisi olan aralıklı oruç (İntermittent fasting), en az 8 saat hiçbir şey yememe ilkesine dayanıyor. Şekeri düşürmeden yağ yakımını hızlandırması nedeniyle popüler bir kilo verme yöntemi olarak biliniyor.

Ancak Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları tarafından 20 binden fazla yetişkinin verileri üzerinde yapılan bir araştırma, aralıklı orucun sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor.

8 Saatlik Oruç Kardiyovasküler Hastalık Riskini Artırıyor

Araştırmada, 8 saatlik zaman kısıtlamalı beslenme programını takip edenlerin, kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin yüzde 91 daha yüksek olduğu belirtildi.

Türkiye'de her 3 çocuktan 1'i toksik ebeveynle yaşıyor! Türkiye'de her 3 çocuktan 1'i toksik ebeveynle yaşıyor!

18 Mart'ta ABD'nin Chicago kentinde Amerikan Kalp Derneği tarafından düzenlenen Epidemiyoloji ve Önleme Konferansı'nda sunulan araştırmada, kalp hastalığı veya kanserle yaşayan kişilerde de kardiyovasküler ölüm riskinin arttığı gözlemlendi.

Araştırmada ayrıca, mevcut kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde günde 10 saatten az yemek yemenin de kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölüm riskini yüzde 66 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğu görüldü.

Uzmanlar Uyardı: Daha Kısa Yeme Süresi Daha Uzun Yaşam Anlamına Gelmiyor

Araştırma ekibinden Profesör Victor Wenze Zhong, bulgulara ilişkin şunları söyledi:

"8 saatlik, zaman kısıtlamalı bir beslenme programını takip eden kişilerin kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmak bizi şaşırttı. Her ne kadar bu tür bir diyet, potansiyel kısa vadeli faydaları nedeniyle popüler olsa da araştırmamız, günde 12-16 saatlik tipik yemek yeme süresiyle karşılaştırıldığında, daha kısa yeme süresinin daha uzun yaşamakla ilişkili olmadığını açıkça gösteriyor."

Kaynak: DHA